Biežākā trauma mazuļiem - applaucējums. Nezied virsū eļļu!

Pat salīdzinoši nelielam apdegumam var būt nopietnas sekas, un ārstēšanās ilgums un efektivitāte atkarīga no pirmās palīdzības pasākumiem, kas veikti uzreiz pēc apdeguma gūšanas.

Svecīšu liesmas, karstas pannas, tējkannas, kafijas un tējas krūzes, svētku vakariņas un uguņošana – skaistajā svētku laikā paaugstinās apdegumu gūšanas risks, tāpēc parūpēsimies par ugunsdrošību jau laikus.

FOTO: Shutterstock.com

Svecīšu liesmas, karstas pannas, tējkannas, kafijas un tējas krūzes, svētku vakariņas un uguņošana – skaistajā svētku laikā paaugstinās apdegumu gūšanas risks, tāpēc parūpēsimies par ugunsdrošību jau laikus.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi stāsta, ka mazi bērni apdeguma traumas applaucējoties nereti iegūst sēžot klēpī pieaugušajam, kuri dzer karstu kafiju vai tēju - bērns apdedzinās ar karstu trauku vai trauka saturu, uzlejot vai uzraujot to sev virsū.
Svarīgi ir saprast, ka nelielais krūzes tilpums bērna mazajam augumam ir kā spainis verdoša ūdens pieaugušajam. Lai arī bērni apdegumus gūst biežāk, arī pieaugušajiem ir jābūt uzmanīgiem, rīkojoties ar uguni vai karstiem priekšmetiem.

Ja tomēr ir gadījies applaucēties rīkojies šādi:

  •  Ja cietušais ir bērns, vienmēr izsauc ātro palīdzību, jo pat salīdzinoši nelielam apdegumam var būt nopietnas sekas.
  •  Līdz brīdim, kad ierodas mediķi, apdeguma vieta ilgstoši jādzesē zem vēsa (ne ledaina), tekoša ūdens - vismaz 15 - 20 minūtes. Pēc tam var turpināt dzesēt apdegušo vietu, apklājot to ar slapju vēsu dvieli.
  •  Gadījumā, ja apdegusī vai applaucētā ķermeņa daļa ir apsegta ar apģērbu, to nedrīkst atraut no ķermeņa - uz apģērba vai starp apģērbu un ādu lej dzesējošu ūdeni.
  •  Ja parādās tulznas, tās nedrīkst pārplēst. Ādas slānītis cietušo vietu pasargā no baktērijām. Ja apdegumu nepareizi kopj, var veidoties mīksto audu sastrutojums, infekcija var izplatīties dziļāk, un komplikācijas var rasties arī pat nelielam apdegumam.
  •  Līdz brīdim, kad ierodas mediķi, brūci nav ieteicams pārsiet. Vienīgais izņēmums ir speciāla pretapdeguma pārsēja uzlikšana. Pretapdeguma pārsējus var iegādāties aptiekās un ar to ieteicams papildināt mājas aptieciņas saturu. Nekādā gadījumā uz brūces nedrīkst likt kāpostu lapas, skābo krējumu, eļļu vai ziedes un smēres, kas nav paredzētas apdegumu kopšanai.
  •  Pēc apdeguma dzesēšanas cietušā ķermenis var atdzist, tādēļ līdz brīdim, kad ierodas mediķi, jācenšas saglabāt ķermeņa siltums.

Nekādā gadījumā uz brūces nedrīkst likt kāpostu lapas, skābo krējumu, eļļu vai ziedes un smēres, kas nav paredzētas apdegumu kopšanai.

Atceries! Sejas apdegumu gadījumā bieži var apdeg elpceļi, tādēļ šādu traumu gadījumos vienmēr jāizsauc ātrā palīdzība.

 

Kā rīkoties, ja aizdegas apģērbs?

  •  Ja aizdegas drēbes, nekrīti panikā un nevicini rokas, jo tas veicinās liesmu izplatīšanos. Šādā gadījumā apstājieties, nogulieties zemē un sāciet vārtīties uz priekšu un atpakaļ. Ja pie rokas ir sega, aptiniet to sev apkārt.
  •  Ja ieraugi, ka kādam citam ir aizdegušās drēbes, nepieņem par pašsaprotamu, ka viņš zina, kā rīkoties. Vispirms paziņo, ka viņam deg drēbes, tad nogrūd viņu zemē un apsedz ar jaku vai segu, cenšoties liesmas apslāpēt.
  •  Rīkojies ātri. No ķermeņa vidusdaļas līdz galvai uguns pa drēbēm var izplatīties 10 sekundēs. Liesmu slāpēšanai var noderēt sega, ja tā ir pie rokas, žakete vai kāds cits apģērba gabals.
  •  Cilvēkam, kuram deg apģērbs, nedrīkst ietīt galvu, tā kā degšanas gaitā izdalās gāzes un cilvēks var nosmakt.
  •  No apdegušā ķermeņa nedrīkst raut nost apģērbu, tas uzmanīgi jānogriež ar šķērēm un jānoņem. Ja iespējams, līdz ārsta atbraukšanai uz apdegumiem jāuzliek tīrs, sauss apsējs.
Reklāma
Reklāma

 

Raksta tapšanā izmantota Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta informācija.

 

Rakstu sērija tapusi sadarbībā ar