Mati palikuši plāni. Ko darīt?

Ar mazāku vai lielāku matu izkrišanu saskāries gandrīz ikviens cilvēks, taču kādam izkritušo matu apjoms ir tāds, ka sāk traucēt izveidot sev tīkamāko frizūru, vai mati izkrīt pat perēkļos un tādējādi vizuālais izskats vairs nav tik pievilcīgs. Kāpēc mati paliek plāni un kā ar to cīnīties, lai atkal iegūtu skaistu matu rotu?

Foto no Nioxin arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no "Nioxin" arhīva.

Mati paliek plāni gan jauniem, gan veciem

Normāli ir tad, ja vidēji vienā dienā izkrīt 50 -100 matu. Protams, neviens jau neskaitīs, cik dienā pazaudē matus, taču tā ir norma. Kopumā katram cilvēkam uz galvas aug ap 90 000 -160 000 matu. Ja jūs pārvilksiet ar roku kādai matu šķipsnai, plaukstā vajadzētu palikt dažiem matiem. Ja tomēr to ir daudz vairāk, jādomā, ka kaut kas nav kārtībā un radušās problēmas ar matu izkrišanu. Aptuveni 90% no visiem uz galvas esošajiem matiem patstāvīgi aug, bet pārējie - atrodas tādā kā miera stāvoklī. Mata dzīvildze uz galvas ir no 3-7 gadiem. Tie mati, kas atrodas miera stāvoklī, uz galvas atrodas vēl līdz pusgadam, bet pēc tam izkrīt. Jāuzsver, ka matu mazāk mēdz būt ne tikai tāpēc, ka izkrīt, bet paši matu stiebri paliek plānāki. Un dažam labam šis process var sākties jau agrā jaunībā.

 

Matu izkrišanu var veicināt dažādi faktori - vispārēja veselības pasliktināšanās, galvas traumas un ādas bojājumi, kādu zāļu lietošana, stress, iedzimtība, grūtniecība, hormonālais disbalanss, nepareizs uzturs.

 

Izplatītākie iemesli alopēcijai jeb matu izkrišanai

Matu izkrišanu medicīnā sauc par alopēciju, un tā ir pietiekami nopietna problēma mūsdienās. Bet mūsdienās ir arī daudz dažādu metožu, lai cīnītos pret potenciālu plikpaurību.

Visbiežāk mati izkrīt:

- ja radušies hormonāli traucējumi. Parasti šādos gadījumos ir paaugstināts androgēnu (vīriešu dzimumhormons) līmenis. Turklāt tas var būt paaugstināts gan vīriešiem, gan sievietēm.

- ja ir iedzimta virsnieres garozas disfunkcija (sievietēm);

- ja novērotas vairogdziedzera slimības;

- ja ir disbakteriozes stāvoklis un hroniski kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi;

- ja radušās imunitātes problēmas;

- ja pastāv galvas ādas infekcijas un iekaisuma slimības (seboreja, dermatīts u. c.);

- ja novērotas hroniskas iekšējo orgānu slimības, jo īpaši - ja ilgstoši tiek lietoti medikamenti, kas izraisa matu izkrišanu;

- agresīvu ārējo faktoru, tādu kā apstarošana, radiācija, ķīmijas terapijas iedarbības rezultātā;

- ja ir ilgstošs stresa stāvoklis.

 

Mati var palikt plānāki, ja tos nepareizi kopj

Matu stiebru plānāku augšanu var veicināt ne tikai dažādas saslimšanas, bet arī nepareiza to kopšana. Mati pie nepareizas kopšanas, protams, uzreiz nepaliek plāns, taču veicina to lūšanu pie matu saknēm. Pie nepareizas kopšanas var minēt mitru matu ķemmēšanu, jo mitri mati ir ļoti jūtīgi un šādi ķemmējot tos var itin viegli izraut. Arī pārāk bieža un par ilgi noturētu ķīmisko ilgviļņu likšana var veicināt matu stiebra bojāšanos. Pārāk bieža matu balināšana, fēna un matu taisnotāja (bez aizsardzības preperātiem) lietošana arī var būt par faktoriem, lai mati sāktu lūst. Arī bieža un ilgstoša uzturēšanās zemā temperatūrā bez galvassegas (jo īpaši ar mitriem matiem) ir nelabvēlīga jūsu matiem.

 

Neveselīgs uzturs nav "matu draugs" 

Reklāma
Reklāma

Ja jūsu matu rota sākusi kļūt plānāka, iespējams, vērts ielūkoties ledusskapī un apdomāt, cik veselīgu pārtiku tur uzglabājam un patērējam. Matiem ir ļoti nepieciešamas olbaltumvielas, lai veidotos jaunas šūnas. Ja organismā iztrūkst olbaltumvielu, matu augšana notiek daudz lēnāk. Kādi produkti satur matiem tik ļoti nepieciešamās vielas? Liesa gaļa, piena produkti, olas, zivis un vistas gaļa. Ar to vien gan nepietieks, jo matu labvēlīgai augšanai nepieciešami arī tā dēvētie "labie" ogļhidrāti, kas atrodami svaigos dārzeņos, augļos, putraimos. Mēģiniet pateikt "nē" pusfabrikātiem. Labāk savas maltītes gatavot no iepriekš neapstrādātiem produktiem. Uzturam jābūt daudzveidīgam un sabalansētam. Lai visas nepieciešamās vielas organismā spētu uzsūkties, pēc iespējas jāmēģina dzīvot bez stresa. Pārslodze - gan fiziska, gan garīga, ietekmē spējas uzsūkt vitamīnus. Zināms, ka pavisam izvairīties no stresa diezin vai būs iespējams, tādēļ der padomāt arī par speciālu vtamīnu kompleksu lietošanu. Galvenie matu vitamīni ir jods, arī fosfors, magnijs, A un B6. 

 

Izvēlēties pareizos matu kopšanas līdzekļus

Lai pēc iespējas izvairītos no matu bojāšanās, katram jāatrod saviem matiem visatbilstošākie matu kopšanas līdzekļi. Vēlams, lai tie būtu no vienas sērijas un tiktu lietoti atbilstoši to instrukcijām, tad arī rezultāti būs. Taču, ja mati neizskatās spēcīgi un veselīgi, noteikti jāvēršas pie ārsta.

 


Raksta publicēšanu atbalsta "NIOXIN".

"NIOXIN" - Zīmols Nr. 1, ko ASV stilisti iesaka klientiem, kuru matiem ir tendence kļūt plānākiem. Vienīgais profesionālais salonu brends, kas specializējās tikai uz matu biezuma, apjoma un galvas ādas veselības uzlabošanu.

 

"NIOXIN" PRODUKTI PIEEJAMI SKAISTUMKOPŠANAS SALONOS.

 

Vai zinājāt, ka matu tendenci kļūt plānākiem var novērst, lai Jūs varētu priecāties par matiem, kas izskatās biezi un apjomīgi? 

 

Daudzas atbildes tirgū ir balstītas uz medikamentiem, vai arī ir tendence censties maskēt šo problēmu. "NIOXIN" visaptverošā pieeja šai problēmai ļoti atšķiras no citām, jo tās mērķis nav ataudzēt matus vai maskēt problēmu. Nioxin novatoriskā tehnoloģija, kuru iedvesmojusi ādas kopšana, bez blakusefektiem ļauj iegūt matus, kas izskatās biezāki un apjomīgāki.   

 

 

FOTO: Eva Grehema, "NIOXIN" radītāja. Viņa pirms 25 gadiem radījusi "NIOXIN", jo pašai pēc grūtniecības bija problēmas ar plāniem matiem.

 

SKATIES BILŽU GALERIJĀ "NIOXIN" PRODUKCIJU!