Sargā sevi pati! Ginekologi grūtniecības laikā neliek pārbaudīt vairogdziedzeri

Mani ieinteresēja raksts par nepieciešamajiem izmeklējumiem un analīzēm grūtniecības laikā.
Ļoti plaši un jauki izstāstīts par nepieciešamo, bet... Kāpēc neviens ginekologs pie svarīgām analīzēm neuzskata par nepieciešamību pārbaudīt sievietes/grūtnieces vairogdziedzeri?

Sargā sevi pati! Ginekologi grūtniecības laikā neliek pārbaudīt vairogdziedzeri

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kad biju stāvoklī ar pirmo mazuli, es nepievērsu uzmanību veiktajām pārbaudēm, bet pirms uzzināju par otrā bērniņa pieteikšanos, palūdzu ģimenes ārstam nosūtīt mani uz vispārējām analīzēm, tā teikt pārbaudīt vispārējo organisma stāvokli - asinsainu, nieres, aknas, un arī vairogdziedzera hormonus TSH, T3 un T4. Analīzes nebija īpaši iepriecinošas, jo normai atbilda tikai TSH, T4 bija mazliet zem normas, bet T3 no minimāli nepieciešamajiem 4.6 bija tikai 0.46 , tātad - kritiski zems. 

 

Sāku meklēt internetā informāciju par šo hormonu nozīmi un nepieciešamību grūtniecības laikā, kur atklājās, ka šo hormonu trūkums īpaši grūtniecības sākumā var izraisīt neatgriezeniskus augļa CNS bojājumus, paaugstināts risks uz grūtniecības pārtraukšanos utt. Steidzami pieteicos vizītei pie endokrinologa, lai risinātu šo problēmu.

Reklāma
Reklāma

 

Uztaisot vairogdziedzera USG, atklājās, ka priekš manis tas ir par mazu un tāpēc nespēj normāli funkcionēt un nerada pietiekamā daudzumā hormonus.

Visu grūtniecības laiku lietoju endokrinologa izrakstītas hormonālas zāles un veicu vairākkārtējas analīzes, lai redzētu , ka hormonu līmenis normalizējas. 8.-9. grūtniecības nedēļā sākās smērēšanās un jau biju pārbijusies, ka bērniņu zaudēšu, taču par laimi viss ir labi un šobrīd gaidu mazā brīnuma ierašanos pasaulē.