Veic bezmaksas HIV testus

1.decembrī tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena. Šonedēļ Rīgā un citās Latvijas pilsētās notiks dažādi pasākumi, kuros sabiedrība tiks informēta par HIV/AIDS izplatību un profilakses iespējām. Trīs dienas dienas Rīgā varēs veikt arī bezmaksas HIV testus. 

Šogad konstatēti par 16% vairāk HIV saslimšanas gadījumu nekā pērn.

FOTO: Marika Eglīte

Šogad konstatēti par 16% vairāk HIV saslimšanas gadījumu nekā pērn.

Saslimšanas gadījumi ar HIV pieaug

Katru gadu 1.decembrī tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena. Lielākajā daļā pasaules valstu šajā dienā notiek pasākumi un akcijas, lai informētu sabiedrību par HIV/AIDS izplatību un profilakses iespējām. Tā ir cerību, solidaritātes un sapratnes diena, kad aktīvisti pievērš uzmanību HIV/AIDS problēmas nopietnībai. "Virzīties uz nulli: nulle infekciju, nulle diskriminācijas, nulle no AIDS mirušo" - šāda jau otro gadu ir AIDS dienas tēma.

Pēc ANO aprēķiniem, ar HIV pasaulē varētu būt inficēti apmēram 34 miljoni cilvēku. Līdz šim, pēdējo četru gadu laikā, jaunu ar HIV inficēto skaits pasaulē ir bijis nemainīgs - vidēji 2,5 miljoni pieaugušo gadā.

Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka šogad Latvijā līdz 1.novembrim reģistrēti 270 HIV saslimšanas gadījumi, kas ir par 16% vairāk nekā reģistrēts pagājušā gadā analogā laika posmā, un 98 AIDS gadījumi, kas ir par 3% vairāk nekā pērn šajā laikā.

Pasaules AIDS dienas pasākumos Rīgas HIV profilakses punktos 29. un 30.novembrī un 1.decembrī jebkurš interesents varēs bez maksas veikt HIV testu.

 

Testu varēs veikt:

29. un 30.novembrī no plkst.14-18 biedrības " DIA+LOGS" telpās Rīgā, Dzirnavu ielā 135.

29. un 30.novembrī no plkst.9-17 un 1.decembrī no plkst.10-15 Slimību profilakses un kontroles centra HIV/AIDS konsultāciju kabinetā Rīgā, Klijānu ielā 7.

29.novembrī no plkst.12-17, 30.novembrī no plkst.15-19 un 1.decembrī no plkst.11-16 Latvijas Sarkanā krusta sociālā centra "Gaiziņš" telpās, "Veselības istabā", 2.stāvā, Rīgā, Gaiziņa ielā 7.

Vēl daudzviet Rīgas centrā uz ielām būs sastopami brīvprātīgie - jaunieši, kuri dalīs AIDS dienas sarkanās lentītes, uzrunās iedzīvotājus par HIV/AIDS tēmu, stāstīs cilvēkiem par iespējām veikt HIV testus un aicinās aizpildīt aknketu par HIV. Turpretim Liepājā 1.decembrī paredzēts dziesmots lāpu gājiens, lūgšanu nakts un AIDS zīmes izlikšana no degošām svecēm pie Liepājas HIV profilakses punkta. AIDS dienai veltīti pasākumi norisināsies arī Bauskā, Cēsīs, Daugavpilī, Iecavā, Jelgavā, Jēkabpilī un Olainē.

Ideja par Pasaules AIDS dienas atzīmēšanu 1.decembrī radās 1988.gadā, un kopš tā laika pēc Pasaules Veselības organizācijas iniciatīvas to ik gadu atzīmē visā pasaulē, lai veicinātu izpratni, paaugstinātu zināšanu līmeni un mazinātu aizspriedumus par HIV/AIDS un tā sekām.

 

Reklāma
Reklāma

Ar HIV Latvijā inficējušies vairāk nekā 5000 cilvēku

Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) HIV/AIDS pacientu veselības aprūpes dati liecina, ka kopējais HIV inficēto skaits Latvijā ir 5457 cilvēki. HIV/AIDS nodaļas uzskaitē ir 3810 HIV inficēti pacienti, AIDS stadijā - 1167 pacienti.

 

Kopš 1991.gada miruši 655 ar HIV inficēti cilvēki (AIDS stadijā - 442, pirms AIDS iestāšanās - 213). Kopš 1998.gada HIV inficētām sievietēm dzimuši 46 ar HIV inficēti bērni.

         

HIV ir lēnas iedarbības vīruss, kas sevi manīt var nelikt gadiem ilgi, turklāt nav būtisku simptomu, kas liecinātu, ka cilvēka organismā jau ir šī infekcija, bet, to atklājot, pacients, viņa ģimene, draugi un paziņas gandrīz vienmēr iedomājas visļaunāko. Ja cilvēkam agrīni atklāj HIV, ja inficētais laikus apmeklē ārstu infektologu, ja regulāri kontrolē savu veselības stāvokli, ja rūpīgi ievēro ārsta norādījumus, ja vajadzības gadījumā uzsāk un kārtīgi lieto noteikto specifisko terapiju, tad inficētajam neattīstīsies HIV vēlīnā stadija - AIDS, palielināsies cilvēka dzīvildze un necietīs dzīves kvalitāte. Svarīgi, lai to apzinātos un saprastu ne tikai pats pacients, bet arī ikviens, kurš saistīts ar saslimušo dzīvē un ikdienas darbā.

AIDS diena aizvien akcentējusi aicinājumu sabiedrībai būt iecietīgiem pret cilvēkiem, kuri saslimuši ar šo infekciju, mudinājusi pārvarēt aizspriedumus un nepieļaut HIV pozitīvu cilvēku diskrimināciju slimības dēļ. Jo plašāk sabiedrība apgūs zināšanas par HIV un AIDS, jo veidosies uz faktiem pamatota izpratne par HIV, jo lielāka būs iespējamība pasargāt sevi un citus no inficēšanās.

 

Pēdējā laikā mediķu vērojumi liecina, ka aizvien biežāk līdzās atkarības pacientiem, kas inficējušies, intravenozi lietojot narkotikas, HIV infekciju konstatē arī heteroseksuāliem cilvēkiem, kuriem inficēšanās ir notikusi seksuālās transmisijas ceļā.

 

Vairāk palielinās to gadījumu skaits, kad viens no partneriem ir inficējies ar HIV, lietojot narkotikas, taču viņa seksuālais partneris narkotikas nelieto, bet ir inficējies tieši seksuālās transmisijas ceļā.

Tagad HIV pacientiem pieejama specifiska antiretrovirāla terapija, kas paredz 2-3 preparātu kombināciju. No 2010.gada šie medikamenti ir iekļauti kompensējamo medikamentu sarakstā ar 100% kompensāciju. Tikai un vienīgi HIV tests palīdzēs precīzi noteikt diagnozi, tādēļ speciālsti lūdz iedzīvotājus izmantot iespēju un šonedēļ pārbaudit savu veselību.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra un Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem