Dāmas, dzemdējiet jaunas! jeb Skaidrojums, kas ir dzemdes mioma

Trešajai daļai Latvijas sieviešu vecumā ap četrdesmit gadiem atklāj dzemdes miomu. Speciālistu novērojums – katru gadu Latvijā to atklāj gados arvien jaunākām sievietēm. Dzemdes mioma ir labdabīgs audzējs, taču mioma var ātri palielināties izmēros, radīt sāpes vai stipru menstruālu asiņošanu, kas ievērojami pasliktina sievietes dzīves kvalitāti, veselību un rezultāts var būt dzemdes izoperēšana.

FOTO: Marika Eglīte


Konsultē ārstes – ginekoloģes Dace Matule un Nellija Lietuviete.

„Sievietei vecumā līdz 35 gadiem ir brīnišķīga reproduktīvā veselība, meitenes, dzemdējiet bērnus bez liekas vilcināšanās!” saka dr.Lietuviete. Speciāliste norāda, ka mioma tiek konstatēta gados arvien jaunākām sievietēm – viņu praksē operāciju piedzīvojusi pat 26 gadus veca sieviete. Tāpēc ārste teic, ka, ja meita tā lemtu, tad viņu atbalstītu bērniņa radīšanā arī 19 gadu vecumā, neraugoties uz to, ka vēl nav beigtas studijas.

Dr. Dace Matule, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja: ”Dzemdes mioma patiešām ir ļoti liela problēma ne tikai sievietēm pirmsmenopauzes periodā, bet arī jaunākām sievietēm, kuras vēlas un plāno grūtniecību.  Mioma nav tikai labdabīgs veidojums dzemdē, šīm pacientēm bieži vien ir pārliecīgi stipras asiņošanas menstruāciju laikā, kas izraisa nopietnu dzelzs deficīta anēmiju.”

Kas ir mioma?
Dzemdes miomas (fibromioma) ir labdabīgi audzēji no muskuļaudiem (saistaudiem) - tās ir apaļi, labi norobežoti, bet neiekapsulēti, cieti mezgli, kas veidojas no dzemdes saistaudiem. Miomu izmēri var variēt no mikroskopiskām līdz ievērojami lielām. Ja mioma sasniedz dūres lieluma izmēru vai vēl lielāku, tad parasti sieviete pati to var sajust caur vēdera sienu.  

Miomu rašanās iemesli joprojām nav skaidri zināmi. Iespējams, mioma var tikt pārmantota ģenētiski – ir gadījumi, ja mioma ir mātei, tā var būt arī meitai. Taču fakts ir, ka miomas veidošanos sekmē paaugstināts hormona estrogēna līmenis. Attiecīgi – miomas augšanu estrogēns stimulē, kamēr progesterons kavē, tomēr tas nenozīmē, ka sievietēm ar līdzsvarotu hormonu līmeni mioma nav iespējama.


Ja ginekologs sievietei konstatē nelielu miomu, uzreiz nav jādomā ļaunākais, ka nepieciešama operācija vai tml. Lielākajai daļai sieviešu mioma neizraisa sūdzības, nav traucējošu, smagu simptomu, un sievietes dzīve turpinās ierasto gaitu. Šāda mioma samazinās, piemēram, barojot mazuli ar krūti vai līdz ar sievietes menopauzes sagaidīšanu.

Tomēr 20-25% sieviešu miomas ir jāārstē vai pat jāoperē. Latvijā katru gadu vidēji 700 – 1000 sievietēm tiek veiktas dzemdes miomu operācijas. Ja ir iespējams – ķirurgi izoperē tikai lielākos mezglus, tomēr ir gadījumi, kad nepieciešams veikt visas dzemdes izoperēšanu.


Miomas rašanās risku palielina
Vecums virs 40 gadiem
Ģimenes anamnēze
Nav bijušas dzemdības
Aptaukošanās


Miomas risku samazina
Vairāk kā 5 dzemdības
Menopauze
Lietota hormonālā kontracepcija

Miomas simptomi
Miomu visbiežāk konstatē ginekoloģiskās apskates laikā, tāpēc sievietēm ginekologu profilaktiski vajadzētu apmeklēt reizi gadā. Daļa sieviešu piedzīvo nopietnas, miomas izraisītas sūdzības, un ar tām obligāti jāvēršas pie sava ginekologa. Mioma var augt ātri un var augt lēni. Bieži sievietes uzdod jautājumu – no kā un kādēļ aug miomas mezgli. Miomas mezglu augšana ir saistīta ar dzemdes audu jūtību pret sievietes dzimumhormoniem – estrogēniem.

Reklāma
Reklāma


Bet nevajadzētu gaidīt ilgu laiku un audzēt miomu – tā var izaugt patiesi liela! Daktere Lietuviete savā praksē ir veikusi operācijas, kad no dzemdes izceltas deviņus un pat gandrīz 10 kilogramus smagas miomas. Šādi veidojumi ne tikai rada ļoti nepatīkamas izjūtas sievietei, vēdera apjoma palielināšanos, nospiestus mazā iegurņa asinsvadus, tādējādi palielinot asinsvadu trombožu risku, bet arī ļoti apgrūtina iespējamo ķirurģisko ārstēšanu.

Biežākie miomas simptomi:
-    Stipras dzemdes asiņošana;
-    Asinszudums var būt ilgstošs un izraisīt dzels deficīta anēmiju. „Dažkārt sievietēm šķiet norma, ja menstruāciju laikā asiņošanas dēļ gulētejot ir jāvelk pieaugušo „pamperi”. Taču tas liecina jau par pastiprinātu asiņošanu,” norāda ginekoloģe dr. Matule.
-    Ilgākas menstruācijas – 7 un vairāk dienas;
-    Anēmija (asiņošanas dēļ samazināts sarkano asins šūnu skaits);
-    Sāpes, spiediena sajūta vēderā;
-    Sāpes mugurā vai kājās;
-    Bieža urinācija, arī aizcietējumi;
-    Vēdera augšana, ciets vēders;
-    Bālgani dzeltena sejas krāsa;
-    Neauglība.

Piedzīvojot šādus simptomus, sievietes obligāti jādodas vizītē pie sava ginekologa.

Kad jāveic operāciju?
„Pie manis nesen vizītē bija kāda sieviete, kas atzinās – pie ginekologa neesot bijusi četrus gadus. Jo viņai bijusi ātri augoša mioma, kuras dēļ izoperēta dzemde. Dzemdes kakls palicis, bet dzemdes vairs nav. Sajūtās, piemēram, mīlējoties, tas neko nemaina, taču sieviete raudāja – dzemde, kas devusi divus bērnus, ir izoperēta,” stāsta dr. Matule, norādot, ka sievietes ļoti baidās no operācijas, to novilcinot. Daļēji tas ir saistīts ar priekšstatu, ka dzemde ir sievišķības simbols.


„Bet vai tad vienīgais sievišķības simbols ir dzemde?” retoriski vaicā dr. Lietuviete, kas savā ikdienas darbā piedzīvo, cik ļoti mioma var nomocīt sievieti, atņemt tai dzīves kvalitāti. „Ja varam, tad dzemdi bez šaubām saudzējam un izņemam tikai miomas mezglus, taču, ja nevaram, tad dzemdi izoperējam,” teic dr. Lietuviete. Viņa uzsver, ka, ja ļauj miomai augt, tā nopietni ietekmē ne tikai sievietes labsajūtu, jo nospiež citus orgānus, bet apdraud arī sievietes dzīvību. Tāpēc, ja mioma rada sūdzības, obligāti vērsies pie ārsta, jo miomu iespējams operēt arī lapraskopiski. Ja mioma ir pārāk liela, lai veiktu lapraskopiju, tad izmanto mūsdienīgus preparātus, lai vispirms miomu samazinātu - no šī gada vasaras Latvijas ginekologu arsenālā ir pieejams jauns medikaments, kas aptur miomas mezglu augšanu un  pat samazina to izmērus. Tā ir lieliska iespēja tām sievietēm, kurām neiestājas grūtniecība miomas dēļ, vai arī nav iespējams ķirurģiski izoperēt mezglus.


Operāciju veic, ja:
-    mioma ir ātri augoša;
-    sievietei ir stipras sāpes;
-    ir spēcīga asiņošana.

Izvairīties no miomas palīdz:
-    dzemdības
-    krūts zīdīšana;
-    menopauzes iestāšanās;
-    veselīgs uzturs, dzīvesveids.

Mioma un grūtniecība
Ja mioma ir neliela un bez sūdzībām, grūtniecība var iestāties bez problēmām un noritēt bez komplikācijām. Šāda mioma pēc dzemdībām var samazināties – to īpaši veicina zīdīšana.
Tomēr mioma var būt iemesls, kāpēc kavējas grūtniecības iestāšanās. Tāpat mioma var ietekmēt grūtniecības norisi un dzemdību gaitu. Tieši tāpēc dr. Matule un dr. Lietuviete izsaka aicinājumu radīt pēcnācējus, īpaši pirmdzimtos, vislabākajā reproduktīvajā vecumā, tas ir, līdz 35 gadiem.