Bailes no dzemdībām palīdz tām sagatavoties

Bailes no dzemdībām ir bieža parādība, taču speciālisti uzsver, ka tās var būt pat lietderīgas un labāk palīdz sagatavoties bērniņa dzimšanas procesam. Bailes nevajag ignorēt. Lai tās pārvarētu, būtu nepieciešams meklēt speciālista palīdzību nekā tikai gūt informāciju internetā, kur nereti pirmais gūtais ieskats var but maldīgs.

Ar bailēm no dzemdībām grūtniecības laikā sastopas ikviena sieviete.

FOTO: Shutterstock.com

Ar bailēm no dzemdībām grūtniecības laikā sastopas ikviena sieviete.

Bailes no dzemdībām liek "piebremzēt"

Ar bailēm no dzemdībām grūtniecības laikā sastopas ikviena sieviete. Tas ir pavisam normāli un varētu pat teikt, ka lietderīgi. Bailes liek "piebremzēt", pievērst uzmanību savām sajūtām, izpētīt to cēloņus. Tās aicina sievietes ikdienas steigā neaizmirst par savu garīgo, fizisko un emocionālo komfortu, no kura atkarīga ne tikai viņas labsajūta, bet arī gaidāmā mazuļa veselība. Bailes ir dabīga reakcija uz nezināmo, un ja tās tiek atstātas bez uzmanības vai apslāpētas, tās var atstāt iespaidu gan uz sievietes emocionālo, gan fizisko stāvokli.

 

Bailes no dzemdībām var kļūt par bezmiega, nervozitātes, panikas lēkmju, alerģijas cēloni. Taču, ja sieviete spēj apzināties un stāties pretim savām bailēm, tās pat var palīdzēt sagatavoties dzemdībām.

Bailes no dzemdībām nepieciešams pārvarēt

Galvenais nosacījums - nemēģināt no bailēm izvairīties, izlikties, ka to nav, vai cerēt, ka tās pazudīs pašas no sevis. Ir svarīgi būt pret tām atvērtam, nekautrēties par to esamību, pārrunāt tās ar savu partneri, ārstu, vecmāti vai jebkuru cilvēku, kam uzticaties. Tāpat ir svarīgi pēc iespējas precīzāk noformulēt savu baiļu cēloni, kā arī meklēt kompetentas atbildes uz sev nozīmīgiem jautājumiem. Zināšanas un izpratne par notiekošo atstāj mazāk vietas fantāzijām, iedomām, mītiem un stereotipiem un ļauj daudz objektīvāk izvērtēt tik plaši pieejamo informāciju.

 

Kur meklēt palīdzību cīņā ar bailēm?

Mūsdienās liela daļa informācijas tiek iegūta internetā, kas nodrošina ne tikai plašu informācijas klāstu, bet arī iespēju saglabāt anonimitāti. Taču nereti, baidoties no nosodījuma, sievietes pēc palīdzības pie speciālista vai atbalsta personas vēršas tikai tad, kad jau ir gūts pirmais, visbiežāk maldīgais, ieskaits internetā.

Reklāma
Reklāma

 

Vīrieša loma dzemdību procesā

Sievietei partnera atbalsts ir īpaši svarīgs, jo tieši viņa būs tā, kura kopā ar savu mazuli vistiešāk piedzīvos dzemdību procesu. Tieši tāpēc pāra attiecībās sievietes viedokli un vajadzības vajadzētu uztvert kā primāro un vissvarīgāko.

 

Kur rodas bailes no dzemdībām?

Bailes no dzemdībām reizē ir arī bailes no nezināmā, ar ko sastopas ikviens cilvēks. Taču jāsaka, ka mūsdienu sievietēm bailes no dzemdībām ir izteiktākas, jo mūsu sabiedrība ir attālinājusies no dabas, tostarp arī dzemdību procesa kā dabīgu sievietes dzīves pieredzes sastāvdaļu.