Alternatīva - barošana ar pudelīti

Ne visas mammas savus mazuļus baro ar krūti, bet izmanto alternatīvu - barošanu ar pudelīti. Un arī šajā gadījumā ir jāievēro daži nosacījumi, lai to darītu droši un pareizi.

Ne visas mammas savus mazuļus baro ar krūti, bet izmanto alternatīvu - barošanu ar pudelīti. Un arī šajā gadījumā ir jāievēro daži nosacījumi, lai to darītu droši un pareizi.

FOTO: Shutterstock.com

Ne visas mammas savus mazuļus baro ar krūti, bet izmanto alternatīvu - barošanu ar pudelīti. Un arī šajā gadījumā ir jāievēro daži nosacījumi, lai to darītu droši un pareizi.

 

Divejāda barošana

Arī tad, ja pa dienu vairs nebaro mazuli ar krūti, vari to turpināt darīt no rīta un vakarā. Tiesa gan, ja tā dara ilgāku laiku, tas galu galā noved pie zīdīšanas beigšanas, taču tas notiek harmoniski un pakāpeniski. Grūtāk ir tad, ja pusi ēdienreizes bērnu zīda ar krūti, bet trūkstošo piena daudzumu piebaro ar pudelīti. Tas parasti nav risinājums ilgākam laikam, jo ēdienreize izvēršas nervoza, un tas nenāk par labu mazuļa kuņģim.

 

Piemērota pudelīte, piemērots knupītis

Plastmasas pudelītes ir neplīstošas, taču tās viegli var saskrāpēt, kā arī vecāki nereti ļauj bērnam "pašapkalpoties", un tas savukārt veicina kariesa veidošanos. Turpretī stikla pudelītes ir smagas, var saplīst (tas gan notiek ļoti reti), toties ir viegli tīrāmas.

Knupīši mēdz būt gatavoti no silikona vai kaučuka. Pirmajos mēnešos bez problēmām var izmantot viegli tīrāmos, karstumizturīgos silikona knupīšus. Tikai tad, kad bērnam parādās zobiņi, viņš var nokost gabaliņu un aizrīties. Turpretī kaučuka knupīši ir elastīgi, taču, ilgstoši lietojot un sterilizējot, tie zaudē kvalitāti. Retos gadījumos bērniem ir alerģija pret šiem knupīšiem.

Katram vecumam ir paredzēti knupīši ar atbilstošu caurumiņu. Pievērs tam uzmanību - ja caurumiņš ir pārāk liels, mazulis pierod pie vieglas zīšanas un pēc tam negribēs dzert no piemērota izmēra caurumiņa. Ūdenim un tējai ir paredzēts īpaši mazs caurumiņš.

 

Kādu ūdeni?

Reklāma
Reklāma

Parasti zīdaiņa ēdienu jau no pirmās dienas var gatavot ar ūdensvada ūdeni. Nav nepieciešams to filtrēt. Ūdeni var mazliet notecināt, lai tas tiešām būtu svaigs, un katrā ziņā uzvāri, visamaz pirmajā pusgadā. Vienīgi akas ūdens (tajā nedrīkst būt vairāk par 50 mg nitrātu uz 1 litru) un ūdens no ļoti vecām svina caurulēm nav piemērots zīdainim. Ja māc šaubas, var izmantot ūdeni pudelēs. Šādā ūdenī nedrīkst būt vairāk par 10 mg nitrātu, 0,02 mg nitrītu, 1,5 mg fluorīdu, 200 mg sulfātu un 20 mg nātrija uz litru.

 

Piemērota temperatūra

Zīdaiņa ēdienam jābūt ķermeņa temperatūrā. Pudelītes temperatūru ļoti labi var pārbaudīt pie acs plakstiņa. Tomēr plastmasas pudelītes slikti vada siltumu. Drošāk ir pārbaudīt siltumu ar pilināšanu - uzpilini pāris pilienu uz rokas locītavas iekšpuses. Ja šķidrums ir patīkami silts, tā temperatūra ir piemērota ēdināšanai. Pirms tam pudelīti saskalo, lai siltums sadalītos vienmērīgi. Ar pilināšanas paņēmienu var noteikt īsto knupīša cauruma izmēru: no otrādi apgrieztas pudelītes sekundē jāiztek 1 vai 2 pilieniem.

 

Pudelītes sagatavošana

  • Piemērota temperatūra. Tieši pirmajos 4 mēnešos mazulis ir ļoti jutīgs. Uzvāri ūdeni un atdzesē līdz temperatūrai, kas šķiet tīkama tavai rokai.
  • Nomēri sauso maisījumu. Ar mērkaroti precži nomēri vajadzīgo daudzumu. Pētījumi liecina, ka maisījumu pārdozēšana izraisa zīdaiņa pārbarošanu. Tātad - precizitāte ir ļoti svarīga!
  • Maisījumu ieber ūdenī. Vai ūdens temperatūra ir atbilstoša? Tad ieber sauso maisījumu podelītē un pudelīti aizskrūvē.
  • Maisījuma izšķīdināšana. Pudelīti sakrati, taču ne pārāk strauji, lai neveidojas putas. Atstāj uz 15 minūtēm, lai atdziest, uzskrūvē knupīti, pārbaudiem temperatūru - un gatavs!
  • Ar pudelīti ceļā. Gatavo piena maisījumu neturi siltu, jo tajā var savairoties mikrobi. Labāk ielej termosā vērdošu ūdeni un sagatavo maisījumu pirms barošanas vai arī ņem to līdzi atdzesētu un uzsildi pirms lietošanas.

 

Avots: D. fon Kramma "Zīdaiņu uzturs", R.: Zvaigzne ABC.