Gaidu bērniņu. Kad paziņot darba devējam?

"Esmu grūtniecības 4. mēnesī. Stājoties darbā, zināju, ka esmu stāvoklī, taču baidījos teikt vadībai... Līdz martam ir pārbaudes laiks, bet aprīlī jau vajadzētu iet dekrētā... Kā lai vadībai pasaka, ka esmu stāvoklī un jau tik ilgi..? Vai ir iespēja, ka mani var atlaist?" juristei padomu vaidā kāda topošā māmiņa.

Foto iesūtījusi Ieva Putrāle, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Ieva Putrāle, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

Atbild juriste Irīna Švarcbaha:

Reklāma
Reklāma

"Neviens normatīvais akts neparedz tiešu regulējumu, kad un kā grūtniecei jāpaziņo darba devējam, ka viņa gaida mazuli. Ja sieviete vēlas, viņa to darba devējam var neteikt līdz pat brīdim, kad jādodas pirmsdzemdību atvaļinājumā. Tomēr var būt vairākas situācijas, kad grūtniecei ir izdevīgāk, ja darba devējs par viņas stāvokli zina. Šeit var izlasīt sīkāk: http://www.lvportals.lv/skaidrojumi.php?id=251057
Darba likuma 47.panta pirmā daļa nosaka, ka pārbaudes laikā darba devējam un darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš. Darba devējam, uzteicot darba līgumu pārbaudes laikā, nav pienākums norādīt šāda uzteikuma iemeslu.
Savukārt pēc pārbaudes laika ir cits regulējums, kas nosaka, ka Darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūt-nieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, — visā barošanas laikā, izņemot gadījumus, kas noteikti šā likuma 101.panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10.punktā.
Šie izņēmuma gadījumi ir:
1)    darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību
2)    darbinieks, veicot darbu, rīkojies prettiesiski un tādēļ zaudējis darba devēja uzticību;
3)    darbinieks, veicot darbu, rīkojies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu;
4)    darbinieks, veicot darbu, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī;
5)    darbinieks rupji pārkāpis darba aizsardzības noteikumus un apdraudējis citu personu drošību un veselību;
10) tiek likvidēts darba devējs — juridiskā persona vai personālsabiedrība."