Kad un kāpēc zīdainim nepieciešams pakaviņš

„Bērnu pakaviņš” – lielākā daļa vecāku par to ir tikai dzirdējuši, daļa izmēģinājuši un vēl viena daļa – atzinuši par labu un noderīgu pirkumu. Kā grūtniecēm un māmiņām noder pakaviņš un kā izvēlēties sev piemērotāko, stāsta SIA "Laba Prakse" fizioterapeite Ruta Balode.

U-veida spilvens, kuru pediatri iesaka lietot gan grūtniecēm, gan bērniņiem pirmajos dzīves mēnešos, patiesībā noder krietni ilgāk.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

U-veida spilvens, kuru pediatri iesaka lietot gan grūtniecēm, gan bērniņiem pirmajos dzīves mēnešos, patiesībā noder krietni ilgāk.

Atbilde, kāpēc par pakaviņu lietderību, ir ļoti pretēji viedokļi, meklējama pakaviņa kvalitātē (pildījums, pakaviņa izmērs, pārvalka audums utt.) un tajā, vai mēs vispār zinām, cik daudz dažādu bērna attīstībai noderīgu un vecāku ikdienu atvieglojošu lietu ar šo U-veida spilvenu varam pasākt.

U-veida spilvens, kuru pediatri iesaka lietot gan grūtniecēm, gan bērniņiem pirmajos dzīves mēnešos, patiesībā noder krietni ilgāk, nekā tikai bērniņa gaidīšanas laikā un mazuļa pirmajā dzīves gadā.
 


Kas pakaviņam "vēderā"?

Pakaviņu pildījumi tāpat kā parastajiem spilveniem ir dažādi – sintētiskā vate, polistirola granulas (mazas, vieglas un elastīgas plastmasas bumbiņas, kuras reizēm mēdz jaukt kopā ar griķu sēnalām) vai 100% griķu sēnalu pildījums.

Katrs, protams, var izvēlēties sirdij tīkamāko, bet griķu pildījuma pakaviņi tomēr ir vislabākā izvēle. Patiesībā nevis paši griķi, bet gan griķu sēnalas veic spilvena pildījuma uzdevumu. Tās nevarēs vārīt putrā vai kā citādi izmantot pārtikā. Turklāt tās nav šādas tādas sēnalas, bet gan vairākkārtīgi attīrītas no sēnalu miltiem un nesatur alergēnu, tāpēc arī ļoti jutīgiem cilvēkiem šis būs ideāli piemērots variants.

Ar vati pildītie pakaviņi nenoliedzami ir lētāki, bet nepieciešamās funkcijas pilda tikai šķietami – tie nav pietiekami smagi un blīvi, lai uz tiem pareizi pozicionētu mazuli. Tas nesniedz arī jūtamu atbalstu, barojot mazuli. Piedevām vate ātri saveļas un saplok, līdzīgi kā to mēdz darīt sintētisko pildījumu spilveni pēc kāda laika. Nereti šī veida pakaviņiem nav dubultais apvalks, tāpēc to nav iespējams izmazgāt.
 

Plastmasas bumbiņas ir visvieglākās, un arī šis pildījums gana ātri saplok, turklāt šī pildījuma pakaviņš ļoti elektrizējas ziemā un rudenī, kad sākas apkures sezona un gaiss telpās kļūst sausāks. Karstākās dienās tie arī sviedrē.

"La' Lina" pakaviņi darināti tikai no dabīgiem materiāliem.


Turpretī griķu pildījumam piemīt visas labās īpašības – tas labi vada siltumu, tāpēc nekarsē, labi notur formu (neliela saplakšana novērojama vidēji tikai pēc 1,5-2 gadiem), ir pietiekami smags (apmēram 2,4 kg), lai kustīgāks bērniņš to nevarētu ar vienu kājas spērienu aizstumt prom, bet mammai tas nebūtu par smagu.
 

 

Kā izmantot pakaviņu?

Labā ziņa ir tā, ka to var un pat ieteicams lietot gan mazulim, gan mammai vai tētim, tātad tas uzskatāms par visai ģimenei noderīgu investīciju (vēl jo vairāk iemeslu padomāt par kvalitatīva pakaviņa iegādāšanos)!

Ir milzum daudz dažādu iespēju, kā pakaviņu lietot – gulēt uz tā, atbalstīt galvu, rokas vai kājas, ieveidot jaundzimušajam nelielu ligzdiņu gulēšanai, izmantot kā mīkstu barjeru bērna gultiņā vai ratos utt. Par populārākajiem pielietošanas veidiem nedaudz sīkāk:
 

  • Māmiņai grūtniecības laikā – iespējamas vairākas pozas: atbalstot noslogoto muguras lejas daļu, sēdus stāvoklī; atbalstot māmiņas punci, guļot uz sāna, atslābinot kājas, guļot un ar kājām apķerot pakaviņu; atbalstot kakla un plecu zonu sēdus stāvoklī.
  • Māmiņai mazuļa barošanai – apliekot pakaviņu ap savu vidukli un atbalstoties uz tā ar elkoņiem vai arī, ieguldot tajā mazuli (atbalstot mazuļa galvu un sānus pret pakaviņu), māmiņa barošanas laikā var ērtāk turēt mazuli sev piemērotā pozā, atbrīvojoties no saspringuma, kas rastos ilgi turot piepaceltas rokas.
  • Zīdainim gulēšanai – ieguldot mazuli pakaviņā kā gultiņā („ligzdiņā”), bērniņš jutīsies drošs kā māmiņas vēderā. Pildījumu pēc vajadzības var sabīdīt: mazuļa pleciņi atbalstās pret pakaviņa sāniem, kājiņas mazliet paceltas virs pakaviņa slēgtās daļas. Tas norobežo telpu, satur mazulīti, radot drošības sajūtu, simetrisku, uz viduslīniju tendētu pozu gultiņā vai ratiņos. Pakaviņš ļauj bērniņam izjust un iepazīt savu ķermeni, brīvi spēlēties ar savām rociņām un kājiņām, lēnām pierodot pie plašās dzīves telpas, kurā nu būs jādzīvo.
  • Bērna gultiņai – ieliekot pakaviņu bērna gultiņā, mazulis jutīsies droši, nevalstīsies pa gultu un netraumēs galviņu pret gultas malu.
  • Bērna masāžai – noguldot mazuli uz vēderiņa, palieciet pakaviņu mazulim zem padusēm tā, lai viņa rociņas karātos pāri pakaviņa malai. Šī poza ir ļoti piemērota bērna satveršanas refleksu attīstībai, muguras un vēderiņa masāžai, piedevām, šādi novietots mazulis, būs priecīgs par piedāvāto redzes apvārsni. Šādi mazulis tik ātri nenogurst, guļot uz vēdera, jo pašam nav jātur savs svars, kā arī kakla muskulatūra netiek pārlieku sasprindzināta.
  • Bērna attīstībai un rotaļām – rāpojošam bērnam pakaviņš noder kā labs un interesants šķērslis, lai izjustu savas kustības. Un bērniem, kuri nesen apguvuši vai sākt atklāt sēdēšanu – apliekot pakaviņu ap mazuļa vidukli, tas radīs drošības sajūtu un nodrošinās stabilitāti.

 

 

Reklāma
Reklāma

Ko darīt ar pakaviņu, kad mazulis izaudzis un māmiņa vairs nav gaidībās?

Pakaviņš nebūt nav jāaizmirst – to var turpināt izmantot kā ērtu spilvenu ikdienas mājas dzīvē, braucot mašīnā, skatoties TV vai lasot grāmatu. Tas labi noderēs arī ar osteohondrozi sirgstošiem cilvēkiem (datorlaikmetā sāpošu sprandu ir izjutis gandrīz ikviens), kā arī pastāv uzskats, ka šādi spilveni samazina vai pat pilnībā novērš krākšanu – un, kamēr pakaviņš gaida jauno brālīti vai māsiņu, spilvenu var nodot lietošanā krācošajam tētim.:)

 

Skaties video pamācību:


 


Kā kopt griķu sēnalu pakaviņu?

Ievērojot dažus vienkāršus norādījumus, garantēts, ka pakaviņš jums kalpos ļoti ilgi, un tātad:

  • ārējo apvalku mazgājiet ar rokām vai saudzīgajā režīmā veļasmašīnā (30* temperatūrā).
  • Ārējo apvalku ieteicams mazgāt maisiņā, lai tas neizstieptos. Žāvējiet izklātu horizontāli atbilstoši tā kontūrām.
  • pakaviņa saturu nemazgā, jo griķu sēnalas praktiski nav iespējams izžāvēt.


     

Kur iegādāties?

Lai neapmulstu milzu piedāvājumā, iesakām izvēlēties, pirmkārt, tikai dabīga materiāla pakaviņus, kā arī atbalstīt vietējos ražotājus. Jūs būsiet pārsteigti, par Latvijā ražoto pakaviņu labo kvalitāti un pievilcīgo cenu. Viens no šobrīd labākajiem piedāvājumiem ir SIA LaLina piedāvātie pakaviņi. Tiem ir ne tikai jau pieminētais griķu sēnalu pildījums, bet arī nebalināts linu auduma ārējais apvalks (iekšējais apvalks ir no 100% kokvilnas), turklāt pakaviņa galā ir kabatiņa, kurā paslēpta neliela spēļmantiņa (pelīte vai bizbizmārīte) – roku darbs no dabiskiem materiāliem. Mazulim tā palīdz attīstīt taustes, krāsas un smaržas sajūtu, turklāt vienmēr būs „pa rokai”, jo ar striķīti piestiprināta pie pakaviņa.

"La'Linas" attīstošais mazuļu pakaviņš lieliski iederēsies jebkurā interjerā savas mierīgās, harmoniskās un dabiskās krāsas dēļ.
 


Kādas ir alternatīvas?

Bieži varam lasīt vai redzēt, ka pat bērnu kopšanas speciālisti vai fizioterapeiti piedāvā pakaviņu aizstāt ar sarullētu dvieli vai segu, tomēr gribētos atgādināt, ka ne vienmēr tas ir ērti un arī droši. Pirmkārt, vajadzēs visai lielu dvieli, lai sarullētā veidā tas būtu tikpat biezs un pufīgs kā griķu sēnalu pakaviņš. Turklāt pastāv risks, ka dvielis vai sega, zaudējot savu formu, atrullēsies vaļā, un mazulis viegli paštaisītajam pakaviņam pārvelsies pāri vai pakļūs zem tā, tādējādi riskējot nosmakt.

Iesakām tomēr iegādāties speciāli šim mērķim paredzētu pakaviņu, kas neapdraudēs jūsu bērna dzīvību, bet veicinās viņa attīstību un atvieglos vecāku ikdienu.