Rīgas Dzemdību namā atklāts mūsdienīgs, mājīgs Dzemdību centrs

Pirms dažām dienām durvis ir vēris Rīgas Dzemdību nama jaunizveidotais Dzemdību centrs, ko devās lūkot arī mammamuntetiem.lv. Jā, telpas ir patiesi mājīgas un to aprīkojums, un dzemdību speciālisti sola, ka dzemdības šajās telpās varēs noritēt dažādās pozās, ne vien uz līdz šim ierastā dzemdību galda.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dzemdību centra izveides mērķis – nodrošināt katrai dzemdētājai augsti tehnoloģisku privāto telpu dzemdību brīdim, lai dzemdības noritētu drošos apstākļos, izvēlēta tuvinieka klātbūtnē un mājīgā vidē, savukārt, personālam – labi darba apstākļi un iespējas pacientiem sniegt kvalitatīvu un mūsdienīgu dzemdību aprūpi. Dzemdību istabu projektēšanas un izbūves gaitā tika ņemti vērā Rīgas Dzemdību nama pacientu ieteikumi. 

 

 

Nē, šis centrs nav paredzēts tikai izredzētajiem - pilnīgi visas māmiņas, kas ieradīsies uz dzemdībām Rīgas Dzemdību namā, ar savu bērniņu satiksies tieši šajās telpās. Divas stundas pēc dzemdībām sievieti ar bērnu pārved uz Mātes un bērna aprūpes nodaļu, atkarībā no brīvo palātu iespējām un jaundzimušā veselības stāvokļa.

 

Dzemdību centra speciālisti rūpēsies par bērnu piedzimšanu: 12 dzemdību istabās Dzemdību nama 7-stāvu ēkas 7.stāvā, 3 individuālās aprūpes palātās 7-stāvu ēkas 1.stāvā, 3 operāciju zālēs 7-stāvu ēkas 7.stāvā.

 

Pārlaižot kontrakcijas, māmiņa var turēties griestos iesietajos lina dvieļos, atvieglojot ķermeņa lejasdaļu.


12 dzemdību istabas un 3 individuālās aprūpes palātas
Visas dzemdību istabas ir mūsdienīgi tehnoloģiski aprīkotas, tās ir mājīgas un komfortablas.  Divas no dzemdību istabām ir aprīkotas ar dzemdību vannām, tajās iespējams dzemdēt ūdenī vai arī relaksēties ūdenī dzemdību procesa laikā. Papildus 12 dzemdību istabām 7-stāvu ēkas 7.stāvā, arī ēkas 1.stāvā ir pilnībā aprīkotas 3 dzemdību istabas, kurās, piesaistot papildus personālu, arī tiek nodrošināta dzemdību palīdzība.

 

Izmaksas

Dzemdības joprojām ir valsts apmaksātas, un dzemdību maksas cenrādis Rīgas Dzemdību namā ir papildināts un mainījies tikai nedaudz:

– ja sieviete vēlas noslēgt dzemdību palīdzības līgumu ar ārstu – 400 Ls;

Reklāma
Reklāma

 

 ar vecmāti – 300 Ls;

 

– dzemdības ūdenī (bez līguma ar ārstu vai vecmāti) – 150 Ls;

 

– dzemdības ūdenī, ja slēdz līgumu ar kādu no speciālistiem – līguma summa + 50 Ls (respektīvi, līgums ar ārstu 400+50 Ls; ja līgums ar vecmāti 300+50 Ls)

 

– relaksācija ūdenī dzemdību laikā 50Ls.

 

Par Dzemdību centra izveides projektu
2010.gada decembrī Rīgas Dzemdību nams uzsāka projektu „Stacionārās veselības aprūpes infrastruktūras pilnveidošana Rīgas pašvaldības SIA „Rīgas Dzemdību nams”, veicot pasākumus veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātes un izmaksu efektivitātes uzlabošanai”. Projekts tiek īstenots Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājuma 3.1.5.3.1. apakšaktivitātes "Stacionārās veselības aprūpes attīstība" ietvaros.

 

 

Viens no projekta trijiem aktivitāšu blokiem ir vienota Dzemdību centra izveide, kura ietvaros Rīgas Dzemdību nama septiņu stāvu ēkas septītajā stāvā izbūvēts un aprīkots Dzemdību centrs. Visa projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 1 061 012 LVL, t.sk. ERAF līdzfinansējums 85% apmērā un Rīgas domes līdzfinansējums 15% apmērā.

Rīgas Dzemdību nams ir valstī lielāka dzemdību palīdzības un perinatālas aprūpes iestāde. Rīgas Dzemdību namā ik gadu vidēji tiek pieņemtas 7000 dzemdības, kas ir trešdaļa no visam dzemdībām valstī. Pērn 68% Rīgas Dzemdību namā piedzimušo bija Rīdzinieki. Pieņemto dzemdību skaits Rīgas Dzemdību namā pieaug un salīdzinājumā ar 2012. gada pirmo pusgadu, šogad pieņemtas par 4% vairāk dzemdību kā attiecīgajā periodā pērn.
 

Foto: Jānis Mednis, Rīgas Dzemdību nams