Dzimumdzīves atsākšana pēc dzemdībām

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu. 

Dzimumdzīvi ieteicams atsākt ne agrāk kā sešas nedēļas pēc dzemdībām. Iemesls – dzemde šajā posmā ir kā vaļēja brūce, kurā no ārpuses ļoti viegli var iekļūt infekcija. Kā arī dzemdes kakls vēl nav noslēdzies un sievietei ir pēcdzemdību izdalījumi.

 Katra brīvā stundiņa, ko sieviete varēs veltīt pati sev, sekmēs seksualitātes atjaunošanos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Katra brīvā stundiņa, ko sieviete varēs veltīt pati sev, sekmēs seksualitātes atjaunošanos.


Kamēr dzemde, kas grūtniecības laikā izaugusi ļoti liela, atkal saraujas maziņa, visām sievietēm — arī tām, kam bijusi ķeizargrieziena operācija, — paiet sešas nedēļas. Ja tas bijis plānotais ķeizars, kad viss noritējis normāli, un dzemdes kakls nav bijis pavērts, iespējams, dzimumattiecības var atsākt jau četras nedēļas pēc dzemdībām, bet arī tad tam jānotiek maigi, nevis pārgalvīgi un strauji, citādi sievietei būs sāpīgi. Taču katrā gadījumā jālieto prezervatīvs, lai neienestu kādu infekciju – rekomendē Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vita Začesta.

Maksts sausums
Dzemdes kakla kanāls pilnībā slēdzas 2.-3. nedēļā pēc dzemdībām, bet tā audi pilnībā atjaunojas tikai pusotra, divu mēnešu laikā. Maksts gļotāda un muskulatūra atjaunojas pēc 3-4 nedēļām, taču hormonālo izmaiņu ietekmē gļotāda nereti ir sausa, kas var apgrūtināt dzimumdzīves atsākšanu. Bērniņa zīdīšanas laikā sieviete drīkst lietot maksts mitrinošus līdzekļus, taču par maksts sausuma problēmu ir jāizstāsta savam ārstam, īpaši, ja sieviete bez maksts mitrinātājiem nevar iztikt vispār.

Dažkārt sievietes pēc dzemdībām ir pārsteigtas – vairs negribas mīlēties. Attiecību konsultants Artūrs Šulcs teic, ka šis ir tipisks jauno māmiņu jautājums un visbiežāk tā ir psiholoģiska rakstura problēma.

Kontracepcijas izvēle
Pastāv uzskats, ka tad, ja pirmajos sešos mēnešos māmiņa bērnu zīda ne retāk kā ar četru stundu intervālu, tai skaitā naktīs, tas darbojas kā kontracepcija un papildus izsargāšanās nav nepieciešama. Taču tā gluži nav patiesība!
Barošanas laikā hormonālā kokteiļa dēļ tik tiešām izveidojas situācija, kad kādu laiku nenotiek ovulācija – tie paši hormoni, kas pastiprina piena veidošanos, vienlaikus arī kavē olšūnas nobriešanu. Taču uz to nevar paļauties! Katra sieviete un viņas ķermenis ir individuāli un mēs nekad precīzi nevaram prognozēt, kad organisms pārkārtosies uz ovulējošu ciklu. Zīdīšana var darboties kā kontracepcija, bet paļauties uz to nevajadzētu. Un tiklīdz bērns sāk saņemt papildus ēdienu, uz to var paļauties arvien mazāk. Ir gadījumi, kad sievietei viena gada laikā ir divas dzemdības – norāda dzemdību speciāliste Vita Začesta.

Kad dzimumdzīve pēc dzemdībām nupat ir atsākta, pārim kontraceptīvos nolūkos ieteicams izvēlēties prezervatīvus. Tālāko izsargāšanos pārrunā ar savu ārstu vizītē, kas notiks aptuveni 6.-8. nedēļas pēc dzemdībām.  

Ja negribas mīlēties
Dažkārt sievietes pēc dzemdībām ir pārsteigtas – vairs negribas mīlēties. Attiecību konsultants Artūrs Šulcs teic, ka šis ir tipisks jauno māmiņu jautājums un visbiežāk tā ir psiholoģiska rakstura problēma. Proti, nu par sievietes dzīves centru ir kļuvis bērns. Māmiņa 24 stundas diennaktī ir kopā ar mazo, kurš prasa laiku, uzmanību, zīdainītis ir sievietes šā brīža dominante un pārējais — arī vīrs un sekss — atbīdās otrajā plānā. Un tas, protams, nesekmē mīlēšanās atjaunošanos. Šādā situācijā pārim ieteicams izrunāties — ko darīt, lai mazinātu mammas ikdienas slodzi, kādus pienākumus var uzņemties vīrs, lai mammai parādītos brīvais laiks, piemēram, frizierim vai kino apmeklējumam kopā ar draudzenēm. Katra brīvā stundiņa, ko sieviete varēs veltīt pati sev, sekmēs seksualitātes atjaunošanos. Laikam jābūt sadalītam, lai nav sajūta, ka nu priekšā tikai garš ceļš ar bērnu — sievietei jāzina, ka ir arī pieturas. Pretējā gadījumā notiek sievietes psiholoģiskā izdegšana.

Izlasi arī rakstu Vai pēc dzemdībām es gribēšu seksu?

Reklāma
Reklāma

 

Apmeklē sadaļu Dzemdības -> Dzimumdzīve pēc dzemdībām


Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja, dūla