Par zīdīšanu! Pretargumentu nav


Neatkarīgi no rases, izcelsmes, vecuma, krūšu lieluma, sarežģījumiem grūtniecības norisē vai dzemdību veida ikviena sieviete ir spējīga savu mazuli barot ar krūti. Mātes piens ir labākā, piemērotākā un vajadzīgākā uzturviela bērnam pirmajā dzīves gadā.

Mammas piens ir labākais uzturs pirmajā dzīves gadā.

FOTO: Inga Akmentiņa-Smildziņa

Mammas piens ir labākais uzturs pirmajā dzīves gadā.


Ar mammas pienu bērns saņem pilnvērtīgu uzturu; nostiprinās mazuļa imūnsistēma; viņš tiek vairāk pasargāts no infekcijām un alerģijām; tiek veicināta bērna fiziskā un garīgā attīstība; kā arī veidojas garīga un fiziska tuvība starp bērnu un māti. Iespaids, ko zīdīšana atstāj uz mazuli, jūtams arī vēlāk dzīvē. Ar mātes pienu barotiem mazuļiem ir mazāks alerģiju, aptaukošanās, sirds un citu saslimšanu risks, viņi aug drošāki un pārliecinātāki par sevi, jo jau pirmajos dzīves mēnešos izjutuši īpašo tuvību ar mammu, ko spēj sniegt tikai ciešais kontakts zīdīšanas laikā.

Ieguvēja ir arī mamma
Daba iekārtojusi tā, ka papildus neatsveramiem ieguvumiem bērnam arī pašai māmiņai zīdīšana nāk par labu. Barojošai māmiņai vieglāk noris pēcdzemdību periods — ātrāk beidzas pēcdzemdību asiņošana, saraujas dzemde un atjaunojas ķermeņa masa, kāda tā bija pirms grūtniecības. Samazinās risks saslimt ar onkoloģiskām slimībām. Pēc ASV iegūtiem datiem, sievietei, kura nav zīdījusi savu mazuli vai to darījusi mazāk par vienu mēnesi, ir sešas reizes lielāks risks saslimt ar krūts vēzi un 2,4 reizes lielāks risks saslimt ar olnīcu vēzi, kā arī šīs sievietes četras reizes biežāk slimo ar osteoporozi. Māmiņām, kuras savus mazuļus zīda, retāk ir pēcdzemdību depresija.

Pretargumentu nav!
Visas iebildes pret zīdīšanu ir galvenokārt balstītas uz mītiem un nepilnīgu informāciju. „Viens no bieži dzirdētiem argumentiem — mana mamma un vecmāmiņa nevarēja barot, tas mūsu ģimenes sievietēm ir iedzimts. Tas ir mīts!” saka sertificēta zīdīšanas speciāliste Dace Zavadska. Padomju laikā barošana ar krūti netika attiecīgi novērtēta, trūka informācijas par zīdīšanas nozīmību, reizēm paši ārsti pat veicināja to, ka sievietes nesāka vai pāragri pārtrauca mazuļa barošanu ar krūti. Par laimi, mēs dzīvojam informācijas gadsimtā, ikviena problēma, kas saistīta ar zīdīšanu ir pārvarama, konsultējoties ar savu ginekologu, vecmāti vai zīdīšanas konsultantu. „Es piekrītu teicienam, ka sieviete nevar barot bērnu tikai divos gadījumos — ja viņai nav galvas vai nav abu krūšu,” viedokli pauž Dace Zavadska. Ir ļoti retas slimības gan bērnam, gan mammai, piemēram, HIV infekcija vai maniakāla depresija mammai, kad medicīnisku apsvērumu dēļ zīdīšana nav iespējama, taču to nosaka medicīnas personāls, un vēlreiz jāpiebilst, ka šādi gadījumi ir ļoti, ļoti reti.

 

Sieviete nevar barot bērnu tikai divos gadījumos — ja viņai nav galvas vai nav abu krūšu

Reklāma
Reklāma


Kritiku neiztur arī arguments — man nepietiek piena, es taču neturēšu bērnu badā! Ikviena mamma var saražot tik daudz piena, cik vajadzīgs bērnam. „Ja kādā brīdī šķiet, ka piena ir par maz, vienīgais risinājums — barot mazuli biežāk un vairāk, lai līdz smadzenēm aizceļo signāls — jāražo vairāk,” padomu sniedz Dace Zavadska. „Turklāt ne jau vienmēr bērns raud tikai tāpēc, ka jūtas izsalcis, iespējams, viņš vienkārši vēlas, lai mamma viņu paņem rokās un samīļo.”
Jāpiemin arī viens no visu laiku muļķīgākajiem argumentiem pret zīdīšanu, proti, ka tās laikā sievietes krūtis zaudē formu un vingrumu, — krūtis savu agrāko formu un elastību zaudē jau grūtniecības laikā. Tās nekad vairs nebūs tādas kā pirms grūtniecības, un zīdīšana krūšu formu nevar nedz uzlabot, nedz pasliktināt.

Faktori, kas neietekmē zīdīšanu
Mazas krūtis, sarežģījumi grūtniecībā, ķeizargrieziens, dvīņi nereti tiek minēti kā zīdīšanu apgrūtinoši iemesli. Muļķības! Krūšu izmēram nav nozīmes, jo piens veidojas piena dziedzeros, kam nav nekāda sakara ar krūšu izmēru. Arī sarežģījumi grūtniecībā, priekšlaicīgas dzemdības vai ķeizargrieziens neietekmē piena veidošanos pēc mazuļa piedzimšanas. Atšķiras tikai tas, ka pirmā barošana pēc ķeizargrieziena operācijas, visticamāk, būs nevis dzemdību zālē, kā tam būtu jānotiek dabiskās dzemdībās, bet gan uzreiz pēc tam, kad māmiņa būs atguvusies. Un arī par dvīņu vai trīnīšu barošanu sievietei nav jāsatraucas. Jā, tas noteikti prasīs vairāk māmiņas laika un pacietības, taču, „no fizioloģiskā viedokļa raugoties, mammas piena fabrika spēj saražot pietiekami daudz piena arī dvīņu un trīnīšu barošanai”, pamato zīdīšanas speciāliste.

Praktiski ieguvumi
Ieguvumi māmiņas un mazuļa veselībai un veiksmīgākai bērna attīstībai ir galvenie argumenti par labu zīdīšanai, taču atceries, ka barošana ar krūti ir arī ļoti ērta un lēta. Bērnu iespējams paēdināt jebkurā brīdī un vietā, un nav vajadzīgi lieki izdevumi pudeļu, pupiņu un mākslīgo maisījumu iegādei. Tā kā pirmā pusgada laikā bērns nereti ēd ik pēc četrām stundām, arī naktī, tev nebūs jāceļas nakts vidū, lai dotos uz virtuvi un pagatavotu mākslīgā piena maisījumu. Krūts piens vienmēr būs mammai līdzi, arī dodoties garākās pastaigās vai izbraucienos.

Konsultēja Dace Zavadska, sertificēta zīdīšanas speciāliste
Raksta veidošanā izmantoti materiāli no Veselības veicināšanas valsts aģentūras Zīdīšanas ABC