Marinēti gurķi. Gatavošana soli pa solim

Ražas svētki burciņā.

Marinēti gurķi. Gatavošana soli pa solim

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vienai burkai (neatkarīgi no tilpuma) vajadzēs:

• gurķus

• 4 smaržīgos piparus

• 5 melnos piparus

• 1 lauru lapu

• 1/2 mārrutku lapas

• upeņu lapas

• dilles

• sāli

Reklāma
Reklāma

• cukuru

• ķiplokus

• etiķa esenci vai 9% etiķi

 

Pagatavošana:

Vispirms gatavo marinādi. Uz vienu litru ūdens ņem vienu ēdamkaroti sāls ar nelielu kaudzi, divas ēdamkarotes cukura ar kaudzi, vienu deserta karoti etiķa esences vai 9-10 deserta karotes etiķa un liek vārīties. Otrā katliņā liek vārīties ūdeni. Tikmēr tīrās burkās liek sagrieztu mārrutku lapu, upeņu lapas, dilles, uz pusēm pārgrieztas ķiploku daiviņas, lauru lapu, smaržīgos un melnos piparus. Kad ūdens vārās, tajā liek gurķus dažas minūtes pakarsēties, līdz tie kļūst nedaudz košāki. Pēc tam ar putu karoti gurķus ņem laukā un liek burkā. Vārošā ūdenī neliek lielu daudzumu gurķu — vien tik, cik spēj piepildīt burku. Labāk to darīt pakāpeniski, sadalot gurķus porcijās, citādi tie pakāpeniski iegūs sačokurojušos izskatu. Ik pa laikam gurķu kārtām liek virsū upeņu lapas, dilles un ķiplokus. Kad burka ir pilna, to pārlej ar marinādi. Ļoti svarīgi, lai marināde tajā brīdī vārītos. Pēc tam aizvāko. Arī marinētiem gurķiem var droši ņemt dubultos plastmasas vāciņus — iemērc tos karstā marinādē un noslēdz burkas. Burkas nav vairs jākarsē. Tikai pārklāj ar siltu dvieli un nākamajā dienā novieto pieliekamajā vai nes uz pagrabu.

 

 Avots: žurnāls Unas gardums 2010. rudens

Saistītie raksti