Sintētisko paklāju kopšana

Mīkstie grīdas segumi ir populārs un patīkams grīdas seguma veids, kas tiek izmantots gan dzīvojamās, gan biroju telpās. Šobrīd iespējams izvēlēties starp dažāda veida mīkstajiem grīdas segumiem, taču vieni no populārākajiem ir sintētiskie paklāji, kas ir salīdzinoši viegli kopjami, slāpē troksni un siltina grīdu.

FOTO: Shutterstock.com

Arī sintētisko paklāju cenu diapazons ir plašs - lētākie eksemplāri ir vienkrāsaini, vairāk piemēroti sabiedriskām vietām, jāatceras gan, ka sabiedriskā vietā šādu paklāju kalpošanas laiks būs tikai apmēram divi gadi. Dārgāku un kvalitatīvāku paklāju kalpošanas laiks ir garāks, tie atšķiras ari ar plašāku krāsu un rakstu daudzveidību, šie paklāji ir arī mīkstāki (ar garāku spalvu) un blīvāki, tāpēc tīkamāki mājokļa grīdām.

Ir triju veidu putekļsūcēji parastie, mazgājošie un putekļusūcēji ar ūdens filtru.

Tā kā sintētiskie paklāji ir apstrādāti ar antistatiskiem līdzekļiem, tie neelektrizējas un nepievelk pūkas, spalvas. Vēl viena paklāju pozitīvā īpašība - tie neveicina baktēriju vairošanos.

Putekļsūcējs ikdienā
Paklāju ikdienas uzkopšanā visērtākais palīgs ir putekļsūcējs, ar kuru ātri varēsiet savākt gružus no seguma. Ir triju veidu putekļsūcēji parastie, mazgājošie un putekļusūcēji ar ūdens filtru.

Sintētiskie paklāji pēc mazgāšanas nemaina krāsu un ātri nožūst.

Paklāju kopšanai ikdienā visbiežāk joprojām izmanto parastos putekļusūcējus, kuros netīrumi tiek savākti speciālā tvertnē, no kurienes tie pēc tam jāiepurina. Veselībai draudzīgāki ir putekļsūcēji ar ūdens filtru, kuros putekļi tiek savākti speciālā tvertnē ar ūdeni un pēc tam tiek vienkārši izliets netīrais ūdens, tādejādi mazāk putekļu paliek gaisā.

Paklāju mazgāšana
Ik pa laikam paklāju ieteicams mazgāt arī ar nelielu ūdens daudzumu, kam var pievienot šķidro tīrīšanas līdzekli. Speciālie tīrīšanas līdzekļi saimniecības preču veikalos šobrīd nopērkami plašā klāstā. Gandrīz vai klasiska vērtība ir Latvijā ražotais Kastanis. Sintētiskie paklāji pēc mazgāšanas nemaina krāsu un ātri nožūst. Paklāja mazgāšanai izmantojiet speciālas sukas garāka kala. Nepārspīlējiet ar izmantojamā ūdens daudzumu!

Lielāku traipu tīrīšana
No kvalitatīva sintētiskā paklāja, kura izgatavošanā izmantotas kvalitatīvas krāsvielas, atbilstoši rīkojoties, iespējams iztīru arī lielākus traipus. Jāatceras, ka traipiem nedrīkst ļaut iesūkties vai sacietēt, ir jārīkojas ātri. Jebkuru traipu jāapstrādā virzienā no malām uz vidu un. izmēģinot jaunu tīrīšanas līdzekli, labāk sākumā to pārbaudīt uz paklāja kādā nemanāmāka vietā (piemēram, zem gultas), lai pārliecinātos, kā paklājs uz to reaģē. Traipu tīrīšanai var izmantot birsti vai kokvilnas lupatiņu. Traipu labāk apstrādāt pa spalvai, sasmērēto vietu berzējot, kamēr traips izzūd. Kad paklājs ir tīrs. Tīrīšanu nobeidzot, iztīrīto vietu jāsakārto  jāizķemmē.

Padomi

Reklāma
Reklāma
  • Iegādājoties jaunu paklāju, vaicājiet pārdevējiem par ražotāja rekomendētajiem kopšanas veidiem.
  • Mīkstus paklājus ar garu spalvu labāk klāt telpās, kurās cilvēki uzturas maz un reti, piemēram, guļamistabās, jo šādu paklāju kopšana ir sarežģīta.
  • Paklāju nav ieteicams izmantot telpās, kur ir slapjš un mitrs, kā arī, ja notiek intensīva kustība.
  • Lai izvairītos no biežas tīrīšanas, mājoklī pa paklāju nestaigājiet ar netīriem āra apaviem.
  • Ja paklājs tiek klāts pa visu telpu, visbiežāk to pie pamatnes pielīmē. Iesakām nelīmēt paklājus ar gumijotu pamatni, jo vēlāk, nomainot paklāju, to būs grūti noņemt no pamatnes.
  • Pēc paklāja tīrīšanas ar parasto putekļusūcēju, izvēdiniet telpas, lai samazinātu gaisā esošo putekļu daudzumu.

 

Materiālu sagatavoja: Aiga Sarma, žurnāls Mūsmājas, 164/2007