Kas jāēd barojošai māmiņai?

 

„Vai zīdīšanas laikā man būtu jāizvairās no kādiem konkrētiem produktiem, piemēram, citrusaugļiem, āboliem vai skābiem kāpostiem? Un vai ir kādi ēdieni, tējas, kas veicina piena veidošanos?” Atbild sertificēta zīdīšanas speciāliste Dace Zavadska.

Kas jāēd barojošai māmiņai?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„Pamatprincips ir tāds, ka barošanas laikā mamma var ēst visu, ko ēdusi līdz šim. Protams, gan grūtniecības, gan zīdīšanas laikā jāpiedomā, lai uzņemtais uzturs būtu veselīgs un pilnvērtīgs. Savukārt šķidrums jāuzņem tik, cik mamma pati, jūtot slāpes, vai ieraduma dēļ vēlas izdzert. Uzņemtais šķidruma daudzums saražotā piena apjomu NEPALIELINA! Taču galvenokārt tas atsauksies uz pašas mammas veselību, jo daba iekārtojusi tā — ja kaut kā trūks, tad pietrūks vai paliks pāri mammai, bet piena būs gana. Pat tad, ja mamma ēdīs frī kartupeļus un hamburgerus, pienā aizies pareizās taukskābes, bet mammai uzkrāsies sliktie tauki.


Nevajag pārlieku satraukties, ja zīdainim parādās viena divas pumpiņas. Gandrīz visiem jaundzimušajiem pirmo mēnešu laikā dažas pumpiņas parādīsies. Tā ir viņa adaptācija apkārtējā vidē, un ne vienmēr vainīgs ir ēdiens. Tomēr, ja izsitumu kļūst vairāk, tie maina izskatu un nav vērojama uzlabošanās, noteikti jāgriežas pie ārsta.

 

Ne ķimeņu vai ingvera tēja, ne mandeles vai halva piena veidošanos neietekmē

Reklāma
Reklāma


Ja kādam no vecākiem ir alerģija, protams, 50% gadījumu, tā var būt arī bērniņam. Taču katrs gadījums jāskatās individuāli. Jo vienam bērnam alerģiska reakcija var būt no apelsīniem, citam — no zivīm, tomēr visbiežākais alergēns pirmajā dzīves gadā ir govs piena olbaltumvielas. Tāpēc, ja izslēdzam kaut ko no ēdienkartes, sākam ar visu, kas nāk no govs, — liellopa gaļu, teļa gaļu, sieru, biezpienu, jogurtu.


Ēdot produktus, kas var veicināt vēdera uzpūšanos mazulim (skābus kāpostus, apelsīnus, ābolus, zirņus), tos ieteicams pēc iespējas smalkāk sakošļāt un apsiekalot.
Runājot par dzērieniem vai ēdieniem, kas var veicināt piena veidošanos, — tādu produktu nav. Ne ķimeņu vai ingvera tēja, ne mandeles vai halva piena veidošanos neietekmē. Piens veidojas pēc pieprasījuma — jo vairāk bērniņš ēd, jo vairāk piena mamma var saražot. Tāpēc, ja mammai šķiet, ka piena ir par maz, vienīgais pareizais risinājums — likt mazuli pie krūts biežāk un ilgāk.”