Kā cīnīties ar sudrabaino zvīņeni - tapešu ēdāju?

Kā tikt galā ar sudrabaino zvīņeni, kas ir neglīts, apmēram centimetru garš kukainis?

FOTO: Shutterstock.com

Visbiežāk mājās sastopamā suga ir sudrabainā zvīņene  (Lepisma saccharina).

Lielums
Līdz 11 mm.

Dzīves ilgums
Līdz 4 gadiem.

Vairošanās
Mātīte izdēj līdz pat 70 olām, attīstība ilgst vairākus mēnešus.

Barība
Cieti un cukuru saturošas vielas.

Kaitējums
Sagrauzti pārtikas līdzekļi, tapetes, grāmatas, attēli, iecietināts apģērbs.

Apkarošana
Dehidrēšana (mitruma samazināšana), ēsmas izlikšana.

Apraksts:
Sudrabainā zvīņene pieder pie pirmatnējiem insektiem. Sudrabainajai zvīņenei nevienā tās attīstības stadijā nav spārnu. Savu nosaukumu tā ieguvusi pateicoties uz mugurpusi sašaurinātajam ķermenim un sudrabainajām zvīņām.

Sudrabainā zvīņene (Lepisma saccharina):
Visbiežāk mājās sastopamā sudrabainās zvīņenes suga ir Lepisma saccharina. Turpmāk tekstā tiek runāts tieši par šo zvīņenes sugu. Sudrabainā zvīņene ir līdz pat 11 mm gara, un tai ir trīs apmēram 3 mm garas astītes. Par maņu orgāniem sudrabainajai zvīņenei kalpo zvīņas.

Izcelsme un vairošanās:
Sudrabainajai zvīņenei ir nepieciešama silta un mitra vide. Visbiežāk tā tiek pamanīta vannasistabā. Sudrabainās zvīņenes mātīte izdēj vidēji 70 olas. Olas ir ovālas formas, baltā krāsā un aptuveni 1mm lielas. Vecākas olas iekrāsojas brūnā krāsā. Pie 30°C temperatūras pēc aptuvenu 25 dienām no olām izšķiļas kāpuri. Pie 20°C temperatūras attīstības laiks sasniedz 40 dienas. Kāpuri sākotnēji ir baltā krāsā. Sudrabainās zvīņas tiem izveidojas pēc otrās ādas nomaiņas. Līdz pieaugušam dzīvniekam seko vēl četras līdz piecas ādas nomaiņas. Arī pieaugušas sudrabainās zvīņenes regulāri nomaina ādu. Sudrabainā zvīņene var dzīvot līdz pat 4 gadiem.

Izturēšanās:
Sudrabainā zvīņene izvairās no dienas gaismas un pa dienu slēpjas spraugās vai citās piemērotās vietās. Sudrabainajai zvīņenei ir nepieciešams augsts gaisa mitrums (optimāli - virs 70%). Sudrabainā zvīņene var izveicīgi pārvietoties, bet tā nespēj augstu uzkāpt pa vertikālām sienām. Sudarainā zvīņene barojas ar cieti un cukuru saturošām vielām. Tā var paciest badu līdz pat 10 mēnešiem. Aukstā laikā sudrabainā zvīņene ir neaktīva.

Saimnieciskais kaitējums:
Tā kā cieti un cukuru satur dažādi materiāli, sudrabainā zvīņene var bojāt ne tikai tādus pārtikas līdzekļus kā mīklas produkti, cepumi vai pākšaugi, bet arī tapetes, grāmatas, attēlus, muzeja eksponātus un iecietinātu apģērbu.

Apkarošana:
Tā kā sudrabainajai zvīņenei ir nepieciešams augsts gaisa mitrums, gaisa mitruma samazināšana zem 30% tai ir nāvējoša. Arī pie temperatūras virs 35°C sudrabainā zvīņene nomirst.
Izkaisot diatomīta zemi pie sudrabainās zvīņenes paslēptuvēm, sudrabainā zvīņene, uzrāpojot uz sīkajiem kristāliem, sabojā savu ādu, kas noved pie dzīvnieka izžūšanas. Tāpat sudrabaino zvīņeni var apkarot, izmantojot speciāla ēsmas.

 

Raksts publicēts sadarbībā ar www.musas.lv

Reklāma
Reklāma