Siera kūka ar svaigām zemenēm - recepte

Lieliska recepte - skābenā siera, krējuma un svaigo zemeņu kopējā garšas buķete ir vienreizīga. Ja nav pieejamas svaigas zemenes, rotājumu var gatavot no zemeņu glazūras, kas garšo tikpat lieliski.

Kafijas galda favorīte - siera kūka.

FOTO: Shutterstock.com

Kafijas galda favorīte - siera kūka.

Sastāvdaļas:

Pamatnei

200 g cepumu (piem., Selga vai citu)

4 ēdamk. izkausēta sviesta 

 

Virsai

800 g krējuma siera (piem., Philadelphia, Mascarpone)

250 ml pūdercukura

4 ēdamk. kukurūzas cietes

1 ēdamk. vaniļas cukura

200 ml trekna skābā krējuma

4 olas

2 ēdamk. svaigi spiestas citrona sulas 

Glazūrai

300 ml skābā krējuma

200 ml trekna skābā krējuma

2 ēdamk. pūdercukura

1 ēdamk. vaniļas cukura

 

1. rotājumam

Reklāma
Reklāma

svaigas zemenes

pūdercukurs

 

2. rotājumam

500 ml saldētu zemeņu

50 ml ūdens

50 ml pūdercukura

3 ēdamk. ūdens

1 1/2 ēdamk. kukurūzas cietes 

 

Gatavošana: 

Karstumizturīgā veidnē ielej 2 cm ūdens un liek cepeškrāsns apakšējā nodalījumā. Cepeškrāsni sakarsē līdz 175°C temperatūrai. Virtuves kombainā sasmalcina cepumus smalkos gabaliņos, pievieno izkausēto sviestu un rūpīgi samaisa. Gatavo masu izlīdzina apaļā veidnē ar noņemamu malu (aptuveni 28 cm diametrā). Cep 10 minūtes, tad atdzesē, neizņemot no veidnes.
 

Ar elektrisko putotāju saputo sieru mīkstu un gaisīgu, pievieno cukuru, kukurūzas cieti, vaniļas cukuru un skābo krējumu. Putojot pa vienai pievieno olas, tad pielej citrona sulu. 
 

Siera maisījumu ielej veidnē un cep 60 minūtes. Kūku nedaudz pakrata, lai pārliecinātos, vai tā ir gatava. Kūkas vidum jābūt stingram. Samaisa glazūras sastāvdaļas. Veidni izņem no cepeškrāsns, glazūras maisījumu  pārlej pāri kūkai.Veidni atkal liek cepeškrāsnī un kūku cep 5 minūtes. Veidni izņem no cepeškrāsns, kūku atdzesē. Pa nakti ieliek ledusskapī. Noņem veidnes malu un ar nazi vai lāpstiņu kūku uzmanīgi atdala no veidnes pamatnes un uzslīdina uz šķīvja. Rotā ar zemenēm. Ja izmanto svaigas zemenes, tās pārgriež uz pusēm un kārto uz kūkas kā rotājumu. Var izmantot arī saldētas zemenes un ar tām bagātīgi rotāt kūku. Īsu brīdi pirms kūkas pasniegšanas zemenes plānā kārtiņā pārkaisa

ar pūdercukuru. Cukurs izkūst, un ogas kļūst nedaudz spīdīgas. Ja nav pieejamas svaigas zemenes, rotājumu var gatavot no saldētām zemenēm. Saldētās zemenes atlaidina, uzvāra katliņā kopā ar 50 ml ūdens un pūdercukuru. Sajauc 3 ēdamkarotes ūdens ar 1,5 ēdamkaroti kukurūzas cietes un pievieno zemenēm. Maisa, līdz masa sabiezē, tad noņem no uguns. Karstu uzklāj atdzesētajai kūkai, tad kūku liek ledusskapī, lai sastingst.

 

Avots: Apgāda Zvaigzne ABC izdotā Šerilas Lindbādas grāmata Siera kūkas

 

 

Sastāvdaļas