Vai grūtniecības laikā ir droši veikt magnētisko rezonansi?

 

„Cik ir ieteicams vai droši grūtniecības laikā veikt MR (magnētisko rezonansi)? Man 36 grūtniecības nedēļa,” ģimenes portālam mammamuntetiem.lv jautā kāda māmiņa.
MR izmeklējums tiek uzskatīts par bērniņam nekaitīgu.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

MR izmeklējums tiek uzskatīts par bērniņam nekaitīgu.

 

 

Atbild ārste-ģenētiķe Liene Korņejeva:

Salīdzinājumā ar Rentgenu un datortomogrāfiju, magnētiskās rezonanses laikā izmeklējums notiek ar magnētiskā lauka palīdzību - bez jonizējošā starojuma. Līdz ar to MR izmeklējums tiek uzskatīts par bērniņam nekaitīgu un, kaut arī pēdējos gados ir ļoti izteikti pieaudzis grūtniecēm veikto MR izmeklējumu skaits, nav datu, ka kādā gadījumā tas būtu vainojams kādās bērniņa veselības problēmās. 

Protams, MR nav gluži atpūta pie upes :D. Tur ir diezgan spēcīgs troksnis, šaura telpa, kas var radīt klaustrofobiskas bailes, jāguļ nekustīgi kādu laiciņu un pirms procedūras mierīgi jāapdomā, vai ķermenī nejauši :D nav palikuši kādi metāla gabali (skrotis, sirds stimulators vai kāda skava, kas reaģē uz magnētisko lauku) - šādos gadījumos MR veikt nedrīkst. 

Reklāma
Reklāma

MR parasti neveic vienkārši "prieka pēc" vai lai tikai paskatītos uz bērniņu. Šim izmeklējumam ir stingras indikācijas (iemesls, kāpēc tas jādara) un visbiežāk ir aizdomas par kādu bērniņa patoloģiju.

Ja izmeklējuma laikā nepieciešams lietot arī kontrastvielu, jāņem vērā, vai tā iet cauri placentai (dažas iet) un ko var nodarīt bēbītim vai mammas nierēm, ja ar tām iepriekš jau bijušas problēmas. 

MR parasti neveic vienkārši "prieka pēc" vai lai tikai paskatītos uz bērniņu. Šim izmeklējumam ir stingras indikācijas (iemesls, kāpēc tas jādara) un visbiežāk ir aizdomas par kādu bērniņa patoloģiju. Informācija, kuru iegūst MR laikā, palīdz dakteriem saprast problēmas apmērus un dažos gadījumos var glābt bērniņa dzīvību, jo, vēl pirms bērniņš ir piedzimis, ļauj sagatavoties maksimāli piemērotai dzemdību norisei un iespējamai ātrai terapijai. Katrā gadījumā grūtniecības laika MR var dod atbildes uz bērniņa mammas jautājumiem, tā vismaz sniedzot kaut nedaudz skaidrības notiekošajā un turpmāk paredzamajā.