Sapņi par svešiniekiem. Vai esmu monogāma?

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu.

„Kad paliku stāvoklī, sapņos sāku izjust īstu orgasmu, mīlējoties ar svešiniekiem. Un tas turpinās joprojām, lai gan mazulim jau ir četri gadi. Un tagad arī dzīvē aizvien biežāk aizdomājos par citiem vīriešiem, lai gan esmu precējusies. Vārdos nevaru izstāstīt, kā gribētos sajust citu vīrieti. Nav tā, ka savējais būtu apnicis, tik varbūt nejūtos novērtēta kā sieviete. Apzinos, ka ja būtu iespēja, visticamāk, es ļautos sveša vīrieša valdzinājumam un piekrāptu savu vīru, lai gan viņš to nebūtu pelnījis.  Vai es neesmu radīta monogāmām attiecībām?” Portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētās mammas vēstuli komentē seksologs Arturs Šulcs. 

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Viena vai divas kafijas tases
Ko es saklausu Jūsu jautājumā? Es saklausu jautājumu, vai tradicionāls, seksuāli aktīvs pāris ir noslēgta vienība pēc būtības vai tomēr var būt arī atvērts citiem cilvēkiem. Tas ir diskutējams jautājums, turklāt diskusijai būtu jābūt starp partneriem — vīrieti un sievieti — par to, cik tālu mēs varam iet savās aktivitātēs ar citiem cilvēkiem. Šādi sapņi neliecina par to, ka Jūsu attiecībās kaut kas nebūtu kārtībā, Jūs cienāt un mīlat savu vīru. Bet ilgas tomēr ir bijušas un ir joprojām daudzu gadu garumā. Patiesībā, ne velti Jūs uzdodat jautājumu, vai esat monogāma vai poliamora. Tēlaini izsakoties, ir cilvēki, kuriem ir nepieciešama viena tase kafijas dienā, bet ir cilvēki, kuriem nepieciešamas ir divas tases kafijas. Un vēl citam kafiju nekārojas nemaz. Šāds cilvēks dzers tēju vai pienu. Seksuālajā sfērā ir tieši tāpat. Mēs nevaram visu salikt rāmjos un teikt, ka tikai tradicionāli monogāma ģimene ir tiesīga pastāvēt, jo reāli eksistē arī citas attiecību formas. Nereti par cilvēkiem, kuri meklē šīs dažādās attiecības, tiek saukti par izvirtušiem un krāpniekiem. Bet tādi šie cilvēki, arī Jūs, nav. Tās vienkārši ir Jūsu vajadzības. Ir seksuālās vēlmes, kas ir pakļautas likumdošanai — ir aizliegts seksuāli izmantot bērnus, mirušus cilvēkus, dzīvniekus, bet pārējās seksuālās vēlmes nevar pakļaut likumiem vai kādām normām. Ja cilvēki ir rīcības spējīgi un savstarpēji vienojas par kādiem noteikumiem, tad viss ir kārtībā.

Mēs nevaram visu salikt rāmjos un teikt, ka tikai tradicionāli monogāma ģimene ir tiesīga pastāvēt, jo reāli eksistē arī citas attiecību formas.

Reklāma
Reklāma


Realizējiet fantāzijas kopā!
Es Jums ieteiktu pievērst uzmanību tam, kā vīrs raugās uz cita veida attiecībām. Varbūt Jūsu starpā ir iespējams „legalizēt” seksu trijatā vai kādu līdzīgu lietu, par ko fantazējat. Vislabāk ir vienoties ilgtermiņā, ka šādas lietas neietekmēs savstarpējās attiecības. Bet visam, protams jāsākas ar to, ka Jūs pati skaidri apzināties savas vēlmes, tās pieņemat un par tām nekaunaties. Kad tas ir izdarīts, uzmanīgi uzsāciet sarunu ar vīru, paskaidrojot, ka šādas vēlmes nav tāpēc, ka vīrs ir kļuvis netīkams, bet tieši pretēji — viņš joprojām ir lielisks partneris. Ja Jūsos ir šī ilgstošā neapmierinātība, īsti nav cita ceļa, kā to risināt. Šeit, protams, var rasties jautājums, vai es nesludinu visatļautību? Atbilde ir meklējama tajā, cik mēs esam toleranti, cik spējīgi esam pieņemt atšķirīgo. Valoda ir domāta, lai mēs runātu, un to vajag izmantot. Nereti vienošanās par dažādu seksuālo vēlmju risināšanu tieši nostiprina pāra attiecības, jo ir kopīgs piedzīvojums un pārdzīvojums, nav vainas sajūtas, ka kaut kas ir darīts slepeni un it kā atņemts otram. Citiem vārdiem sakot, kāpēc zagt, ja pastāv iespēja to saņemt legāli? Un no tā visa var iegūt arī vīrs, jo, ļoti iespējams, ka viņam ir līdzīgas vēlmes.

Domājot par pamatvajadzībām
Šobrīd populārs ir jautājums par to, kā domāt pozitīvi krīzes apstākļos, bet fakts ir viens, ka tas nav iespējams, kamēr nav apmierinātas pamatvajadzības. Un seksualitāte ir viena no tām. Tāpēc nevajag noniecināt savas vēlmes un vajadzības. Tāpat nevajag pieņemt pārsteidzīgus secinājumus, ka vīrs noteikti būs kategorisks un atteiksies no piedāvājuma. Lai izdodas!