Vai tu novecosi tāpat kā tava māte?

Vai ātrums, kādā noveco viena un kādā cita sieviete, saistīts ar gēniem? Jā un nē! Ģenētiskajam mantojumam ir milzīga nozīme, taču arī jaunākās tehnoloģijas attīstās ar milzu soļiem, un skaistumkopšanas līdzekļu sastāvs kļūst arvien jaudīgāks. Uzzini, ko novērst ir tavos spēkos un kā to izdarīt!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Ja no savas mātes esi mantojusi daudz vairāk sejas vaibstu nekā no tēva, viņa var kļūt par tavu nākotnes spoguli. Tā ir gan slikta, gan laba ziņa. Jā, gēniem ir nozīmīga lomu arī tavas sejas novecošanā, taču vienlaikus, pievēršot uzmanību mammas problēmzonām, vari saprast, kas sagaida pašu, un, jau laikus sākot par sevi rūpēties, novecošanu attālināt. Kompānija Procter & Gamble nesen veica pētījumu par pigmentācijas plankumiem un krunciņām, izpētē iesaistot mātes un meitas – pavisam 114 pārus. Galvenais secinājums – vides faktori iespaido novecošanas procesu vairāk, nekā līdz šim domāts, – pat līdz 80 %. 

Tātad ādas novecošanas procesu var kontrolēt – uzskata zinātnieki. Vienkāršoti sakot – mēs piedzimstam ar konkrētu ģenētisko mantojumu, ko mainīt nav iespējams, – piemēram, viens no trijiem cilvēkiem dzīves laikā noveco ātrāk par saviem vienaudžiem. Taču ir atšķirība, vai šis cilvēks izvēlas, vai neizvēlas veselīgu dzīvesveidu. Dzīvojot, kā pagadās, cilvēks var novecot pat ātrāk, nekā tas notika ar viņa vecākiem, – tātad ģenētiskais faktors tiek ne tikai pamodināts, bet arī pastiprināts. Savukārt, novēršot nelabvēlīgos vides faktorus, seja noveco lēnāk. 

Dzīvojot, kā pagadās, cilvēks var novecot pat ātrāk, nekā tas notika ar viņa vecākiem, – tātad ģenētiskais faktors tiek ne tikai pamodināts, bet arī pastiprināts. 

Par laimi, nekad nav par vēlu sākt par sevi rūpēties. Speciālisti uzskata – kombinējot anti-age skaistumkopšanas produktus ar veselīgu dzīvesveidu, tās rievas mammas sejā, kuras tu negribētu ieraudzīt savējā, var iet tev secen. Profilakse nekad nenāk par sliktu. 

 

1.    Hiperpigmentācija 

 Procter & Gamble pētījumā noskaidrots – pigmentācijas plankumu tonis un forma ir ierakstīta gēnos, bet to daudzumu gan iespaido ādas kopšanas paradumi. Kad tiek bojāti melanocīti (pigmenta šūnas, kas galvenokārt atrodas ādas epidermas slānī) – fiziski traumējot ādu vai to pārsauļojot, minētās šūnas tiek novājinātas un melanīns ādā izvietojas nevienmērīgi. Šis process izpaužas kā vasarraibumi vai tumši plankumi. 

Ko darīt? 

Profilakse ir daudz vienkāršāka nekā ārstēšana – vienā balsī uzsver speciālisti. Pasargā savu ādu ik dienas no saules starojuma, lietojot mitrinošu sejas krēmu ar SPF. Piemēram, Eucerin mitrinošo krēmu Aquaporin Active SPF 15+ UVA, kas ilgstoši mitrina ādu, aizsargā no brīvajiem radikāļiem, piesārņojuma un UV starojuma. 

Savukārt, lai mazinātu esošos pigmentācijas plankumus, neriskējot lietot spēcīgus baltinošus līdzekļus, izvēlies produktus, kuru sastāvā norādīts tāds augu ekstrakts kā arbutins (arbutine). Tas balina ādu, pasargā no brīvajiem 

radikāļiem un bremzē nevienmērīgu melanīna izkārtojumu. Pētījumi liecina, ka arbutins ir tikpat efektīvs kā hidrohinons – spēcīgs ādas baltinātājs, un arbutins, salīdzinot ar to, ir krietni saudzīgāks. Laba izvēle – Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector – tas baltina ādu ar augu ekstraktiem un antioksidantiem, kas mazina pigmentācijas plaukumus un novērš jaunu veidošanos. 

 

2.    Grumbas 

Kad parādās pirmās krunciņas – tas tiešā veidā atkarīgs no ādas biezuma, savukārt 60 % ādas biezuma nosaka ģenētiskais faktors. Plānāka āda ir kā plāns, trausls papīrs. Tātad, ja tev no mātes iedzimusi plāna sejas āda, ir liela iespēja, ka grumbas liks par sevi manīt ātri vien. Turklāt ar gadiem ādā mazinās kolagēna un elastīna šķiedru daudzums, liekot tai kļūt mazāk elastīgai. 

Ko darīt? 

Pamatlikums – ik dienas lietot krēmu ar SPF. Tev arī jāstiprina ādas dabiskā aizsargbarjera, pastāvīgi rūpējoties, lai tā būtu pietiekami mitrināta – tad tā  izskatīsies veselīgāka. Izvēlies krēmus, kas satur keramīdus un ir veidoti uz probiotiķu bāzes, piemēram, Nude Advanced Cellular Renewal Serum (nopērkams internetveikalos). 

Dziļākām grumbām labi līdzēs tretinoīns (jeb – retīnskābe). Bet tā neder visiem! Ja vien tava āda nav izteikti taukaina, produkti, kas satur minēto vielu, tavai ādai var šķist pārāk aktīvi. Pamēģini Roc Retin-Ox Wrinkle Correxion Intensive Serum - tas satur tretinoīna atvasinājumu, krietni vien saudzīgāku. 

 

Reklāma
Reklāma

3.    Elastīguma zudums 

Sejas ovāla noslīdēšana nav saistīta tikai ar ādas plānumu vai biezumu. Tava kaulu struktūra, muskuļu un tauku izvietojums, saņemts mantojumā no vecākiem, nosaka ne tikai to, kāds kopumā veidosies tavs ķermenis, bet arī likteni, kas piemeklēs tavas sejas ovālu. Gadiem ejot, muskuļu masa sarūk, tāpat arī mazinās kaulu blīvums. Pievēršot uzmanību, kad mainās tavas mammas seja, vari aptuveni prognozēt, kad kaut kas tamlīdzīgs notiks arī ar tevi. Parasti sejas ovāls zaudē glīto formu līdz ar menopauzes iestāšanos. Ja pārmaiņas tavu mammu skar 55 gadu vecumā, visticamāk, ap šo laiku tas notiks arī ar tevi. 

Ko darīt? 

Aizmirsti par diētām un svara nomešanu! Tie cilvēki, kas daudzus gadus saglabā nemainīgu svaru, novecojot izskatās krietni labāk. Laba investīcija nākotnes izskatā – iegādāties augstas kvalitātes krēmu ar antioksidantiem – tas aizsargās no brīvajiem radikāļiem, kuri vājina ādas aizsargspējas un bloķē tās atjaunošanos. Speciālisti iesaka, piemēram,  Vichy Aqualina Anti-Ox Serum ar C vitamīnu. 

 

4.    Tumši loki un maisiņi zem acīm 

Loki un maisiņi zem acīm daudzām sievietēm ir pirmā pazīme, kas liecina – ir sākusies ādas novecošana. Āda ap acīm uz mūsu ķermeņa ir visplānākā. Ja šī zona rada raizes tavai mammai, visticamāk, tā radīs raizes arī tev. 

Ko darīt? 

No visām problēmām, kas parādās līdz ar gadiem, tumšos lokus un maisiņus zem acīm ir visgrūtāk novērst – ja šī problēma šķiet neciešama, parasti vienīgais risinājums ir plastikas operācija. Tomēr šo to iespējams darīt, arī neguļoties zem ķirurga naža. Izvēlies vieglas tekstūras, ar antioksidantiem bagātinātu acu krēmu. Klāj to, maigi iemasējot ādā, – tas uzlabos mikrocirkulāciju ap acīm, liekot lokiem un maisiņiem izskatīties mazāk uzkrītošiem. Elizabeth Arden Prevage Eye Advanced Anti-Ageing Serum satur vienu no iedarbīgākajiem antioksidantiem idebenonu. Efektīvs ir arī Nivea Q10 Plus Anti-Wrinkle Eye Roll-On . 

 

5.    Pelēcīga sejas āda 

Kolagēna zudums ietekmē ne tikai ādas elastīgumu – tas nosaka arī to, vai āda izskatās starojoša. Kad plānā caurspīdīgā kolagēna kārtiņa zem ādas virskārtas vairs neatstaro gaismu tikpat spoži kā jaunībā, seja šķiet nogurusi arī tad, kad jūties labi atpūtusies. Pat tad, ja āda ir gluda, bez grumbām, tā var izskatīties pelēcīga. Citā pētījumā, ko veicis Procter & Gamble, iesaistot 170 angļu sievietes, parādīja – tām sievietēm, kuru sejas izskatījās pelēcīgas, apkārtējie deva daudz vairāk gadu par patieso vecumu. 

Ko darīt? 

Ātrākais un efektīvākais ceļš, kā atjaunot sejas krāsu – pieteikties skaistumkopšanas procedūrai, kas sola atjaunot sejas ādas starojumu, piemēram, dubultās jonizācijas procedūrai HYDRADERMIE. Dubultās jonizācijas metode ļauj piesātināt ādu ar skābekli, intensīvi to mitrināt un piesātināt ar citām aktīvām vielām. Jau pēc vienas procedūras seja izskatīsies mirdzošāka, līdz ar to – jaunāka. Regulāri veicot šādas procedūras, tiks stimulēta kolagēna izstrāde ādā. 

 

Autore: Viktorija Ābola, www.kasjauns.lv


 

Senioru festivāls "Zelta ritmi":

Lai iedvesmotu seniorus un ikvienu sabiedrības locekli novecot skaisti un, dzīvojot aktīvi, ceturtdien, 16.jūnijā, Esplanādes parkā Rīgā plkst. 11.00 – 15.00 pirmo reizi notiks īpaši vecākajai paaudzei veltīts izglītojošs un izklaidējošs festivāls “Zelta ritmi”. Vairāk informācijas: www.zeltaritmi.lv