Kā izvēlēties skropstu tušu? Padomos dalās grima māksliniece un stiliste

Vai labāk izvēlēties ūdens izturīgo skropstu tušu? Kā saprast, kāda birstīte piemērotāka? Izvēlēties lētāku vai dārgāku? Uz šiem un citiem jautājumiem atbild grima māksliniece un stiliste Baiba Grīna.

Foto: Mārtiņš Garais, Gudro Sievu skola.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Mārtiņš Garais, Gudro Sievu skola.

"Es regulāri iekrītu skropstu tušas izvēlē. Varbūt jums ir kādi ieteikumi, ko ir vēlams ņemt vērā? Ūdens noturīgās es neizvēlos nekad, jo parasti ir sajūta, ka sacietē tik traki, ka izkritīs ar visām skropstām... Izvēlos pagarinošas vai kuplinošas – ar skropstu daili man nav diez ko paveicies, jo nav ne kuplas, ne garas :( Bet par ko mans jautājums – par to, kā zināt, ka šī skropstu tuša tiešām ir laba? Ka nesaķeps skropstas, ka tiešām būs skaisti un neizskatīsies lēti? Varbūt ir kāda noteikta cenu kategorija, no kuras vispār ir vērts ko labu meklēt? Vai konkrētas firmas? Bet varbūt es vienkārši nepareizi to tušu uzklāju? Lūdzu, pastāstiet, kā pareizi skropstas būtu jākrāso? Es vienmēr izvēlos melnu skropstu tušu, bet varbūt ir vērts kādreiz kādu citu krāsu iegādāties? Brūnu, piemēram. Sakiet, pie kādas acu krāsas piestāvētu ne tikai melnas skropstu tušas?" stilistei Baibai Grīnai jautā kāda sieviete.


"Tušas izvēle ir individuāls process, ne jau velti ir tik daudz dažādu variantu nosaukumos, pielietojumā, birstīšu formās utt. Ieteikt konkrētas firmas ideālo tušu nav iespējams, jo tā būs katram sava!
Pirmkārt, Jums jāapzinās savu skropstu reālais biezums, garums, un – kādu efektu vēlaties panākt. Ja, piemēram, tuša šķiet pārāk ķepīga, tā visticamāk ir domāta tieši mazām, smalkām skropstām, lai tās vizuāli "apaudzētu" un padarītu apjomīgākas. Biezas skropstas šāda "apjoma" tuša tiešām var saķepināt, te piemērotākas būs atdalošās, atliecošās un līdzīgas, arī dažas pagarinošās tušas (jāsaka gan, par šo apzīmējumu variantu daudzumu reizēm der pasmaidīt..)). Tāpat birstītes smalkuma izvēli diktēs skropstu garums, acs, plakstiņa forma, lai piekļūt varētu pat vismazākajām skropstiņām.

Kā uzklāt? Viegli un pat nedaudz zigzagā, slidinot no apakšas, no skropstu saknēm uz galiņiem, kamēr sasniegts vēlamais rezultāts.

Reklāma
Reklāma

Izvēloties produktu pēc cenu grupām, tas, protams, ir garants labai kvalitātei, taču ne mazāk svarīgs ir arī derīguma termiņš! Ja atceramies, ka tušām tas ir vien daži mēneši, tad jāapsver, vai atļauties dārgu, kuru gribēsies lietot ilgāk, jo arī starp lētākām esmu atradusi labas tušas, kas neliek vilties. Taču, ja tuša pēc dažām stundām nobirusi, tas neko labu par šo produktu neliecina.
Ūdens noturīgās – tās gan vairāk aktīvai, sportiskai videi, vai atsevišķiem gadījumiem.
Kā uzklāt? Viegli un pat nedaudz zigzagā, slidinot no apakšas, no skropstu saknēm uz galiņiem, kamēr sasniegts vēlamais rezultāts. Un der atcerēties par skropstu ķemmīti, tā palīdzēs piešķirt vēl koptāku, vēl perfektāku efektu.
Par krāsu izvēli – jā, melnā  ir klasika, un mēs to arī cenšamies pastiprināt, krāsojot dabiski tumšas skropstas. Krāsainās sniedz dekoratīvu efektu, bet nokrāsa redzama pie noteikta apgaismojuma, bet ar to var spēlēties, piem., pelēka acu krāsa ātri pieņem tādu nokrāsu, kādu atstaro, zilās izcels gan zila, gan zaļa, zaļās – brūna, zila, brūnās arī violeta tuša. Pelēko tušu gan ieteiktu pārsvarā tikai izteikti gaišām acīm."