Lienes Zostiņas veselīgās brokastis

 20. maijs 2009 10:00 Pieredze  skatījumi: 13236

Latvijas Neatkarīgās televīzijas spēles Zelta drudzis vadītāja Liene Zostiņa jau vairākus gadus ik rītu sāk ar glāzi ūdens, kur iespiesta citrona sula: „Tā man sniedz enerģiju, un ir vieglāk pamosties — pēc pusstundas jau esmu gatava brokastīm. Uzskatu, ka brokastis ir ļoti svarīga ēdienreize. Esmu pamanījusi, ka tad, ja neesmu brokastojusi, šad tad pa dienu sanāk „sagrēkot” ar kādu ne visai veselīgu uzkodu.



Foto: Aivars Liepiņš


Visbiežāk brokastīs ēdu putras, svaigus dārzeņus vai sviestmaizes. Jau sen esmu atsacījusies no baltmaizes, jo kviešu maizē ir ļoti maz vērtīgu uzturvielu. Izņēmums ir Fazer kviešu maize ar rudzu šķiedrvielām — garša un mīkstums kā baltmaizei, bet satur visas rudzu maizes vērtīgās vielas.
Mana iecienītākā sviestmaižu recepte ir gaišā rudzu tostermaize ar Mocarellas sieru, cherry tomātiņiem un Iceberg salātlapu. Garšas dažādošanai pievienoju diedzētu lucernu vai melnās olīvas. Tuvojas zemeņu laiks, kad atkal varēšu draugu Kasparu iepriecināt ar zemeņu sviestmaizēm. Kā tās gatavo? Samaļ biezpienu, samaisa ar Mascarpone sieru. No gatavās masas ar konditorejas maisiņu uz tostētas maizītes veido aplīšus. Katrā aplītī ieliek pa zemenei, un īpašā zemeņu maizīte ir gatava!”


Lienes ietekmē arī viņas draugs filmu studijas Red Cats producents Kaspars Bērziņš arvien vairāk pievēršas veselīgam uzturam: „Salīdzinoši maz tagad dzeru saldinātus, gāzētus dzērienus, vairāk ūdeni, lai gan ar Lieni izdzertā ūdens daudzuma ziņā sacensties vēl nevaru. Pateicoties Lienes piemēram, arī dēls Markuss priekšroku dod ūdenim un veselīgai pārtikai, nevis limonādēm, saldumiem un pārsālītiem našķiem.”

„Ja darba dienās brokastīm parasti ir ierobežots laiks, brīvdienās tām atvēlam īpašu vietu, un dažreiz brokastu pagatavošana un ēšana kopā var aizņemt pat divas stundas! Tad ir dota vaļa iztēlei un tiek aicināts talkā arī Markuss. Eksperimentējam un gatavojam neparastākas sviestmaizes — ar garnelēm, sēnēm un eksotiskajiem sieriem. Arī uzņemot viesus, jau sen esam atteikušies no rasola bļodām un tā vietā draugiem piedāvājam dažādas vieglas un veselīgas uzkodas,” piebilst Liene Zostiņa.


Diētas ārsts Andris Brēmanis pozitīvi vērtē Lienes rūpes par savu un ģimenes uzturu: “Šķiedrvielām ir liela nozīme ikdienas uzturā. Maize, kas satur šķiedrvielas, var palīdzēt cīnīties ar lieko svaru. Produkti, kas satur šķiedrvielas, pārsvarā prasa lielāku košļāšanas laiku, tādējādi gūstam sāta sajūtu, apēdot mazāku produktu daudzumu, un rezultātā samazinām uzņemto kaloriju skaitu. Šķiedrvielas palīdz organismam noregulēt gremošanas funkcijas, zarnu trakta darbību, izvairīties no paaugstināta holesterīna līmeņa un aptaukošanās. Katrā valstī tiek noteikta ieteicamā šķiedrvielu dienas deva, ņemot vērā tās iedzīvotāju ēšanas paradumus un kopējo veselības stāvokli. Latvijā dienas deva ir 30 g šķiedrvielu.”
 

 

Attēlos: Liene darbojas virtuvē. Liene un Kaspars.

Autore: Inta Pēdiņa



0 Pievienot komentāru

Aktuālā rubrika: Esi man blakus

Lasi vēl

Reklāma

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk