Zemeņu kūka

Nepieciešams (10 cilvēkiem):
10 vistu olas
apmēram 1 kg cukura (atkarībā, cik saldu vēlies)
1 paciņa vanilīncukura
0,5 kg baltie milti
1,5 kg svaigas zemenes vai 0,5 l saldētas zemenes, kas saputotas ar cukuru
1 l saldā krējuma
žāvēta citrona miziņa, bet var norīvēt arī no svaiga
smilšu mīklas cepumi vai cepumi Selga
želatīns (bet var iztikt arī bez)
 

FOTO: Shutterstock.com

Vēl nepieciešams putotājs, panna, cepeškrāsns, kūku salvetes, un galvenais - labs garastāvoklis :)

Pagatavošana:

Ņem 10 vistu olas (vislabāk, protams, māju olas), atdala dzeltenumu no baltuma atsevišķos traukos, dzeltenumu puto, pievienojot 1 ēdamkaroti cukura uz vienu olu (tātad - 10 ēdamkarotes), vēl dzeltenumam pievieno šķipsniņu vaniļas cukura un pierīvē mazliet žāvētu citrona miziņu. Kad dzeltenums saputots (tā, lai cukurs pilnībā ir izkusis, un visa masa ir viendabīga), tajā iemaisa 1 ēdamkaroti miltu uz olu (tātad - 10 ēdamkarotes). Baltumu saputo stingrās putās. Tad abas sastāvdaļas apvieno, baltumu lēni iecilājot dzeltenumā, un izveido viendabīgu kūkas masu. Iegūto masu sadala aptuveni 3 daļās, katru daļu lej apaļajā kūku veidnē un cep cepeškrāsnī. Ripu gatavību pārbauda, iespraužot sērkociņu. Ja nekas pie sērkociņa nepielīp, tad ripa gatava. Izceptās ripas novieto dzesēties uz līdzenas virsmas, kam uzklāts tīrs virtuves lina dvielītis.

 

Pildījuma pagatavošana:

Zemenes sašķaida ar stampu (ziemā var ņemt no saldētavas jau iepriekš sašķaidītas un ar cukuru saputotas zemenes), pievieno 1/2 glāzi cukura un nedaudz saputo, tad ņem 1/2 l svaiga krējuma, tam pievieno 1 glāzi cukura un šķipsniņu vanilīncukura. Krējumu puto līdz tas ir stingrs (galvenais nesakult sviestā!). Saputotajā krājumā iecilā zemeņu masu. Tad ņem kūkas ripas, tās liek uz stingra pamata (šķīvja, plātnes, kam uzklāta papīra salvete (var ņemt arī cepamparīru) noliek pirmo tortes ripu ar labāko, gludāko pusi uz leju un apsmērē ar putukrējuma - zemeņu masu, tad tai uzliek otru ripu, arī to apsmērē (ripas nedrīkst saspiest), galu galā uzliek virsū trešo ripu ar gludāko pusi uz augšu.

 

Padomi:

Reklāma
Reklāma
  • Ja paliek pāri putukrējuma - zemeņu masa to droši var, pievienojot nedaudz želantīna, pārvērst saldajā krēmā).
  • Ja kūka paredzēta vēlākam laikam, tas ir ēst pēc 12 vai vairāk stundām putukrējuma - zemeņu masai uzreiz var pievienot želantīnu un tad kūku smērēt jau ar šādu masu, jo tad tā labāk uzglabājama.
  • Kūkas dekorēšanai saputo vēl 250 ml svaiga krējuma, kuram pievieno 1/2 glāzi cukura un mazliet vanilīncukura. Ar saputoto krējumu apsmērē kūkas virsmu un sānus, lai veidojas balta, gluda virsma. Kūkas virsmu grezno ar tīrām, sausām stingrām zemenēm un to pusītēm, ko var rotāt ar putukrējuma piciņām.
  • Ziemā kūkas virsmu rotā ar putukrējuma rakstiem un speciālajiem kūkas rotājumiem no vafeles. Kūkas stāvās malas, ja vēlas var apdarināt ar saberztiem smilšu mīklas cepumiem.
  • Zemeņu vietā var ņemt arī saplaucētus rabarberus. Rabarberu kātus nomizo, sagriež smalki un mazā ūdens daudzumā saplaucē, ūdeni nokāš, rabarberu masai pievieno nedaudz cukura un liek klāt putukrējumu. Tikai jāuzmanās, lai nav par skābu. Šajā variantā bez želantīna laikam neiztikt!

 

Labu apetīti! :)

 

Iesūtījusi: Ērodeja Kirillova, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma, konkursa Kūku bums! dalībniece

 

 

Sastāvdaļas