Bērns baidās no kukaiņiem. Kā rīkoties mammai?

„Mans četrus gadus vecais dēls nesaprotamu iemeslu pēc sācis paniski baidīties no visiem laukā mītošiem kustonīšiem, galvenokārt lidojošiem — mušām, kamenēm utt. Esmu daudz runājusi un stāstījusi, ka nav jābaidās, ka tā ir mūsu dzīves sastāvdaļa un mums visiem kopā jāsadzīvo, ka kukaiņi ir barība putniņiem. Dēls visu klausās un saprot, bet vienalga baidās,” ģimenes portālam Mammamuntetiem.lv raksta kāda mamma.

Bailes jūt pilnīgi visi cilvēki, arī mazi bērni, savukārt Jūsu uzdevums ir runāt par šīm bailēm, palīdzēt izprast, pieņemt un tikt ar tām galā. Savā ziņā bailes ir ļoti vajadzīgas, jo tās mūs sargā.

FOTO: Shutterstock.com

Bailes jūt pilnīgi visi cilvēki, arī mazi bērni, savukārt Jūsu uzdevums ir runāt par šīm bailēm, palīdzēt izprast, pieņemt un tikt ar tām galā. Savā ziņā bailes ir ļoti vajadzīgas, jo tās mūs sargā.

 Situāciju komentē geštaltterapeite un pedagoģijas maģistre Aija Baha-Velvele.


Tas, ka Jūsu dēlēns sācis baidīties no dažādiem kukaiņiem un vabolēm, ir pilnīgi normāli. Jūs rīkojaties pilnīgi pareizi, stāstot, ka šīs mazās dzīvās radībiņas ir daļa no pasaules un dabas. Tas, ko es varētu ieteikt, ir pamēģināt kopā ar dēlu izdomāt kādu pasaciņu par šiem kukainīšiem, par to, ka viņiem ir sava mājiņa, ģimene, par to, ka viņiem arī sāp, par to, ka viņi veic dažādus labus darbiņus, utt.

Centieties radīt dēlam vēl lielāku priekšstatu par kukainīšu dzīvi, bērniem lieliski darbojas iztēle un fantāzija, un tas, ko viņi dzird, ir labs materiāls, kuru vēlāk visādi apspēlē savās domās. Uzsveriet, ka kukainīši nekož, ja vien viņiem nedara pāri! Noskaidrojiet, kāpēc tieši viņš baidās, kāds ir īstais iemels, ko viņš domā, ko mazais kukainītis var izdarīt. Bailes jūt pilnīgi visi cilvēki, arī mazi bērni, savukārt Jūsu uzdevums ir runāt par šīm bailēm, palīdzēt izprast, pieņemt un tikt ar tām galā. Savā ziņā bailes ir ļoti vajadzīgas, jo tās mūs sargā.

 

Reklāma
Reklāma

Ja Jūsu dēls baidās no kukaiņiem, tas ļauj domāt, ka viņš, piemēram, neaiztiks bites vai kamenes un tādējādi pasargās sevi no sadzelšanas. Tātad Jūsu situācijā noderēs gan pacietība, gan izdoma, gan spēja visu izskaidrot! Turpiniet to darīt, un Jums noteikti izdosies!