Diēta skaistākai ādai

 16. maijs 2009 10:00 Raksts  skatījumi: 9794

Ne vienam vien pēc garās ziemas āda šķiet zaudējusi tvirtumu. To nepieciešams stiprināt ar vitamīniem, kas pietiekamā daudzumā iekļauti speciālā ādas veselības uzlabošanai paredzēta diētā.



Foto: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv


Ja organisms nesaņem nepieciešamās uzturvielas, neder neviens dārgs ādas kopšanas līdzeklis. Tāpēc šī diēta sola attīrīt ādu no iekšpuses:
- zivis satur eļļu, kas baro ādu. Tās iekļautas otrajās brokastīs un pusdienās;
- linsēklas ir lielisks ome-ga-3 avots, kas veicina la¬bāku ādas veselību, tāpēc tās ieteicamas brokastīs;
- veselīgas ādas pamatā ir A vitamīns. Šī diēta satur augļus un dārzeņus, kuros ir augsts šā vitamīna procents;
- E vitamīns aizsargā ādu, tāpēc diētā iekļauti rieksti un mandeles.

Brokastis
1.    variants: auzu putra ar vājpienu + tējkarote linsēklas, kas sajauktas ar mellenēm + apelsīnu sula
2.    variants: brokastu pārslas ar vājpienu + zemenes + tējkarote  linsēklu greipfrūtu sula
3.    variants: musli ar žāvētiem augļiem + tējkarote linsēklu + baltais jogurts + tomātu  sula  ar citrona šķēlīti

Pusdienas
1.    variants: 100 g tunča savā sulā + ēdamkarote mazkaloriju majonēzes + tomāti, selerijas, burkāni un zaļie pipari, zaļie lapu salāti + šķēle rudzu maizes ar 2 tējkarotēm olīveļļas margarīna + krūze vājpiena
2.    variants: garneļu salāti greipfrūta mērcē + burkāni + 6 pilngraudu sausiņi + krūze vājpiena
3.    variants: Cēzara salāti + sarkanā, zaļā un dzeltenā paprika + krūze vājpiena

Vakariņas
1.    variants: cepta paltusa fileja + 1/2 krūzīte brūno rīsu + krūze tvaicētu spinātu ar citrona sulu, ķiploku un pipariem + vaniļas pudiņš ar dažādām ogām + zaļā tēja
2.    variants: liellopu fileja ar zaļo dijon mērci + 1/2 tase zemeņu šerbeta ar dažādām ogām + zaļā tēja
3.    variants: cūkgaļa ķiploku medus mērcē + 1/2 krūzīte saldo kartupeļu biezputras + 1/2 krūzīte tvaicētu brokoļu ar ķiplokiem + 1/2 tasīte jogurta ar ogām

Papildus ieteikumi:

  • Katru dienu jāizdzer vismaz 8 glāzes ūdens, kam pievienota svaiga citrona vai laima šķēle
  • Dienā jāapēd vismaz astoņi dažādi augļi un dārzeņi. Labi. Ja to krāsa ir atšķirīga, piemēram, sarkanie tomāti,  zaļie pipari, oranžie apelsīni
  • Jāpārliecinās, ka ikdienas uzturā 20-30% uzņemto kaloriju tiek saņemtas no labajiem taukiem, piemēram, avokado un olīveļļas
  • Jāizvairās no alkohola
  • Nevajag ēst našķus ar augstu tauku saturu, piemēram, čipšus, ceptu ēdienu un šokolādi
  • Nedrīkst smēķēt un jāizvairās no piesmēķētām telpām


Diētas ārste Areta Lurie:
Minētie ieteikumi ir labi, jo:
•    vājpiena produkti nodrošina vērtīgu olbaltumvielu avotu, kas ādai ir ļoti svarīgi, un papildus šķidrumu, lai neļautu ādai savīst;
•    omega-3 taukskābes organismam dod linsēklas, tuncis un paltuss;
•    E vitamīns atrodams riekstos un garnelēs;
•    tomāti un tomātu sula, zaļie lapu salāti, burkāni, svaigie un žāvētie augļi bagāti ar beta karotīnu.
Bez minētajiem produktiem, kam ir būtiska nozīme ādas veselībā, es vēl pievienotu divas minerālvielas - sēru un cinku, kā arī C vitamīnu. Tāpēc papildus būtu ieteicams ēst produktus ar augstu sēra saturu - liellopu gaļu, lazdu riekstus, sinepes, sīpolus, kā arī tos, kuros vairāk cinka -pilngraudu maizi, pupiņas, Indijas riekstus, olas dzeltenumu. C vitamīns lielā daudzumā no diētā minētajiem produktiem atrodams apelsīnu, citronu un greipfrūtu sulā, ogās, tvaicētos brokoļos un salātos.
Ikvienam brokastīs Ieteicams Izvēlēties auzu pārslas vai musli ar veseliem graudiem - tajos ir daudz cinka. Cēzara salāti un cūkgaļa medus un ķiploku mērcē varētu nepatikt jutīgai, kā arī problemātiskai pusaudžu ādai. Šādos gadījumos vajadzētu izvairīties no pikantām un treknām piedevām. Šie ādu tipi varētu nelabvēlīgi reaģēt arī uz stipri saceptiem ēdieniem.

Autore: Laura Gailīte , no žurnāla Veselība arhīva

Ienāc! Veselība.lv



0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Lasi vēl

Reklāma

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk