Kā un vai spermas kvalitāte ietekmē gaidāmā bērniņa veselību

Bērniņa plānošanas laikā topošajiem vecākiem rodas neskaitāmi jautājumi – kad vislabāk mīlēties, cik bieži to darīt. Rodas arī jautājums, vai spermas kvalitātei ir saistība ar gaidāmā bērniņa veselību.

Auglīgās gļotas atlasīs pašus labākos spermatozoīdus un pabaros tos, lai tie būtu gatavi tikties ar olšūnu.

FOTO: Shutterstock.com

Auglīgās gļotas atlasīs pašus labākos spermatozoīdus un pabaros tos, lai tie būtu gatavi tikties ar olšūnu.

"Zinu, ka, ieņemot bērniņu, ar seksu labāk nodarboties reizi 2 dienās nevis katru dienu, jo tad spermotozoīdi esot spēcīgāki, no šī man izriet jautājums, vai tad, ja spermotozoīds ir stiprāks (tai skaitā nav apstarots ar mobilo telefonu, karsta vanna, stresi, iespējams pat alus glāze), bērniņš attīstīsies un augs veselāks un spēcīgāks nekā tad, ja spermotozoīdi ir bijuši vājāki (bieža seksa dēļ, karstām vannām, neveselīga uztura) vai arī tas uz bērniņa veselību neattieksies, bet attieksies tikai uz spēju apaugļot olšūnu?" vaicā kāda topošā māmiņa.

 

Atbild Anna Suhanova, auglības atpazīšanas metodes instruktore:

"Lai saprastu, kad plānot tuvību, ir svarīgi izprast pāra kopējos auglības periodus. Pāris nav auglīgs visu laiku un neauglīgajā periodā tuvība nekādus rezultātus nedod un tikai lieki tērē spermatozoīdus pazeminot to kvalitāti. Ja mēs runājam par tikai par sievietes auglīgo periodu, tad tas ir 12 stundas viena menstruālā cikla laikā. Tad rodas jautājums, kā tad vispār var palikt stāvoklī? Izņemot sievietes auglību, eksistē arī vīrieša auglība.:). Sieviete savā dzīves periodā ir auglīga vien 4%, tas patiešām ir maz. Tajā pat laikā tieši sievietes auglība nepārtraukti tiek bloķēta, lai "izsargātos" vai "neiekristu dziļā bedrē" kā mūsu sabiedrībā tiek teikts jeb vienkārši nepaliktu stāvoklī:) Savukārt vīriešu dabīgā fizioloģija nosaka, ka viņa auglība ir 100%.

 

Auglīgām gļotām ir vairākas funkcijas – spermatozoīdu selekcija, spermatozoīdu barošana un nobriedināšana līdz galīgai kapacitātei un spermatozoīdu transportēšana līdz olšūnai.

 

Savienojot šīs divas lietas, veidojas konkrētā pāra kopīgā auglība - lai gan sieviete ir spējīga palikt stāvoklī tikai 12 stundas viena menstruālā cikla laikā, spermatozoīdi viņas organismā spēj sagaidīt šis 12 stundas no 3-6 dienām. Tātad sarēķinot – apmēram 1 nedēļa viena menstrulā cikla laikā ir tiešām laiks, kad var iestāties grūtniecība. Ovulācijas brīdī olšūna iznāk no olnīcas, tad tā dzīvo 24 stundas un ir  spējīga apaugļoties tikai 12 stundas menstruālā cikla laikā.  Spermatozoīdu ceļš līdz olšūnai reizēm ir pat 10 stundas, līdz ar to, ja mēs izvēlamies tieši ovulācijas dienu, varam nepaspēt. Tieši ovulācijas diena nav tas pats labākais laiks, kad plānot tuvību, lai būtu veiksmīga ieņemšana. Spermatozoīdi  ir spējīgi nodzīvot sievietes organismā vairākas dienas, vidēji no 3-6 dienā. To veicina auglīgās gļotas, ko pirmā cikla pusē, hormona estrogēns ietekmē un to  izdala iekšējās sekrēcijas dziedzeris dzemdes kakls. 

 

Bieža tuvība auglīgajā laikā ir nepieciešama, lai, pirmkārt, būtu pēc iespējas lielāka izvēle un, otrkārt, spermatozoīdi, kuri neiziet kontroli palīdz sivietes auglīgajām gļotām noturēt sārmainu vidi sievietes makstī uzlabojot auglīgo gļotu kvalitāti, kurā nobriest tie labākie.

 

Reklāma
Reklāma

Auglīgām gļotām ir vairākas funkcijas – spermatozoīdu selekcija, spermatozoīdu barošana un nobriedināšana līdz galīgai kapacitātei un spermatozoīdu transportēšana līdz olšūnai.  Ja auglīgo gļotu nav, vai arī tās ir nekvalitatīvas ieņemšana praktiski nav iespējama. Vislabāk plānot tuvību, lai veiksmīgi panāktu grūtniecības iestāšanos ir laiks, kas dzemdes kakls izdala auglīgās gļotas, līdz ovulācijas brīdim, cik bieži vien iespējams, pirms tam ir vēlams  atturības periods kādu nedēļu vai pat divas ja jums ir pazemināta auglība. Savukārt auglīgajā laikā, kad ir auglīgās gļotas, tuvību vēlams plānot pat vairākas reizes dienā. Jo auglīgās gļotas kā jau minēju atlasīs pašus labākos spermatozoīdus un pabaros tos, lai tie būtu gatavi tikties ar olšūnu. Bieža tuvība auglīgajā laikā ir nepieciešama, lai, pirmkārt, būtu pēc iespējas lielāka izvēle un, otrkārt, spermatozoīdi, kuri neiziet kontroli palīdz sivietes auglīgajām gļotām noturēt sārmainu vidi sievietes makstī uzlabojot auglīgo gļotu kvalitāti, kurā nobriest tie labākie. To sauc par kompensātoro mehānismu.

 

Par savu auglību ir jārūpējas un bērns ir jāplāno savlaicīgi, tad var atrast veidu, kā paaugstināt savas reproduktivās funkcijas un maksimāli izvairīties no iespējamām problēmām.

 

Uz jautājumu, vai spermas kvalitāte nosaka gaidāmā bērniņa veselību, nevar atbildēt viennozīmīgi! Pirmkārt spermatozoīdu kavalitāte var ļoti ātri atjaunoties. Katru sekundi piedzimst 1000 speramtozoīdi un katru sekundi tikpat daudz nomirst. Vakardienas spermogramma šodien, iespējams, ir vēsture. Otra lieta ir tā, ka vienā ejakulcijas reizē no vīrieša organisma iznāk no 200 līdz 500 milj spermatozoīdu. Jūs iedomājaties, cik tas ir daudz! Kā jau minēju, auglīgo gļotu funkcija ir selektēt un nobriedināt spermatozoīdus. Līdz ar to sievietes organismā mazie astaiņi aug un attīstās. Kurš no tiem un kādā kvalitātē nokļust līdz olšūnai un vai nokļust, to grūti prognozēt. Liela loma ir tieši auglīgajām gļotām. Ja tās ir pietiekamā daudzumā un pietiekami kvalitatīvas, tad nelielas izmaiņas spermatozoīdu kustīgumā vai kvalitātē neko netraucē. Bet, ja auglīgo gļotu nav vai kādu saslimšanu gadijumā tās ir nekvalitatīvas, tad tas var diezgan stipri pazemināt pāra kopējo auglību un radīt kādas problēmas ieņemtajam bērnam.

Par savu auglību ir jārūpējas un bērns ir jāplāno savlaicīgi, tad var atrast veidu, kā paaugstināt savas reproduktivās funkcijas un maksimāli izvairīties no iespējamām problēmām. Protams, garantiju neviens 100% nevar dot, bet profilakse ir svarīga vienmēr!" 

 

Skaidro ārste-ģenētiķe Liene Korņejeva:

"Par bērniņa veselību atbild tikai tas, kādu ģenētisko informāciju spermatozoīds nogādā olšūnā. Olšūnā gan nonāk arī visas pārējās spermatozoīda daļas, bet ātri vien tiek noārdītas. Tas, cik viņš pats stiprs vai kustīgs, noteiks tikai iespēju tikt cauri visiem aizsargapvalkiem, kas sargā olšūnu un vispār tikt līdz olšūnai. Biežs sekss spermatozoīdus nenovājina, bet samazina to skaitu ejakulātā, kas var ietekmēt iespēju ieņemt bērniņu. Karstums astaiņiem nepatīk, tā iedarbība arī var samazināt to skaitu vai kustīgumu. Pārējo nosaukto elementu loma spermatozoīdu novājināšanā nav pierādīta, viena alus glāze, visticamāk, nebūs neauglības iemesls."