Māmiņalgas griesti būs 500 lati

Valdība otrdien pēc ilgām diskusijām vienojās noteikt tā sauktajām māmiņalgām 500 latu griestus un uz pusi samazināt pabalstus strādājošajiem vecākiem. Tāpat valdība vienojusies atteikties no vienreizējām piemaksām pie bērnu piedzimšanas pabalsta (100 latu par pirmo bērnu, Ls 150 — par otro, Ls 200 — par trešo un katru nākamo bērnu). To žurnālistiem pēc valdības sēdes sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis.

Māmiņu piketi nav līdzējuši, pabalsti tomēr samazināti...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Māmiņu piketi nav līdzējuši, pabalsti tomēr samazināti...

Izmaiņas pabalstu izmaksā attieksies uz vecākiem, kam bērniņš nāks pasaulē pēc 1. jūlija. Vēl valdība vienojusies vairs nemaksāt piemaksas pie bērna piedzimšanas pabalsta, kas turpmāk būs 296 lati. Nolemts arī ģimenes valsts pabalstu bērniem līdz gada vecumam nemaksāt, jo šajā laikā tiek maksāta "māmiņalga".
Ģimenes pabalstu bērniem no 19 gadu vecuma arī nolemts nemaksāt.

Veicot šīs izmaiņas sociālos izdevumus šogad izdosies samazināt par aptuveni 20 miljoniem latu. Iepriekš gan valdība uzdeva ministrijai samazināt budžetu par 31 miljonu latu, taču otrdien rasta iespēja neveikt tik lielu samazinājumu.
Arī veselības ministrijai samazinājums būs mazāks kā plānots un tas kopumā būs 39 miljoni latu.
Finanšu minitrs Einars Repše skaidroja, ka šīm abām ministrijām budžeta samazinājums būs niecīgāks kā plānots, pateicoties ES naudas apguves optimizācijai.
Repše vienlaikus atzina, ka "šajā avotā pasmelties vairs nav kur".
LM janvāra dati liecina, ka vecāku pabalstu saņem 47,5% strādājošo, no tiem absolūti lielākā daļa — 83% — ir vīriešu, bet 17% — daiļā dzimuma pārstāves.
Vecāku pabalstu 2008.gadā no valsts pamatbudžeta pārnesa uz speciālo budžetu esošās likmes ietvaros. To aprēķina 70% apmērā no pēdējo 12 mēnešu bruto ienākumiem un izmaksā līdz bērna viena gada vecumam sasniegšanai, tostarp strādājošiem vecākiem.

 

Informācija sagatavota pēc apollo.lv materiāliem.

Reklāma
Reklāma