Kā slēpojot iztikt bez savainojumiem?

Beidzot arī pie mums iestājusies īsta ziema, un daudzi steidzas izmantot tās dotās sportošanas iespējas. Sportošana ziemā ir lielisks brīvā laika pavadīšanas veids un nāk par labu veselībai, bet daži sporta veidi var sagādāt arī nepatīkamus brīžus. Īpaši tad, ja uz kalnu dodamies bez jebkādas iepriekšējas sagatavošanās.

Pēdējos gados veiktie pētījumi liecina, ka galvas traumu risks samazinās par trim reizēm, ja sportotājiem ir galvā ķivere.

FOTO: Shutterstock.com

Pēdējos gados veiktie pētījumi liecina, ka galvas traumu risks samazinās par trim reizēm, ja sportotājiem ir galvā ķivere.

Kā slēpojot un braucot ar sniega dēli visvienkāršākajā veidā izvairīties no traumām – stāsta klīnikas Premium Medical virsārsts, ķirurgs Sergejs Kļimčuks. 

Fiziska sagatavošanās ziemas sezonai palīdz izvairīties no traumām. Ja neesat visu  lietaino, rudenīgo laiku pavadījis pie televizora, bet  bijuši aktīvi un izmantojuši kaut vai veco labo vingrošanu, varat uzskatīt, ka zināma gatavība ziemas sporta sezonai jums jau ir. Vislabākie būtu izturības treniņi, un tos vajadzētu sākt vismaz 6 nedēļas pirms ziemas atvaļinājuma ar vismaz 20 minūšu skrējienu trīs reizes nedēļā, vēl lābāk būs, ja skriešanu kombinēsiet ar spēka treniņiem. Ieteicami ir arī koordinācijas vingrinājumi, lai  kritieni būtu veiksmīgāki un mazāk sāpīgi.

Ļoti svarīga ir iesildīšanās pirms sportošanas. Pietiek ar 5 minūtēm, lai paaugstinātos nervu sistēmas reakcijas un muskuļu kontrakciju ātrums, uzlabotos apasiņošana muskuļos, samazinātos muskuļu, saišu un cīpslu iekšējā berze, un locītavas kļūtu kustīgākas. Veicot tikai dažus vingrojumus, uz pusi samazinās risks gūt kādu traumu. Jāiesildās ir pirms pirmā nobrauciena, pēc garāka atpūtas brīža un ik pa laikam, ja ir liels aukstums.

Slēpju un sniega dēļa stiprinājumiem ir svarīga loma. Vislabāk to noregulēšanu atstāt speciālistu ziņā. Bieži vien brīvā laika sportisti atstāj bez ievērības to, kāds būs viņu slēpošanas vai snovošanas stils, auguma un ķermeņa svara īpatnības un citus faktorus.

Reklāma
Reklāma

Ir nepieciešams piemērots apģērbs. Tam vajadzētu būt siltam, mitrumu un vēju necaurlaidīgam. Mūsdienās tādu nopirkt nav problēmu, svarīgi ir tikai konsultēties par individuāli piemērotāko. Bieži cilvēki aizmirst pasargāt ceļgalus, šādam nolūkam ļoti noderīgi ir ceļgalu sargi, kas dod papildu siltumu, kā arī fiksāciju.

Veselības saglabāšanas nolūkos obligāti būtu jāliek ķivere. Pēdējos gados veiktie pētījumi liecina, ka galvas traumu risks samazinās par trim reizēm, ja sportotājiem ir galvā ķivere. Sniega dēļotājiem nepieciešami roku un muguras sargi, jo šo ķermeņa daļu savainojumi ir visbiežākie.

Pirms dodies uz kalnu, nedzer un atpūties! Doties uz slēpošanas kalnu nav ieteicams nogurušam vai kārtīgi paēdušam, bet ja cilvēks ir alkahola reibumā, viņam vajadzētu no kalna turēties pa gabalu. Vislielāko prieku no ziemas sporta gūstiet, ja uz kalnu dosieties brīvdienā, labi izgulējušies, līdzi ņemot nevis grādīgos dzērienus, bet termosu ar tēju (vislabāk zaļo vai zāļu tēju), kurai pievienots mazliet medus.