Šogad valsts varētu sākt apmaksāt mākslīgo apaugļošanu

Jau šā gada otrajā pusē no valsts budžeta varētu sākt apmaksāt mākslīgo apaugļošanu, intervijā Latvijas Radio 4 sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (V).

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Veselības ministrija (VM) jau veikusi plānoto izmaksu analīzi, taču precīzi skaitļi vēl jāsaskaņo un jāapstiprina. Sākotnēji nepieciešams izveidot neauglības reģistru, lai noteiktu, cik cilvēkiem šāda palīdzība ir nepieciešama. Pēc pašreizējām aplēsēm, Latvijā ir no 8% līdz 10% neauglīgo ģimeņu.

Lai sniegtu atbalstu neauglīgām ģimenēm, tiks piešķirti papildu līdzekļi, sacīja Circene. Viņa gan norādīja, ka pagaidām precīzus skaitļus nenosauks, jo tie vēl jāapstiprina.

VM nākamnedēļ rīkos preses konferenci, kurā arī informēs par plānoto atbalstu neauglīgajām ģimenēm un citām aktualitātēm, piebilda ministre.

Kā ziņots, viena no šā gada VM prioritātēm ir centralizēta neauglības reģistra izveide kā daļa no neauglības ārstēšanas pasākumu plāna. Šogad arī plānots pievērst īpašu uzmanību mātes un bērna veselības uzlabošanai. Patlaban tiek izstrādāta plaša starpnozaru programma, kas ietver pusaudžu un jauniešu izglītošanu par reproduktīvās veselības jautājumiem, pasākumus vardarbības pret bērniem novēršanai, kā arī izmaiņas grūtnieču aprūpes organizēšanā.

Arī valdības deklarācijā tika solīts izveidot atbalsta programmu neauglīgo ģimeņu ārstēšanai, kā arī radīt atbalsta veidus otrā, trešā un katra nākamā bērna piedzimšanai ģimenē, tostarp fiskālus stimulus un progresivitātes principa īstenošanu.

 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma