Maznodrošinātie vairs nesaņems atlaides zālēm

Ar šā gada 1. janvāri nepatīkami pārsteigumi aptiekā sagaida maznodrošinātos iedzīvotājus, kuri līdz šim bija saņēmuši atlaides. Tagad tās attiecas tikai uz vēl nabadzīgākiem cilvēkiem, kam ir trūcīgā statuss, vēsta www.kasjauns.lv.

Ilustrators: Jānis Beķeris.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ilustrators: Jānis Beķeris.

Arī līdz šim atlaides mazturīgie iedzīvotāji saņēma tikai uz vissvarīgākajām zālēm – tām, kas ierakstītas valsts kompensējamo medikamentu sarakstā. Valsts apmaksāja 75 % zāļu cenas, bet pacientu līdzmaksājums bija 25 % no zāļu cenas. Mazturīgajiem bija jāpiemaksā tikai puse no līdzmaksājuma. Līdzīgas atlaides mazturīgie varēja saņemt arī ārstniecības iestādēs, pie ģimenes ārsta un slimnīcās. Tagad šis statuss atlaides par ārstēšanos vairs neparedz.

Mazturīgā iedzīvotāja statusu var iegūt cilvēks, kura ienākumi pēdējos trīs mēnešos nepārsniedz 150 latu mēnesī uz vienu ģimenes locekli. Atlaides svarīgākajiem medikamentiem no šā gada 1. janvāra pienākas tikai trūcīgajiem iedzīvotājiem – šo statusu piešķir cilvēkiem, kam pēdējo trīs mēnešu laikā ienākumi nepārsniedz 90 latu mēnesī uz vienu cilvēku. Tāpat kā līdz šim valsts neatkarīgi no maciņa biezuma turpina pilnā mērā apmaksāt insulīnu (diabētiķiem) un psihotropās zāles.
Atvieglinājumi mazturīgajiem un trūcīgajiem tika finansēti no sociālās drošības tīkla stratēģijas līdzekļiem. Tā kā sākotnēji trūcīgo pacientu skaits nebija liels, nolēma, ka atbalstu sniegs arī mazturīgajiem.
Sociālās drošības stratēģija beidzas līdz ar 2011. gadu, tomēr valdība pieņēma lēmumu sociālā spilvena pasākumus vēl turpināt un veselības jomā saglabāt atbalstu tieši trūcīgiem pacientiem. 2012. gadā šim nolūkam atvēlēts 20 miljonu latu finansējums.  
Zālēm, kas nav kompensējamo medikamentu sarakstā, bezrecepšu medikamentiem un vitamīniem ne trūcīgajiem ne maznodrošinātajiem atlaižu nav.

Atlaides svarīgākajiem medikamentiem no šā gada 1. janvāra pienākas tikai trūcīgajiem iedzīvotājiem – šo statusu piešķir cilvēkiem, kam pēdējo trīs mēnešu laikā ienākumi nepārsniedz 90 latu mēnesī uz vienu cilvēku.

Cēsu Centra aptiekas vadītāja Dace Mačuka atklāj, ka maznodrošinātā vai trūcīgā atlaidi par līdzmaksājumu zālēm saņem apmēram katrs 20. pircējs. Tagad šo atlaižu būs krietni mazāk. Vēl Jaunā gada pirmajās dienās nav nācies nevienam mazturīgajam stāstīt par jaunajām izmaiņām.
„Man ir svarīgs katrs lats un pat santīms, ko varu ietaupīt. Diemžēl jaunā kārtība liks pārdomāt, no kuriem medikamentiem vēl varētu atteikties,” skumji atzīst Aija. Viņa kopj savu uz gultas esošo tēvu, tāpēc ģimenē ienākumi ir pieticīgi un ģimene atbilst mazturīgo statusam. Ne katru mēnesi viņa var iegādāties visus tēvam nepieciešamos kompensējamos medikamentus, bet pēc jaunajām izmaiņām skumju izšķiršanos pie aptiekas letes būs vēl vairāk. „Ja pirktu visas tēva kopšanai un ārstēšanai nepieciešamās zāles un medicīnas preces, mēnesī tās izmaksātu vairāk nekā 400 latu. To es nevaru atļauties. Tomēr pašu galveno – insulīnu – valsts apmaksā pilnā mērā – mūsu gadījumā tas izmaksātu apmēram 40 latu mēnesī,” atzīst Aija.

 

Reklāma
Reklāma

Teksts: Anda Leiškalne, www.kasjauns.lv