Mācības Zviedrijas un Somijas skolās

Turpinām Zviedrijā dzīvojošās latviešu māmiņas Māras Simons dienasgrāmatu. Šis stāsts būs par mācībām Zviedrijas un Somijas skolās.

Foto no personīgā arhīva. Māras vīrs ar dēliem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no personīgā arhīva. Māras vīrs ar dēliem.

Atklāti sakot, man vēl joprojām nav skaidra viedokļa par to, cik efektīva ir apmācību sistēma Starptautiskajā skolā, ko apmeklē mans dēls. Tas tādēļ, ka viņš joprojām ir pirmklasnieks un apmācību sistēma ir kardināla pretēja tai, kuru es savulaik piedzīvoju kā skolniece.

Manas pārdomas par šo tēmu vēl vairāk pastiprinājusi mūsu divu mēnešu dzīvošana Helsinkos. Tā kā vīram darba dēļ bija nepieciešams divus mēnešus atrasties Somijas galvaspilsētā, mēs izlēmām pievienoties. Atradām skolu ar apmācību angļu valodā, un vecākais puika pašlaik gūst pieredzi Somijas izglītības sistēmā.

Mācību programmas Upsalas un Helsinku starptautiskajās skolās ir atšķirīgas. Attiecībā uz matemātikas apguvi Helsinku skola, šķiet, ir tuvāka Latvijas modelim. Upsalas sistēma matemātikas apguvē man ir un paliek mīkla. Atceros, ka pirmā matemātikas mājas darba saprašana prasīja kādu laiku man pašai. Arī dažas nākamās reizes es pati vairākas reizes lauzīju galvu par uzdevuma izpildi pirms izskaidrot to dēlam. Es nevaru teikt, ka uzdevumi bija pārāk grūti. Tie bija šķietami nesaprotami un neierasti.

 

Taču liels bija mans pārsteigums, kad, atrodoties Helsinku skolā, puikam pēkšņas grūtības un mulsumu izraisīja vienkāršās atņemšanas un saskaitīšanas darbības.


Vēlāk matemātikas uzdevumu izpilde dēlam vairs grūtības nesagādāja, kaut pirmajā klasē jau tika operēts ar skaitļiem viena simta ietvaros, kā arī apgūti reizināšanas pamati. Taču liels bija mans pārsteigums, kad, atrodoties Helsinku skolā, puikam pēkšņas grūtības un mulsumu izraisīja vienkāršās atņemšanas un saskaitīšanas darbības. Helsinku skolas skolotāja uzskata, ka tas tādēļ, ka nav ielikts kārtīgs pamats matemātiskajām darbībām pirmā desmita ietvaros. Tad nu mēs atgriezāmies pie sākuma.

Pašlaik, vēl joprojām atrodoties Helsinkos, mulsums un apjukums dēlam ir pārgājis. Taču tas ir pārņēmis mani, raisot pārdomas par apmācību sistēmu atšķirībām. Tas, ka Upsalas skolas apmācība matemātikā tiek organizēta atšķirīgi, viennozīmīgi nenozīmē, ka tā tādēļ ir sliktāka sistēma. Varbūt tikai pēc īpašas testēšanas rezultātiem, pabeidzot skolu, būtu iespējams noteikt, kurš no jauniešiem visefektīvāk ieguvis zināšanas.

Par citu priekšmetu apguvi man nav tik daudz neskaidru jautājumu. Lasīšanu un rakstīšanu angļu valodā dēls ir apguvis. Pie tam, lasa labprāt un ar patiku. Tieši kā skolotājas to panākušas, nemācēšu teikt, taču galvenais princips apmācībā bija – raisīt interesi un nepiespiest.

Upsalas skolā mājas darbus lasīšanā, rakstīšanā un matemātikā pirmajā klasē bērni saņem pirmdienā, un tie skolā izpildīti jānodod piektdienā. Tas nozīmē – katru dienu nedaudz darba.

Tieši kā skolotājas to panākušas, nemācēšu teikt, taču galvenais princips apmācībā bija – raisīt interesi un nepiespiest.

Reklāma
Reklāma



Bērni tiek mudināti strādāt pie dažādiem projektiem grupās. Viņi mācās viens otram atstāstīt izlasīto, uzrakstīt eseju u.tml. Vecāki tiek aicināti nākt uz skolu un stāstīt par savu profesiju. Tā kā Upsala ir lielas universitātes pilsēta, daudz vecāku ar to ir saistīti. Līdz ar to bērniem no klasesbiedru vecākiem ir iespējams uzzināt par kosmosa uzbūvi, dažādiem augiem un citām interesantām lietām.

Mācības Starptautiskajā skolā ir bez maksas – gan Upsalā, gan Helsinkos. Tās finansē pašvaldības. Arī pusdienas bērni saņem bez maksas. Nav nepieciešams gādāt grāmatas vai darba burtnīcas – tās visas nodrošina skola, tāpat kā zīmuļus, krāsas utt. Upsalas pašvaldība ārzemnieku bērniem piedāvā apgūt dzimto valodu, tādēļ dēls reizi nedēļā apmeklē latviešu valodas nodarbības.

Jāsaka, kopš puika iemācījās lasīt un rakstīt angļu valodā, arī latviešu valodas lasīt un rakstīt prasme ievērojami uzlabojusies.

Māra Simons

, mammām.lv reģistrētā māmiņa

Māra par sevi:


Kopš 2007.gada nogales dzīvoju Zviedrijas pilsētā Upsalā. Nokļuvu tur sava toreiz vēl nākamā vīra dēļ. Gregs ir jaunzēlandietis, bet nu jau septiņus gadus dzīvo un strādā par pētnieku Zviedrijā. Audzinām divus dēlus: manu astoņus gadus veco dēlu Andreju un deviņus mēnešus veco Martinu. Ik pa laikam mūs apciemo arī Grega deviņgadīgie dvīņu puikas. Pirms pārcelšanās uz Zviedriju strādāju PR jomā. Pašlaik mans vienīgais darbs ir būt mammai.