Kā stiprināt organismu pēc antibiotiku lietošanas?

Kopš mazie ķipari rudenī atsākuši bērnudārza gaitas, dažādas saslimšanas ir ikdiena. Daļai no viņiem nākas lietot arī antibiotikas, kas pazemina imunitāti. Viens no veidiem, kā stiprināt bērna imunitāti gan antibiotiku lietošanas laikā, gan pēc tam, ir dzīvo baktēriju preparātu lietošana.

Kā stiprināt organismu pēc antibiotiku lietošanas?

FOTO: Shutterstock.com

Ko dara antibiotikas?
Bez antibiotikām mūsdienu medicīna vairs nav iedomājama — amoksicillīns, penicilīns, ampicilīns un daudzas citas antibiotikas mūsdienās tiek plaši lietotas, kad ir nepieciešams iznīcināt cilvēka organismam nelabvēlīgās baktērijas. Tomēr antibiotiku lietošanai ir kāda negatīva blakusparādība — antibiotikas zarnu traktā darbojas arī kā "labo", cilvēka organismam nepieciešamo, baktēriju iznīcinātājas. Par to parasti liecina caureja, vēdera uzpūšanās un zarnu trakta darbības traucējumi. Lai samazinātu antibiotiku lietošanas blakusparādības, kopā ar tām ir jālieto tā saucamie dzīvo baktēriju preparāti, kas satur zarnu traktam ļoti nepieciešamas labvēlīgās baktērijas jeb probiotikas. Šīs baktērijas, nonākot līdz zarnu traktam, sāk ļoti aktīvi atjaunot ar anitibiotikām bojāto zarnu trakta mikrofloru. Šīs labvēlīgās baktērijas cīnās pret patogēnajām — "sliktajām” baktērijām. Lietojot baktēriju preparātus kopā ar antibiotikām, var samazināt antibiotiku izraisītās blakusparādības un ātrāk normalizēt zarnu dabisko mikrofloru un zarnu trakta darbību.

Tomēr antibiotiku lietošanai ir kāda negatīva blakusparādība — antibiotikas zarnu traktā darbojas arī kā "labo", cilvēka organismam nepieciešamo, baktēriju iznīcinātājas.

Probiotiķi novērš antibiotiku lietošanas negatīvās sekas
Probiotika — no grieķu valodas "pro" — par, "bios" — dzīvais, tātad dzīvību veicinošs. Vienkāršiem vārdiem, probiotiķi ir mikroorganismi, kas strauji vairojas un nomāc nevēlamas mikrofloras attīstību resnajā zarnā.
Ja probiotiski mikroorganismi iemājo resnajā zarnā pietiekošā daudzumā, tie dara vairākas labas lietas, piemēram, paaugstina zarnu pretestības spējas pret tādiem sliktajiem mikroorganismiem kā Salmonella, E.coli, rotavīrusi, Helicobacter pylori u.c., jo probiotiskie mikroorganismi veicina ātrāku normālas zarnu mikrofloras atjaunošanos. Lietojot produktus, kas satur probiotiskus mikroorganismus, samazinās holesterīna daudzums asinīs, kas ir saistāms ar probiotiku spēju veidot īsās taukskābes — etiķskābi, propionskābi un sviestskābi. Mazinās laktozes nepanesamības simptomi, jo probiotiskie mikroorganismi spēj sadalīt resnajā zarnā nokļuvušo laktozi. Samazinās amonjaka daudzums resnajā zarnā, līdz ar to tiek atslogota aknu un nieru darbība, kurām ir jāpārstrādā un jāizvada no zarnām uzsūktais amonjaks. Probiotikas labvēlīgi ietekmē hronisku zarnu iekaisumu ārstēšanu.
Pārtikas produkti, kas satur probotikas ir dažādi funkcionālie skābpiena produkti (kefīrs, jogurts, jogurta dzērieni u.c. raudzētie piena produkti), lietojot uzturā šos produktus, mēs arī varam palīdzēt organismam cīnīties ar slimību izraisošām baktērijām.

Prebiotikas, piemēram, inulīns dabā sastopami vairāk nekā 36 000 augu veidos. Mums labāk pazīstami ir cigoriņi, ķiploki, sīpoli un kvieši.

Reklāma
Reklāma

Svarīgi! Probiotikām ir nepieciešamas prebiotikas
Vārdi probiotika un prebiotika ir ļoti līdzīgi, bet tas nav viens un tas pats. Probiotiķi ir labās baktērijas, kas apdzīvo mūsu gremošanas traktu. Lai probiotikas spētu vairoties gan produktā, gan cilvēka zarnu traktā, ir nepieciešami to augšanu stimulējošie faktori — prebiotikas. Prebiotikas ir nesagremojami ogļhidrāti, kas labvēlīgi ietekmē zarnu trakta darbību, stimulējot tajā probiotisko baktēriju vairošanos. Prebiotikas, piemēram, inulīns dabā sastopami vairāk nekā 36 000 augu veidos. Mums labāk pazīstami ir cigoriņi, ķiploki, sīpoli un kvieši. Visaugstāko inulīna koncentrāciju satur cigoriņa saknes. Inulīna koncentrāts, kas pievienots pārtikas produktiem, palīdz strādāt mūsu zarnām, kalpo par barības vielu vērtīgajām zarnu traktā esošajām baktērijām. Ja inulīns ietverts piena produkta sastāvā, tas uzlabo kalcija uzsūkšanos.

Rakstu konsultējusi: uztura speciāliste Astra Sabule-Leite