Ziemassvētku kūka. Ar mandelēm, bumbieriem un kardamonu

 

Ja Jums patīk mandeļu garša, tad šī būs kūka jums! Īpašo raksturu tai piešķir kardamons – ja tas vēl neatrodas jūsu garšvielu plauktā, tad noteikti iesaku iegādāt, jo pirmssvētku laikā tā noteikti noderēs visādu gardumu gatavošanai.
Lai nu kā – šī ir viena no visgardākajiem našķiem, ko jebkad esmu gatavojusi! Bez jokiem (lai kūkas necilais izskats fotogrāfijā nemaldinātu). Recepte no www.lindasvirtuve.lv.
Cepot šo kūku var just, ka Ziemassvētki jau uz sliekšņa stāv... Autores foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Cepot šo kūku var just, ka Ziemassvētki jau uz sliekšņa stāv... Autores foto

 

Pagājušajā gadā Adventes laikā cepu cepumus. Šogad prāts vairāk nesas uz lielākiem gabarītiem. :) Tāpēc nedēļas nogalēs gatavoju kūkas – ne jau trīsstāvīgās ar krēmu pildītās, bet gan ziemīgās un interesantās. Tās, kurās jāliek daudz garšvielu un kuras cepot, var just jau Ziemassvētkus, uz sliekšņa stāvam…

 

Sastāvdaļas:

o 500 g smilšu mīklas

o kviešu milti rullēšanai

o 3 vidēja izmēra bumbieri

o sula no puscitrona

 

Kūkas pildījumam:

o 200 g sviesta, istabas temperatūrā

o 200 g smalkā cukura

o 140 g mandeļu miltu

Reklāma
Reklāma

o 100 g pašrūgstošo miltu (ar pievienotu cepamo pulveri)

o 50 g mandeļu skaidiņu

o 1 tējk. kardamona – par to, kā iegūt kardamona sēkliņas, lasīt iekš www.cetrassezonas.lv; var izmantot arī malto kardamonu

o 2 lielas vai 3 mazākas olas

 

Gatavošana:

1. Ņem smilšu mīklu un uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, izrullē apaļu ripu kūkas formas diametrā (es ņēmu apaļu 23 cm) plus vēl 5-8 cm. Uzmanīgi vienādā biezumā izrullēto mīklu ieceļ formā tā, lai mīklas maliņas kristu uz āru pāri formas malām. Sadursta kūkas pamatni ar dakšiņu. Mīklu ieliek ledusskapī atdzesēties uz 30 minūtēm.

 

2. Uzkarsē cepeškrāsni uz 200C. Mīklu izņem no cepeškrāsns, izklāj iekšpusi ar cepamo papīru un pa virsu cepamajam papīram ieber vai nu speciālās keramikas bumbiņas vai parastās izžāvētas pupiņas. Cep 15 minūtes, tad no mīklas noņem papīru ar bumbiņām vai pupiņām un pacep vēl 10 minūtes 160C – tā, lai mīkla jau kļuvusi ‘smilšaina’. Nogriež liekās mīklas malas tiktāl, lai mīkla sniegtos līdz formas maliņām.

 

3. Sagatavo kūkas pildījumu: sajauc kopā visas sastāvdaļas, lai veidotos vienmērīga masa. Ar karoti ieceļ masu pusceptajā mīklā un vienmērīgi izlīdzina pa visu pamatni. Bumbierus nomizo, pārgriež uz pusēm un izņem serdi. Pārslaka ar citrona sulu. Izkārto bumbieru pusītes, nedaudz tās ‘iesēdinot’ (iespiežot) pildījumā. Cep 50 minūtes 160C, desmit minūtes pirms cepšanās beigām var pārbērt ar dažām mandeļu skaidiņām. Kad kūka gatava, pildījums ir pacēlies augšup, kļuvis brūns un vidū izcepies.

 

Avots: www.lindasvirtuve.lv