Kurpes rokās, cīņa par teritoriju un citas spēles

Laikā, kad dārzā paliek arvien zaļāks un zaļāks, tā vien gribas, kā pavadīt katru brīvo brīdi ārā. Piedāvājam dažas spēles, kas ir kā radītas jautram piknikam vai dārza svētkiem!

Foto: iesūtījusi Ilze Dzerkale, mammam.lv reģistrētā mamma

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: iesūtījusi Ilze Dzerkale, mammam.lv reģistrētā mamma

Mēmais kino
Rotaļa četriem un vairāk jebkura vecuma dalībniekiem. Tā organizējama brīvā dabā.
Dalībnieki sadalās divās komandās. Vispirms katra komanda vienojas, kādu sporta veidu tā attēlos, piemēram: beisbolu, volejbolu, zirgu skriešanās sacīkstes, braukšanu ar ūdensslēpēm, lēcienus uz batuta, sumo cīņu utt.
Viena komanda attēlo izraudzīto sporta veidu kā mēmajā kino, otra cenšas to uzminēt. Pēc tam komandas mainās lomām.

Cīņa par teritoriju
Rotaļa domāta pāru skaita dalībniekiem. To organizē brīvā dabā vietā, kur iespējams uzzīmēt apli ar viena metra diametru.
Nepieciešams krīts un priekšmets virziena norādīšanai, piemēram, pildspalva vai akmentiņš ar uzzīmētu bultiņu. Dalībnieki sadalās pa pāriem. Katrs pāris uzzīmē apli, ko ar līniju sadala uz pusēm. Pusaplis - viena pāra dalībnieka teritorija.
Dalībnieki izlozē, kurš sāks pirmais. Pēc tam pēc kārtas met pildspalvu vai akmentiņu uz pretinieka teritoriju. Metējam jāatrodas četru soļu attālumā no sava pusapļa. Teritoriju pārdala, atkarībā no tā, kur nokritis akmentiņš. Metējam tagad ir lielāka teritorija. Dalībnieki darbojas pēc kārtas, cenzdamies samazināt pretinieka teritoriju.
Uzvar tas, kuram izdodas trāpīt pa apļa līniju teritorijas ietvaros. Ja dalībnieks vairs nespēj nostāvēt savā teritorijā uz vienas kājas, viņš ir zaudējis.

Skulptūra
Noderēs jebkurš dārza inventārs. Uzaicina dažus dalībniekus, kas sadalās pa pāriem. Viens cilvēks no pāra noiet malā un aizver acis. Otram vadītājs iedod kādus dārza instrumentus un pasaka, kas jāattēlo. Vislabāk izvēlēties sižetus, kas nav saistīti ar dārzu. Dalībniekam iedod, piemēram, grābekli un dārza šķēres. Dalībnieks var aicināt sev palīgā kādu no skatītājiem.
Piemērs: ar grābekli un dārza šķērēm var attēlot frizieri. Ar lāpstu - kalpu ar vēdekli.
Par uzvarētāju kļūst tas, kura kompozīciju visātrāk atmin skatītāji. Uzvarētājam jādodas goda gājienā uz dārzu pēc lokiem vai redīsiem.

Kurpes rokās
Rotaļa domāta jebkuram dalībnieku skaitam. To organizē brīvā dabā. Priekšmetu izvēle atkarīgi no konkrētā uzdevuma.
Dalībnieki sastāda dažādu uzdevumu sarakstu, piemēram:

  • ar vienu roku notīrīt divus kartupeļus;
  • ar aizsietām acīm uzrakstīt savu vārdu;
  • ar vienu roku sasiet kurpju saites;
  • uzzīmēt karti, turot zīmuli kāju pirkstos;
  • uzrakstīt vēstuli vai dzejoli ar aizsietām acīm;
  • pastaigāties uz rokām, kas iebāztas kurpē utt.

Pēc tam katrs dalībnieks cenšas izpildīt visas minētās darbības. Dalībnieki vienojas, cik punktu piešķir par katru izpildīto uzdevumu.
Variants.
Sacensties var arī komandas. Tad uzdevumi kļūst sarežģītāki, piemēram: uzcelt telti ar aizsietām acīm, nodejot bez mūzikas, pagatavot un pasniegt ēdienu ar vienu roku kabatā, ar mīmiku un žestiem notēlot ainiņu.

 

Reklāma
Reklāma

Izmantotā literatūra: Piknika spēles, SIA DIDAM, 2005. 
 

Saistītie raksti