Latgalē dzīvo laimīgākās mammas

2009. gada pavasarī māmiņu domubiedru grupa Piena skola veica aptauju, kurā piedalījās vairāk kā 1000 mammas no visas Latvijas, par to, kā jūtas mammas, kamēr bērns vēl ir mazs. Aptaujas rezultāti parāda, ka māmiņas Latvijā jūtas laimīgas, bet nogurušas un vēlās lielāku bērna tēva iesaisti bērna aprūpē, kā arī palīdzību mājas darbos. Aptaujā noskaidrojās, ka laimīgākās mammas dzīvo Latgalē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Laikā, kad bērns ir mazs, jaunās māmiņas jūtās laimīgas - 73% un reizē arī nogurušas - 60%. Laimīgākās un mazāk nogurušās, kā arī ar dzīvi apmierinātākās māmiņas dzīvo Latgalē.
Mammas atzīst, ka sevi cenšas palutināt laiku pavadot internetā - 50%, 36% mammu palutina sevi ar skaistumkopšanu un 35% ar iepirkšanos. 36% mammu atzīst, ka sevi lutina esot kopā ar bērnu. Tikai 13% mammu sevi palutina ar sportiskām aktivitātēm.
Diemžēl aptauja arī parāda to, ka gandrīz ¼ daļa mammu nejūtas laimīgas. Izteikta ir tendence, ka mammām pēc bērna piedzimšanas svarīga ir palīdzība mājas darbos - 57% un bērna tēva iesaiste bērna aprūpē - 55%, 56% mammu dzīvi atvieglotu naktsmiers. Latgalē salīdzinoši vismazāk – 38% - mammu norādīja, ka būtisks ir naktsmiers.

Jāizceļ trīs svarīgas lietas, kas iezīmējas māmiņu atbildēs: nogurums, atbalsta trūkums un laika atvēlēšana sev. Tie ir faktori, kas būtiski ietekmē mammu un bērnu pirmā dzīves gada laikā.

Pārējā Latvijā naktsmiers būtu būtisks atspaids 53-62% māmiņu. Plašāka bērna ēdienkarte, tai skaitā bērna piebarošana ar piena maisījumu vai piebarojumu atvieglotu ikdienu 11% mammu.
„Jāizceļ trīs svarīgas lietas, kas iezīmējas māmiņu atbildēs: nogurums, atbalsta trūkums un laika atvēlēšana sev. Tie ir faktori, kas būtiski ietekmē mammu un bērnu pirmā dzīves gada laikā. Nogurusi mamma kļūst neapmierināta un viegli aizkaitināma, slikti spēj tikt galā ar sevi un bērnu, tāpēc jo būtiska ir palīdzība no bērna tēva puses. Mammai ir jāuzticas bērna tēvam un jāļauj palīdzēt, kā arī jālūdz iesaistīties, ja tas tā nenotiek. Būtiski ir arī atvēlēt laiku tikai sev, lai nepazaudētu sevi bērna kopšanas laikā, laiks skaistumkopšanas salonā vai veikalā, kā māmiņas visbiežāk ir atbildējušas, ir laiks, kad padomāt tikai par sevi un atpūsties,” komentē Baiba Purvlīce, psiholoģe.
Mammas norāda, ka pēc bērna dzimšanas viņām pietrūka informācijas par bērna attīstības posmiem - 40%, par bērna veselību - 39%, bērna barošanu - 28%, informācija no pediatra un par labiem speciālistiem. Kā arī būtisks neatbildēts jautājums ir māmiņas emocionālais stāvoklis un māts-bērna-tēva savstarpējās attiecības.
„Šobrīd jebkurai mammai ir pieejama daudzpusīga informācija, lai izšķirtos par optimālu soli savam bērniņam, tomēr bieži vien bez padoma neiztikt.

Būtiski ir arī atvēlēt laiku tikai sev, lai nepazaudētu sevi bērna kopšanas laikā.

Reklāma
Reklāma

Pēc māmiņu iniciatīvas ir tapis informatīvais resurss, kas veltīts tieši bērna barošanai - Piena skola – www.pienaskola.lv , kur arī es centīšos palīdzēt ar padomu bērnu ēdināšanas jautājumos." stāsta Dr. Ilona Gulbe, Rīgas Dzemdību nama neonatoloģe.
Piena skola ir māmiņu grupa, kas apvienojusies, lai jaunajām māmiņām skaidrotu bērna barošanas jautājumus. Ir tapis informatīvais resurss www.pienaskola.lv, kur skaidroti bērnu barošanas jautājumi. Domubiedru grupas mammas pašas ir piedzīvojušas dažādas situācijas un zina, cik svarīga ir savlaicīgas un precīzas informācijas saņemšana. Piena skolas mājas lapā sniegtā informācija būtu noderīga jebkurai mammai, kā arī Piena skolas mammas sadarbojas ar bērnu ārstiem, kas sniegs kompetentas atbildes uz māmiņu jautājumiem.

 

Informāciju sagatavoja Diāna Zamurajeva, projektu vadītāja