Kāda ir efektīvākās un nepiemērotākās seksa poza bērniņa ieņemšanai

Lai arī ne izšķiroša, dzimumakta pozai tik tiešām var būt nozīme. Vēl no skolas laikiem taču zinām, ka gravitācijai ir spēks un tam, lai notiktu apaugļošanās (lai spermatozoīds nonāktu līdz olšūnai), ir saistība gravitāciju. Konsultē Sandra Tamane, Ģimenes centra klīnikas ginekoloģe.

Arī pozai ir nozīme, lai rezultāts iestātos ātrāk.

FOTO: Shutterstock.com

Arī pozai ir nozīme, lai rezultāts iestātos ātrāk.

Spermatozoīdi parasti ir labi peldētāji un paši nonāk pie galamērķa, taču vārgākiem eksemplāriem jāiet talkā. Tāpēc labākas ir pozīcijas, kas palielina maksts dabisko slīpumu un ļauj spermai doties pareizā virzienā.
Ja nopietni domājat par bērna ieņemšanu, izvēlieties tādu pozīciju, lai sasniegtu savu mērķi – nogādātu spermu, cik tuvu vien iespējams līdz dzemdes kaklam.

Labākās pozīcijas ir šādas:
- misionāra pozīcija (vīrietis atrodas virs sievietes) – labāks dzimumlocekļa leņķis, ja zem sievietes krustiem paliek spilvenu;
- ceļgalu un elkoņu pozīcija (sunīšu poza) ļauj vīrietim nogādāt spermu tuvāk dzemdes kaklam. Šī - uz sāniem – der, ja vienam partnerim ir muguras problēmas vai vīrietim ir liela ķermeņa masa.

Pastāv vairākas seksa pozīcijas, kuru laikā parasti neiestājas grūtniecība. Tās ir:
- sēdus;
- stāvus;
- sieviete virsū;
- vīrietis no mugurpuses pārliecies pār sievieti.
Kaut arī šīs pozīcijas neveicina spermas plūsmu uz dzemdi un olvadiem, grūtniecība tomēr var iestāties.

Padomi auglīgam seksam!

Nogulies!
Nekad nenāk par ļaunu ievirzīt spermu pareizā virzienā, ja tā nonākusi netālu no dzemdes kakla. Protams, nav jāstāv uz galvas, bet atgulšanās uz 20–30 minūtēm nenāks par ļaunu un varbūt pat palīdzēs. Veselīga sperma veselīgas sievietes dzimumceļos savu mērķi sasniedz dažu minūšu laikā.

Apgriezies uz vēdera!
Ja tu zini vai tev ir aizdomas, ka dzemde novietota citādi nekā parasti, pēc dzimumakta ieteicams apgulties uz vēdera. Lai spermu ievirzītu pareizi, nogulies tā, lai darbotos gravitācija.

Baudi orgasmu!
Maksts kontrakcijas orgasma laikā palīdz spermu aizvirzīt līdz dzemdes kaklam, palielinot apaugļošanās izredzes.

Pēc seksa mazliet paguli!
Ja sieviete tūdaļ pēc ejakulācijas pieceļas, no maksts iztecēs lielākā daļa sēklas. Tas var mazināt izredzes bērna ieņemšanai, jo spermai nebūs pietiekami daudz laika, lai nonāktu līdz dzemdes kaklam un turpinātu ceļojumu līdz olšūnai.
Sievietei, kura cenšas ieņemt bērnu, tūdaļ pēc dzimumakta nevajadzētu urinēt vai mazgāties. Viņai vajadzētu palikt guļus uz muguras ar spilvenu zem gurniem (lai atvieglotu spermas plūsmu uz dzemdi) 20–30 minūtes pēc dzimumakta. Partnerim nevajadzētu izņemt dzimumlocekli vairākas minūtes pēc ejakulācijas, lai mazinātu sēklas noplūdes iespēju.
Pēc tam, kad partneris izņēmis dzimumlocekli, sievietei ieteicams viegli saspiest kaunuma lūpas un turēt vairākas minūtes. Arī tas palīdzēs saglabāt spermu makstī.

 

Labākas ir pozīcijas, kas palielina maksts dabisko slīpumu un ļauj spermai doties pareizā virzienā.


Atbrīvojieties un ļaujieties viens otram
Pieredzējuši pāri uzskata, ka bērna ieņemšanai vislabākā pozīcija ir tā, kas sniedz vislielāko seksuālo apmierinājumu. Vairs nav jāuztraucas par izsargāšanos, vīrieši jūtas īpaši vīrišķīgi un sievietes tirpst no cerībām kļūt par māti. Tomēr pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem pārim var rasties bailes, ka viens vai abi ir neauglīgi.
Dažiem neveiksmīgiem pāriem ir viegli atrisināmas problēmas, piemēram, neregulārs sekss (tāpēc ovulācijas laikā nepietiek spermatozoīdu) vai neveiksmīga dzimumakta pozīcija.

Īstais laiks bērna ieņemšanai
Vairākums pāru, kas mēģina ieņemt bērnu, zina, ka pastāv īstais laiks dzimumaktam. Sieviete ir auglīga no 12. līdz 14. menstruālā cikla dienai. Tas ir ļoti īss laiks, lai apaugļotu olšūnu. Kaut arī sperma sievietes ķermenī var izdzīvot līdz pat četrām dienām, olšūna saglabā dzīvotspēju tikai 12–24 stundas pēc ovulācijas.
Vienkāršākais padoms ir nodarboties ar seksu katru otro dienu menstruālā cikla vidū. Piemēram, 28 dienu cikla vidus būs starp 9. un 15. dienu. Lai maksimāli palielinātu izredzes kļūt grūtai, sievietei vajadzētu nodoties seksam cikla 9., 11., 13. un 15. dienā.
Ja sekss būs katru otro dienu, vīrieša sperma varēs pietiekami nobriest. Vīrietim vajadzētu atturēties no ejakulācijas (vai nu dzimumattiecību, vai masturbācijas veidā) 48 stundas starp katru dzimumaktu bērna ieņemšanai. Īstais laiks nodoties seksam ir no rīta, kad ir vairāk spermas, kas nodrošinās apaugļošanu.

Vienkāršākais padoms ir nodarboties ar seksu katru otro dienu menstruālā cikla vidū.


Vai iespējams iespaidot bērna dzimumu?
Jautājums, kas ļoti bieži nodarbina topošo vecāku prātus, ir – vai vēl pirms bērna ieņemšanas ir iespējams ietekmēt tā dzimumu. Te nu jāteic, lai arī kā mums to gribētos, zinātnieku rīcībā nav tādas informācijas, kas droši ļautu paredzēt un iespaidot mazuļa dzimumu.
Tiesa gan, pastāv uzskats, ka sievietes orgasms ne tikai iespaido apaugļošanās izredzes, bet arī bērna dzimumu. Izvairoties no orgasma, maksts vide būs skāba, radot labvēlīgu vidi sievišķai spermai. Ja sievietei ir orgasms vienlaikus vai pēc partnera ejakulācijas, makstī rodas sārmaināka vide, kas esot labvēlīgāka vīrišķai spermai, jo tās pārstāvji esot labi peldētāji, kaut arī neilgi dzīvotāji.

Materiāls publicēts sadarbībā ar veselības žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem Šūpulītis un Ģimenes centra poliklīniku.