Taupot papīru, saudzēsim kokus!

Lai apmierinātu cilvēces prasības pēc papīra, pasaulē katru dienu nocērt miljoniem koku. Nepieciešami aptuveni 20 – 40 gadi, līdz koks no stāda ir izaudzis tik liels, lai to varētu izmantot papīra ražošanā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šodien Latvijā vidēji uz vienu iedzīvotāju tiek patērēti 54 kg papīra, pie tam patēriņš katru gadu strauji pieaug. Atcerieties - papīra ražošana tērē enerģiju, piesārņo gaisu un ūdeni, izšķiež dabas resursus. Izmantotais papīrs sastāda lielu daļu no cilvēces radītiem cietiem atkritumiem.
Kādi ir pirmie soļi, videi draudzīgākā papīra izmantošanā?

Lieto mazāk papīra!
Lietot mazāk papīra ir vienkāršākais un arī svarīgākais solis videi draudzīgākā papīra izmantošanā, tā rūpējoties un pasargājot apkārtējo vidi, t.sk. mežu. Ko tu vari darīt, lai, neietekmējot ikdienā veicamos darbus, patērētu mazāk papīra?
•    Strādā vairāk ar datoru un citām elektroniskām ierīcēm!
•    Datoros lieto kļūdu pārbaudītājus, lappušu sadalītājus!
•    Kopējot un izdrukājot, izmanto papīra abas puses!
•    Izmanto vieglāku papīru avīzēm, bukletiem, ziņojumiem un citiem materiāliem, kas jāpavairo lielā daudzumā!
•    Krāj un saglabā papīru, kam neizmantota otra puse, lai to lietotu uzmetumiem, skicēm, iekšējiem rīkojumiem, vēstulēm, izgriezumiem!

Pārstrādā vairāk papīra!
Nodot papīru otrreizējai pārstrādei, ir nākamais praktiskais solis, kā realizēt savu sapratni un rūpes par apkārtējo vidi. Ko tu var darīt?
•    Pērc papīru, ko var pārstrādāt otrreiz!
•    Nodod vairs ikdienā nevajadzīgu un neizmantojamu papīru otrreizējai pārstrādei!

Pērc otrreizējās pārstrādes papīru!
Pērkot otrreizējas pārstrādes papīru, iespējams palielināt šādas produkcijas pieprasījumu, kā arī pakārtoti palīdzēt attīstīt citu cilvēku un uzņēmumu nepieciešamību pēc papīra krātuvēm un papīra nodošanu otrreizējai pārstrādei.
•    Pērc papīru ar augstu procentuālo otrreizēji pārstrādātā papīra saturu!
•    Pārdomā papīra ar augstu procentuālo otrreizēji pārstrādātā papīra saturu izmantošanas iespējas, jo iespējams, ka tieši šāds papīrs būs vairāk piemērots tavam mērķim!

Atbalsti tīrāku papīra ražošanu!

Ražojot papīru, sevišķi balinātu baltu papīru, ir jāpatērē liels daudzums ūdens resursu, ķimikālijas un enerģija, kā arī tas rada gaisa un ūdens piesārņojumu. Pērkot papīru, pēc iespējas nepieciešams izvēlēties nebalinātu papīru, šāda ir tava iespēja atbalstīt videi draudzīgāku papīra ražošanas procesu. Ko tu vari darīt?
•    Pērc papīru, kas ražots neizmantojot hloru (TCF – Totally Clorine Free)!
•    Nevarot nopirkt šādu papīru, pieprasi to tirdzniecības vietās un saviem papīra piegādātājiem!


Domā par mežu!

Neskatoties uz to, cik videi draudzīga būs papīra izmantošana un ražošana, tomēr ikdienā saglabāsies nepieciešamība pēc liela daudzuma kokmateriālu papīra ražošanai, kaut vai tādēļ, ka ne jau viss papīrs var būt 100% otrreizēji pārstrādājams. Koku ciršana ietekmē meža dabisko sistēmu. Bieži strādājot mežā, cilvēka rīcība tikai un vienīgi aprobežojas ar sava personiskā labuma gūšanu, nedomājot par mežu kā dabas sistēmu ar tai piemītošām īpatnībām un likumsakarībām. Iespējams, ka tieši tava aktīvā rīcība palīdzēs pilnveidot mūsu mežu apsaimniekošanu. Ko tu var darīt?
•    Atlicini laiku sevis un savu bērnu izglītošanai par mežu, tā nozīmi un izmantošanu!
•    Meklē informāciju, jautā saviem papīra piegādātājiem, kāda ir meža apsaimniekošanas prakse, kur iegūti kokmateriāli tava izmantotā papīra ražošanai! Vai koku audzēšana un kokmateriālu ieguve atbilst videi draudzīgai mežsaimniecībai un pasaulē atzītam meža apsaimniekošanas standartam?

Ja mēs katrs ievērosim vismaz vienu no šiem padomiem, pasaule būs nedaudz zaļāka, tīrāka un mums visiem labāka!

Avots: Pasaules Dabas Fonds

Reklāma
Reklāma