Kredītu nespējam nomaksāt un esam atkarīgi no vecāku dāvanām un laipnībām

"Nopirkām kredītā lielāku dzīvokli, jo tā vien likās, ka tūlīt pārdosim veco un dzīvosim laimīgi. Bet uznāca krīze, neizdevās... Trūkstošo kredīta summu samaksāt palīdz mana mamma, un no viņas puses ir sācies īsts terors," portāla forumā atklāj mammamuntetiem.lv lasītāja. Situāciju komentē pāru konsultante Ineta Lazdāne.

Modele attēlā nav saistīta ar raksta notikumiem.

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Modele attēlā nav saistīta ar raksta notikumiem.

"Tieku visādi pazemota. Mamma nosaka, kur iet, ko darīt, regulāri māca, ka nepareizi audzinu savu bērnu u.tml. Esmu pārliecināta, ka esmu laba māte: baroju bērnu ar krūti, dodu tikai veselīgu, mājās gatavotu papildēdienu, uzturu māju tīrībā, vedu mazo pastaigāties, auklēju un spēlējos ar viņu, gatavoju ēst vīram un vakarā esmu viņam laba gultā. Man ir lielas izredzes dabūt darbu ārzemēs, bet vīrs nevēlas, lai es braucu. Pats braukt prom negrib, jo uzskata, ka dzīve šeit ir laba diezgan. Bet mēs taču pat savu kredītu nespējam nomaksāt un esam atkarīgi no vecāku dāvanām un laipnībām! Vīrietim jau 30 gadu, par karjeras izaugsmi nedomā. Kā izkulties? Un, kā atbrīvoties no mātes pazemojumiem? Tas, ka viņa mums palīdz finansiāli, padara viņu neciešamu! Bet, kā saka,, kas maksā, tas pasūta mūziku..."  

 

Atbild individuālpsiholoģe un pāru konsultante Ineta Lazdāne:

"Lielākā problēma, ko saklausu šajā stāstā, ir vēlme būt pārāk labai – parāk labai meitai, pārāk labai sievai, pārāk labai mammai, pārāk labai mājas saimniecei. Droši vien tas pats izpaužas arī darbā. Tas, protams, ir labi visiem, kas ar Tevi veido kaut kādas attiecības, bet katrā ziņā ne pašai. Cilvēks, kurš grib būt pārāk labs, uzņemas visu atbildību, un, lai cik paradoksāli tas neizklausītos, nonāk situācijā, kurā citi liek justies gluži pretēji. Tu dzirdi pārmetumus no mammas gan par savu meitas, gan mātes lomu, es domāju, ka arī vīrs nav apmierināts, jo visu laiku tiek bakstīts, līdz ar to nedod Tev sajūtu, ka esi brīnišķīgākā sieva pasaulē, jo pats nejūtas tāds blakus Tev sava kūtruma dēļ. Situācijā, kad esi centusies un darījusi visu, ir smagi, ja tuvinieki nesniedz atbalstu, tikai pārmetumus.

 Es ieteiktu izmantot humoru, lai padarītu situāciju nedaudz vieglāku, jo, skatoties uz šīm lietām tik nopietni, tās izskatās briesmīgāk, nekā patiesībā ir: visi kredīti tiek maksāti, jūs spējat sevi uzturēt un nedzīvojat trūkumā.

 

Finansiālā atkarība rada nedrošību

Domājot par mammu, kas tik ļoti mainījusi savu uzvedību, jāsaprot viņas motivāciju. Izklausās, ka mamma ir cilvēks, kuram svarīgi kontrolēt visu notiekošo. Situācija, kas saistīta ar kredīta nomaksu, ir milzīgs stresors ne tikai Tev, bet arī viņai. Tas rada nedrošību, mammas gadījumā arī dusmas, jo jāuzņemas atbildība citu vietā (lai arī viņu neviens uz to nespieda). Kaut kādā ziņā caur šo pastiprināto meitas kontroli viņa rada sev ilūziju, ka kontrolē situāciju, rada sev sajūtu, ka viņa kaut ko ietekmē. Es domāju, ka attiecībās ar mammu nevajadzētu tik nopietni uztvert viņas pārmetumus, jo Tu pati zini, ka esi laba mamma, sieva un saimniece. Es ieteiktu izmantot humoru, lai padarītu situāciju nedaudz vieglāku, jo, skatoties uz šīm lietām tik nopietni, tās izskatās briesmīgāk, nekā patiesībā ir: visi kredīti tiek maksāti, jūs spējat sevi uzturēt un nedzīvojat trūkumā. Vienīgais, kas patiešām būtu jāmaina, ir attiecības. Mamma pati izvēlējās jūs atbalstīt. Par to viņa vēlas saņemt pateicību un atzinību — ja viņa to nesaņem, tad pastiprina kontroli un pārmetumus.

Reklāma
Reklāma

 

Cīnies ar bezspēcību, mainot attieksmi

Runājot par vīru, manuprāt, viņš ir cilvēks, kurš pretēji Tev, negrib uzņemties atbildību, jo baidās, tāpēc nemeklē citu darbu, kas prasītu lielāku atbildību un pielāgošanos jauniem apstākļiem. Tāpēc arī braukt uz ārzemēm ir pārāk nedroši, jo nevar taču zināt, kas tur sagaida. Viņš vēlas dzīvot mierīgi, bez liekas atbildības un stresa. 

Šobrīd Tavu situāciju padara vēl grūtāku tas, ka jūties bezspēcīga mainīt apstākļus, kas palielina dusmas uz visiem un izveidojušos situāciju. Tas, protams, neko neuzlabo, tikai bojā pašsajūtu un attiecības ar ģimenes locekļiem. Labākais, ko Tu šobrīd vari darīt, ir pieņemt situāciju, kāda tā ir, un meklēt veidu, kā uzlabot vai manīt attiecības. Domājot par braukšanu uz ārzemēm, svarīgi izvērtēt riskus, ko tas slēpj. Vai ieguvums (materiālā stāvokļa uzlabošanās) būs zaudējumu vērts? Lai Tev izdodas rast labākos risinājumus!      

 

Konsultēja Ineta Lazdāne, individuālpsiholoģe, pāru konsultante, ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centrs Līna .