"Mammu, nopērc suliņu!" jeb Sulu dzeršanas ābece mazu bērnu mammām

Vai bērnam drīkst dot sulas? Cik daudz? Un kādas labāk? Tie ir jautājumi, kurus speciālistiem diendienā uzdod gan jaunās māmiņas, gan pusaudžu vecāki. Un tas ir ļoti labi, jo, iespējams, tieši informācijas trūkums un iesīkstējuši aizspriedumi ir iemesls tam, ka bērni maz dzer sulas. 

Mammu, nopērc suliņu!  jeb Sulu dzeršanas ābece mazu bērnu mammām

FOTO: Shutterstock.com

Kādēļ bērniem jādzer sulas?

Sulas nenoliedzami ir veselīgas ne tikai pieaugušiem, bet arī bērniem, jo tās bagātina organismu ar vitamīniem, kā arī dod tonusu un uzlabo pašsajūtu. Pirmkārt, sula ir šķidrums, un, kā zināms, cilvēkam katru dienu jāuzņem pietiekams tā daudzums, un sulas sastāvā atkarībā no tās veida ir 75–90% ūdens. Otrkārt, sulas sastāvā ir arī daudzas dažādas minerālvielas (K, Ca, Mg, Fe u. c.), vitamīni (lielākoties sastopami A, B grupas vitamīni un C vitamīns) un ogļhidrāti, kas mūsu organismam ir ļoti vajadzīgi, jo īpaši augošiem organismiem. Treškārt, sulas satur arī organiskās skābes, kas aktīvi piedalās barības vielu pārstrādē, un tām piemīt arī pretiekaisuma un antibakteriāla iedarbība.
Papildus jau minētajām īpašībām būtiski ir arī tas, ka sulas var pagatavot mājās vai veikalā iegādāties Latvijā ražotās, piemēram, 100% Cido vai Gutta sulas — tās ir ļoti daudzveidīgas, un nereti bērniem tieši garša ir noteicošais faktors, lai produktu ar patiku lietotu uzturā.
       

Sula ir viens no pirmajiem produktiem, ko bērna pirmajos dzīves gados iesaka dot kā papildbarību, jo pēc konsistences tā ir līdzīga pienam, turklāt tās sastāvā ir daudz organismam vajadzīgo vielu.


Katram vecumam sava sula

Sula ir viens no pirmajiem produktiem, ko bērna pirmajos dzīves gados iesaka dot kā papildbarību, jo pēc konsistences tā ir līdzīga pienam, turklāt tās sastāvā ir daudz organismam vajadzīgo vielu.
Sulu mazulim kā papildbarību var sākt dot sešu mēnešu vecumā, turklāt vēlams sākt ar viena augļa sulu. Gada vecumā bērns drīkst izdzert 50–80 ml sulas dienā. Sasniedzot 18 mēnešu vecumu, atkarībā no organisma svara u. c. bērns var dzert aptuveni 120–180 ml sulas dienā. Turklāt sulu vēlams ieliet krūzītē, jo no pudeles bērns sulu parasti izdzer par daudz. Līdz pusotra gada vecumam bērniem uzturā ieteicams lietot tikai atšķaidītas sulas — svaigi spiestās mazam bērnam ir pārāk stipras. Turklāt atkarībā no sulas nereti labāk izvēlēties veikalā nopērkamās dabīgās 100% sulas kartona iepakojumā, kas, protams, arī jāšķaida ar ūdeni, taču tās ir saudzīgākas bērna kuņģim. Vienmēr pievērs uzmanību produkta etiķetei — lai tas būtu dabīgs produkts, kas izgatavots no 100% sulas koncentrāta.

Kopumā no viena līdz trīs gadu vecuma bērniem dienā ieteicams izdzert vidēji 100–150 ml dārzeņu, augļu vai ogu sulas — pašmāju kvalitatīvu un zināmas izcelsmes dārzeņu, augļu sulas vai arī veikalos nopērkamās eksotisko augļu sulas, piemēram, ananasu un apelsīnu. 

 

Reklāma
Reklāma

Pēc trīs gadu vecuma sasniegšanas var sākt dot sulas ar augļu mīkstumiem, aptuveni 100–150 ml dienā, turklāt pēc ēšanas, jo sulas savā ziņa ir ēdiens, tās satur kalorijas, tāpēc var mazināt apetīti.


No kurām sulām jāizvairās

Līdz divu gadu vecumam lielāko uzsvaru nevajadzētu likt uz citrusaugļu sulu ieviešanu mazuļa ēdienkartē — tās var izrādīties pārāk skābas bērna kuņģa–zarnu traktam un veicināt izsitumu veidošanos, kā arī izraisīt alerģisku reakciju. Taču, kā jau minēts, katrs organisms ir individuāls, tāpēc par uzturā lietojamām sulām un vēlamajām to kombinācijām noteikti ieteicams konsultēties ar pediatru. 

Tāpat maziem bērniem līdz divu trīs gadu vecumam nav ieteicams dzert granātābolu sulu, jo tās sastāvā ir daudz organisko skābju. Savukārt, ja bērns slimo ar cukuru diabētu, nedrīkst dzert vīnogu sulu un citas, kas satur daudz dabīgo augļu cukuru (glikozi, fruktozi u. c.).
Pēc trīs gadu vecuma sasniegšanas var sākt dot sulas ar augļu mīkstumiem, aptuveni 100–150 ml dienā, turklāt pēc ēšanas, jo sulas savā ziņa ir ēdiens, tās satur kalorijas, tāpēc var mazināt apetīti.

Katrs organisms ir individuāls, un nereti gadās, ka tas nepieņem svaigus augļus un dārzeņus tajos esošo šķiedrvielu dēļ — tādā gadījumā sulu ir veselīgi uzturā lietot kā barojošu līdzekli. Tāpat sulas īpaši ieteicams lietot slimojot, kad tieši ar sulām var uzņemt novājinātam organismam nepieciešamo C vitamīna devu, piemēram, ar apelsīnu vai upeņu sulu. Turklāt sulas cilvēka organismā sadalās ievērojami ātrāk (aptuveni 15–30 minūšu laikā), kamēr pilnīgai dārzeņu un augļu sagremošanai vajadzīgas vairākas stundas.     
   
Autors: Enoks Biķis, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Pediatrijas katedras asociētais profesors, Latvijas Pediatru asociācijas prezidents