Tēva vietā strīpiņa. Kā gan piedzīt alimentus?

Kā rīkoties, ja bērnam dzimšanas apliecībā tēva vietā ir strīpiņa, bet bērna māte ir nolēmusi no bērna tēva piedzīt alimentus? Šādi jautājumi bieži vien tiek uzdoti ne tikai speciālistiem, bet arī citiem lasītājiem forumā.

Vēlējos uzzināt, vai ir iespēja piedzīt alimentus no cilvēka, kurš pameta mūs, kad biju otrā grūtniecības mēnesī? jautā kāda vientuļā māmiņa.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Vēlējos uzzināt, vai ir iespēja piedzīt alimentus no cilvēka, kurš pameta mūs, kad biju otrā grūtniecības mēnesī?" jautā kāda vientuļā māmiņa.

Jautā divu bērnu vientuļā māmiņa:

"Esmu divu bērnu vientuļā māmiņa, vēlējos uzzināt, vai ir iespēja piedzīt alimentus no cilvēka, kurš pameta mūs, kad biju otrā grūtniecības mēnesī? Dzīvojam Anglijā, bet bērna tēvs nav licies par bērnu ne ziņas, nav devis savu uzvārdu, nu meitai ir 10 mēneši, vai ir iespēja piedzīt no bērna tēva alimentus?"

 

Atbild juridiskais birojs INLAT PLUS:

"Jā, šāda iespēja ir, jo katram vecākam ir pienākums uzturēt savu bērnu. LR Civillikuma ievada 15. pants nosaka, ka tiesiskās attiecības starp vecākiem un bērnu ir pakļautas Latvijas likumam, ja bērnam noteiktā dzīvesvieta ir Latvijā. Ņemot vērā to, ka Jūs dzīvojat Anglijā, Jums ir tiesības piedzīt uzturlīdzekļus turpat Anglijā, pēc tam tiesas lēmumu atzīstot un izpildot tās valsts teritorijā, kur dzīvo bērna tēvs.
 

Labklājības ministrijas speciālistei savu jautājumu uzdod kāda cita māmiņa:

"Ko darīt, ja bērnam dzimšanas apliecībā tēva vietā ir strīpiņa, kā rīkoties? Zinu, ka vajadzēs DNS analīzes, bet tas maksā dārgi, esmu ar trūcīgas ģimenes statusu. Vai nav iespēja savādāk nokārtot, ka šo DNS apmaksā valsts un pēc tam piedzen no tēva? Kādi dokumenti man jāiesniedz un kur jāvēršas?"
 

Atbild Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta pārstāve Līvija Liepiņa:

"Atbildot uz Jūsu jautājumu, informēju, ka bērna dzimšanas apliecībā atzīmi par tēvu var izdarīt dzimtsarakstu nodaļa, ja nepastāv strīds starp abiem vecākiem un ir iesniegts kopīgs pieteikums paternitātes atzīšanai.
Tomēr gadījumos, ja pastāv strīds starp bērna vecākiem, bērna māte var iesniegt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 249.1pantu tiesa pēc lietas dalībnieka lūguma nosaka ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Ja kāds no lietas dalībniekiem izvairās no ekspertīzes, tiesa pieņem lēmumu par šīs personas piespiedu nogādāšanu tiesu ekspertīzes izdarīšanai. Respektīvi, Jūsu gadījumā, ja bērna tēvs atsakās ierasties uz ekspertīzi, tiesa var pieņemt lēmumu piespiedu kārtā šo personu nogādāt ekspertīzes veikšanai.

Reklāma
Reklāma

Ja pastāv strīds starp bērna vecākiem, bērna māte var iesniegt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu.

Papildus informēju, ka ekspertīzes izmaksas ir atšķirīgas atkarībā no to veicēja, piemēram:
- Valsts Tiesu medicīnas ekspertīzes centrā. Adrese: Rīga, Hipokrāta iela 2, tālrunis – 67536046 (Paternitātes un paternitātes noteikšanas ekspertīze ar DNS izmeklēšanas metodi (standarta variants 3 cilvēki) izmaksā 271,87 latus);
- Valsts SIA „Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” Bērnu slimnīcā Gaiļezerā. Adrese: Rīga, Juglas iela 20, tālrunis – 67536786 (Paternitātes noteikšana 3 personām izmaksā 160,00 latus);
- Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes Bioloģisko ekspertīžu nodaļā. Adrese: Rīga, Bruņinieku 72b, tālrunis – 67208566 (Klasiskā paternitātes/maternitātes noteikšana ar DNS gēnu analīzes metodi izmaksā 270,55 latus);
- SIA „Genera”. Adrese: Rīga, Rātsupītes iela 1, tālrunis – 67425241 (Paternitātes noteikšana un personas identifikācija, STR lokusu genotipēšana trim personām izmaksā 240,00 latus).


Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos atbrīvoti prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam, kā arī prasībās par paternitātes noteikšanu, ja prasība celta vienlaikus ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam. Respektīvi, ja sniedzat tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu un paternitātes noteikšanu, Jūs esat atbrīvota no valsts nodevas un kancelejas nodevas. Tomēr, ņemot vērā, ka Jums ir piešķirts trūcīgas ģimenes statuss, saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta ceturto daļu, iesniedzot tiesai prasību par paternitātes noteikšanu Jūs varat lūgt tiesai, ievērojot Jūsu mantisko stāvokli, pilnīgi vai daļēji atbrīvot no samaksas par paternitātes noteikšanas ekspertīzi, iesniegumam pievienojot izziņas par trūcīgās personas (ģimenes) statusa piešķiršanu kopiju. Gadījumā, ja tiesa noraida Jūsu prasības par izmaksu par ekspertīzi segšanu izpildi, aicinu vērsties savas pašvaldības sociālajā dienestā ar lūgumu iesaistīties problēmas risināšanā."

 

Izlasi arī: Kurš ir mana bērna tēvs? DNS analīzes

Cik tētim lieli alimenti jāmaksā, ja viņam ir maznodrošinātā statuss?

 

Lai uzdotu savu problēmjautājumu, skati sadaļu Jautā speciālistam!