Septiņi kritēriji, pēc kuriem izvērtēt bērnam nekaitīgas rotaļlietas

„Esmu māmiņa 10 mēnešus veciem dvīņiem un esmu pamatīgi apjukusi bērnu rotaļlietu klāstā. Kā es varu zināt, kuras rotaļlietas ir drošas un kuras ne?” Skaidro sabiedriskās vides aizsardzības organizācijas Zaļā brīvība valdes priekšsēdētājs Jānis Brizga.

Lēta rotaļlieta var saturēt kaitīgas ķīmiskās vielas

FOTO: Shutterstock.com

Lēta rotaļlieta var saturēt kaitīgas ķīmiskās vielas

10 mēnešus vecs bērns ir nonācis tajā posmā, kad viss, kas nonāk rokās, nonāk arī mutē. Tāpēc daudziem vecākiem ir ļoti aktuāls jautājums, kā atpazīt kaitīgās rotaļlietas no nekaitīgajām. Lai izvairītos no tā, ka tava bērna rokās nonāk bīstama rotaļlieta, patērētāju drošības speciālisti iesaka pircējiem ņemt vērā dažas būtiskas lietas.


Noskaidro, kur rotaļlieta ir ražota. Parasti uz produktiem ir norādes, kurā valstī tie ir ražoti. Tā kā daudzas Eiropas un ASV firmas ražo rotaļlietas jaunattīstības valstīs, kur ražošanas izmaksas ir zemas, Starptautiskā Rotaļlietu nozares padome ir izstrādājusi uzvedības kodeksu, kas aicina uzņēmumus maksāt minimālās algas, samaksu par virsstundām un sabiedrisko darbu, kā arī atteikties no bērnu nodarbināšanas. Tiek veiktas akcijas, kurās tiek publicēti to uzņēmumu saraksti, kas ievēro šo kodeksu.


Nelakots koks. Nelakota koka rotaļlietas ir ne tikai vizuāli pievilcīgas, bet arī nekaitīgas videi. Lakotām rotaļlietām vajadzētu būt izturīgām pret bērna sviedriem un siekalām. To var noteikt pēc norādes „DIN 53160” vai arī pārbaudīt, pārvelkot produktam ar slapju pirkstu. Ja uz pirksta paliek krāsa, produktu nevajadzētu pirkt.


Sintētiskās smakas. Pērc rotaļlietas lietoto preču veikalos vai tirdziņos, jo vecākām rotaļlietām smaržas un gāzveidīgas kaitīgās vielas parasti jau ir iztvaikojušas.
Ja tomēr pērc veikalā, nepērc tās, kas stipri ož pēc ķīmijas vai parfimērijas. Te prātā nāk tik jauki smaržojošās gumijas rotaļlietas, kas bija nopērkamas padomju laikos.


Plastmasas rotaļlietas. Pērc plastmasas rotaļlietas, kurām ir norāde „Bez PVC” vai „Bez ftalātiem”. Tādas sintētiskās vielas kā polipropilēns (PP), polietilēns (PE) un acetilbutilstirols (ABS) ir drošas.


Plīša dzīvnieciņi. Mīkstās mantiņas tūliņ pēc iegādāšanās vajadzētu izmazgāt. Pēc mazgāšanas tās ir kārtīgi jāizžāvē, citādi tajās var veidoties pelējuma sēnītes. Pret putekļu ērcītēm drošs līdzeklis ir produkta uzglabāšana 24 stundas ledusskapja saldētavā (ieliec to maisiņā). Labs dezinfekcijas līdzeklis ir rotaļlietu izkāršana saulē.

Reklāma
Reklāma


Krāsas zīmēšanai.  Tām vajadzētu būt izgatavotām no pārtikas produktiem vai augu krāsām, tajās nedrīkst būt konservantu, jo tie var izraisīt alerģiju. Vislabāk izgatavojiet krāsiņas paši, piemēram, no kartupeļu cietes, pārtikas krāsvielām un ūdens.


Elektropreces. Daudzas rotaļlietas var saturēt elektrodetaļas. Jāpārliecinās, ka bērns baterijas nevar izņemt no rotaļlietas. Jāatceras, ka baterijas un rotaļlietas, kuras satur mikroshēmas, nedrīkst izmest sadzīves atkritumos, bet jānodod tam paredzētās vietās. 


Kā norāda Baltijas Vides foruma informācija, rotaļlietas, kas ražotas saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu prasībām, ir marķētas arī ar CE marķējumu, un tas liecina, ka potenciālajam riskam no kaitīgajām vielām rotaļlietas sastāvā vajadzētu būt mazākam.