Zīdainis atgrūž pienu! Ko darīt?

Daudzas jaunās māmiņas pirmajos mēnešos pēc mazuļa piedzimšanas uztraucas, ka bērniņš bieži atgrūž pienu. Vai tas ir normāli un ko darīt, lai mazajam palīdzētu? Konsultē Latvijas BKUS gastroenteroloģe Dr. Inita Kaže.

Biežākas atraugas ēšanas laikā un pēc tās, kā arī mazāk fizisku aktivitāšu uzreiz pēc maltītes var mazināt atgrūšanas biežumu un apjomu.

FOTO: Shutterstock.com

Biežākas atraugas ēšanas laikā un pēc tās, kā arī mazāk fizisku aktivitāšu uzreiz pēc maltītes var mazināt atgrūšanas biežumu un apjomu.

Pirmajos mazuļa dzīves mēnešos apēstais mammas piens vai piena maisījums kopā ar atraudziņu vai vēlāk var izplūst no mutes, to sauc par atgrūšanu. Ja mazais pieņemas svarā un viņam ir laba apetīte, uztraukumam nav pamata, jo pirmajā pusgadā atgrūšana ir normāla fizioloģiska īpatnība. Biežākas atraugas ēšanas laikā un pēc tās, kā arī mazāk fizisku aktivitāšu uzreiz pēc maltītes var mazināt atgrūšanas biežumu un apjomu. Visbiežāk atgrūšana vērojama zīdaiņiem no pirmā dzīves mēneša līdz četru, sešu mēnešu vecumam. Bērnam augot, atgrūšanas biežums mazinās un, sākot no 6 mēnešiem, parasti izzūd pavisam. Vairāk nekā 50% bērnu atgrūšana vairs nav novērojama 10 mēnešu vecumā, 80% – ap 18 mēnešu vecumu, 98% – līdz 2 gadu vecumam.
 


Kā palīdzēt mazulim?

  • Barošanas laikā jācenšas radīt mierīgu atmosfēru. Istabai ieteicams būt klusai, apgaismojumam mazāk spilgtam, var skanēt nomierinoša mūzika.
  • Mēģiniet barot mazuli, kad viņš ir miegains. Modiniet viņu, lai pabarotu biežāk, bet mazākās porcijās, lai bērna kuņģim būtu vieglāk sagremot ēdienu. Nakts laikā mazulim vēlams atrasties tuvāk vecākiem.
  • Starp ēdienreizēm ieteicams ne vairāk kā divu trīs stundu pārtraukums.
  • Ēšanas laikā un pēc tās turiet bērnu vertikāli, veicinot atraugas pēc katriem apēstiem 30–60 ml piena. Pēc ēšanas mazajam apmēram pusstundu būtu vēlams atrasties vertikālā pozā vai pagulēt stāvus, atbalstoties uz vecāku krūtīm vai pleca, bet nevajag bērnu sēdināt krēsliņā! Ideāli piemērots ir 45 grādu slīpums, turklāt uz mazuļa vēdera nedrīkst būt spiediens.
  • Jāizvairās no pārmērīgas barošanas, ļaujot mazulim pārtraukt ēšanu, tiklīdz viņš zaudē par to interesi.
  • Biežāk apmīļojiet mazuli, lai viņa āda saskaras ar mammas ādu. Regulāri peldiniet mazulīti siltā ūdenī.
  • Ja zīdainis bieži atgrūž ēdienu, nevajag uzreiz pāriet no zīdīšanas uz piena maisījumu, jo mātes piens ir vislabākais uzturs mazulim, tas mazāk kairina barības vadu, ir vieglāk sagremojams, tādējādi mazinot atgrūšanas risku.
  • Ja ir aizdomas par pārtikas nepanesamību, jāmēģina noteikt pārtikas produktus, kas varētu būt iemesls atgrūšanai. Viens no biežākajiem iemesliem ir govs piena nepanesība. Lai noteiktu alerģijas iemeslu, mammai vēlams ieviest uztura dienasgrāmata un jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai pediatru.
  • Ja mazais netiek ēdināts ar mātes pienu un ir aizdomas, ka atgrūšana ir piena maisījuma dēļ, nevajag pašiem eksperimentēt, izvēloties dažādus piena maisījumus. Šādā gadījumā jākonsultējas ar bērna ārstu vai speciālistu.
  • Iebiezināts piena maisījums vai atslaukts mātes piens var palīdzēt samazināt atgrūšanas biežumu. Līdz 3 mēnešu vecumam pirms bērna uztura maiņas obligāti jākonsultējas ar ģimenes ārstu, pediatru vai speciālistu! Barojot ar iebiezinātu piena maisījumu vai mātes pienu no pudelītes, knupītī jābūt ar lielāku caurumu, bet ne tik lielu, lai tas izraisītu strauju ēdiena izplūšanu, kas var palielināt aizrīšanās risku.
  • Bērniem, kuri regulāri atgrūž ēdienu, var dot speciālu antirefluksa maisījumu (maisījums tiek apzīmēts ar burtiem AR), pirms tam noteikti konsultējoties ar ārstu.

     

Kad obligāti jāmeklē ārsta palīdzība?

Reklāma
Reklāma

Ja mazulis atgrūž pienu pēc katras ēdienreizes, atsakās no ēdiena, nepieņemas svarā, atgrūšanas laikā aizrijas, viņam ir stipra vemšana vai vemšana ar strūklu, biežs klepus, mazais bieži raud, izliec muguru un kaklu (it kā viņam sāpētu), tas var liecināt par gastroezofageālā refluksa slimību – kad barības vada sfinkteris jeb apakšējais slēdzējmuskulis pilnībā nenoslēdzas un daļa kuņģa satura, kam būtu jāvirzās uz zarnu traktu, nonāk atpakaļ barības vadā, radot barības vada kairinājumu. Ja mazajam ir vēdera izeja ar asins piejaukumu, smaga caureja, bieža vemšana un vemšana ar asinīm, bērns ilgstoši raud, negrib ēst, viņam ir uzvedības izmaiņas, noteikti jādodas pie ārsta!

 

Atgrūšana var būt novērojama bērniem ar neiroloģiskiem traucējumiem, sirds patoloģijām, dažādām akūtām saslimšanām.

Saistītie raksti