Vīrs nedod brīvdienas no bērniņa auklēšanas...

Kāda māmiņa mammam.lv/tetiem.lv attiecību konsultantam jautā, kā rīkoties, ja vīrs sola paauklēt bērnu, taču nekad to nedara?

Trīs mēnešus pēc dzemdībām vīram teicu, ka vēlos arī laiku tikai sev - aiziet pie manikīres, nokrāsot matus, vienkārši pavazāties pa veikaliem, bet...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Trīs mēnešus pēc dzemdībām vīram teicu, ka vēlos arī laiku tikai sev - aiziet pie manikīres, nokrāsot matus, vienkārši pavazāties pa veikaliem, bet...

 

Jautājums:

"Trīs mēnešus pēc dzemdībām vīram teicu, ka vēlos arī laiku tikai sev - aiziet pie manikīres, nokrāsot matus, vienkārši pavazāties pa veikaliem. Solījumu, ka nākošajās brīvdienās varēšu to darīt – saņēmu. taču atkal brīvdienas man nācās pavadīt kopā ar bērnu, un no cerētās izklaides nekas nesanāca, jo iepriekšējā vakarā cienītais piedzērās un nākošajā dienā, protams, bija paģiras. Kad pēc notikušā norunājām, ka pirms bērna pieskatīšanas nekādas dzeršanas vai iedzeršanas, atkal dzirdēju solījumu, ka tas neatkārtosies. Tāpat esmu saņēmusi arī solījumus par kopīgu atpūtu, komplimentu izteikšanu un diezgan daudzām lietām. SOLĪJUMI, SOLĪJUMI, SOLĪJUMI... Kāpēc man ir jāpilda manis dotie solījumi, bet viņam ir atļauts tos nepildīt?"

 

Atbild Arturs Šulcs, attiecību konsultants:

„Šis ir jautājums par līdzatkarību. Pastāv dažāda veida atkarības, gluži kā atkarība no alkohola, narkotikām, azartspēlēm un datorspēlēm u.c. Līdzatkarība ir tas, kad cilvēkam nav atkarība no, piemēram, alkohola, bet ir atkarība no dzērāja. Dzeršana turpinās tik ilgi, kamēr partneris ir kļuvis līdzatkarīgs. Sieviete piedalās vīrieša dzeršanā ar saviem pārdzīvojumiem un solījumu pieņemšanu. 

Reklāma
Reklāma

Vīrietis nespēj pildīt dotos solījumus. Te jāatceras, ka katram cilvēkam ir tiesības izvēlēties veidot ģimeni, veidot attiecības, priecāties šajās attiecībās. Vai arī doties autonomi un dzert katru vakaru un just paģiras katru nākošo dienu. Tā ir katra pieauguša cilvēka izvēle. Ja vīrietis nespēj nodrošināt savu solījumu izpildi, tad viņš var to arī nesolīt un pārtraukt šīs attiecības. 

Šajā situācijā runa nav par vīrieti, bet par sievieti, kurai jāizdara izvēle, vai viņa grib nest līdzi šo atkarības nastu.

Taču arī sievietei ir iespējas padomāt, izvērtēt un izdarīt savu izvēli. Vai viņa vēlas būt kopā ar cilvēku, kam nevar uzticēties, uz ko nevar paļauties, kas nespēj pildīt tēva pienākumus? Sievietei ir stingri jānovelk robeža starp ģimeni un alkoholu. Tad būs risinājums - vai nu beigsies attiecības, vai vīrietis beigs dzert. 

Šajā situācijā runa nav par vīrieti, bet par sievieti, kurai jāizdara izvēle, vai viņa grib nest līdzi šo atkarības nastu. Nepieciešams skaidri apzināties, ka katrs pats ir atbildīgs par savu dzīvi un situācijām, kas radušās. Ja problēmās tiek vainoti apkārtējie cilvēki, tad nevar nonākt pie risinājuma. Kad cilvēks apzinās, ka tikai viņa spēkos ir tikt galā ar radušos problēmu, tad var cerēt uz risinājumu. Sievietei jāapzinās, ka viņa ir līdzatkarīga un jāizvērtē, vai viņai tas patīk. Ja nē, tad jāmeklē risinājums. Piemēram, stingri jāpasaka vīrietim – no šīs dienas tā vairs nebūs, mantas ir ārpusē un tu vari doties prom,  risinām šo problēmu savādāk, nevis ar kārtējiem solījumiem.