Pasaki saviem vecākiem! Laiks pārbaudīt redzi acu veselības autobusā

Ar vienu no bīstamākajām redzes slimībām — vecuma makulas deģenerāciju (VMD) — sirgst vairāk nekā 30 miljonu cilvēku visā pasaulē un 8,7% gadījumu VMD izraisa pilnīgu redzes zudumu. Šī slimība skar gados vecus cilvēkus un tas mūsdienās ir viens no galvenajiem redzes zaudēšanas iemesliem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ocuvite redzes programmas ietvaros augusta beigās Latvijā viesosies ceļojošā „Ocuvite redzes pārbaudes tūre”, kurā ikviens iedzīvotājs vecumā no 50 gadiem varēs pārbaudīt savu redzi speciālā tūres autobusā un iegūt informāciju par pašu slimību, saslimšanas riskiem un profilaksi.  Ocuvite redzes programma uzsākta, lai sabiedrība apzinās augsto saslimšanas risku ar VMD un savlaicīgi uzsāktu preventatīvus pasākumus tās mazināšanai.
2008.gada „Ocuvite redzes pārbaudes tūres” laikā redzi pārbaudīja gandrīz 1500 cilvēku, no kuriem 200 apmeklētājiem tika konstatētas vecuma makulas deģenerācijas pazīmes un šiem cilvēkiem tika ieteikts nekavējoties doties pie acu ārsta. Iegūtie rezultāti liecināja, ka slimība apdraud vidēji katru sesto cilvēku vecumā no 40 līdz 90 gadiem. VMD pazīmes visbiežāk tika konstatētas cilvēkiem vecuma grupā virs 60 gadiem, taču nereti tās tika diagnosticētas arī pacientiem zem 50 gadiem.


Šogad „Ocuvite redzes pārbaudes tūres” ceļojošais autobuss piestās 26. līdz 27. augustā Valmierā Rīgas 4 (pie t/c Valleta)
, 28. līdz 29. augstā Cēsīs Rīgas ielā 2, 30. līdz 31. augustā Siguldā Ausekļa iela (a/m stāvvieta iepretim Pils ielai), 1. līdz 2. septembrī Rīgā Pļavniekos Stirnu ielā 26 (pie veikala Rimi), 3. līdz 4. septembrī Rīgā Imantā un 5. līdz 6.septembrī Jelgavā Katoļu ielā 18 (pie t/c Vivo).

 

Redzes traucējumi nav norma

Reklāma
Reklāma

Mūsdienās redzes traucējumi bieži tiek uztverti kā norma, īpaši vecāka gada gājuma cilvēkiem. Redzes pasliktināšanās tiek ignorēta un bieži pirmie slimību simptomi tiek palaisti garām. VMD viens no straujas izplatības iemesliem ir tieši informācijas trūkums un cilvēkiem raksturīgā nevērība pret veselības problēmām, kamēr tās nepieņem vērā ņemamus apmērus. Arī sākotnēji šķietami nelieli redzes traucējumi var būt signāls saslimšanai. Tādi redzes traucējumi kā paaugstināta acu jūtība pret gaismu, redzes asuma un krāsu spilgtuma samazināšanās, burtu pazušana lasot, taisnu līniju izkropļošanās, plankumu parādīšanās redzes centrā var būt pirmie VMD simptomi.
Ilva Pūķe, Ocuvite redzes programmas eksperte: „Lai arī VMD nav ārstējama, slimības attīstību ir iespējams aizkavēt vai pat apturēt, diagnosticējot to sākuma stadijās. Tādēļ svarīgi riska grupām — sākot no 40 gadiem — profilakses nolūkos pārbaudīt redzi reizi gadā. To cilvēki diemžēl dara kūtri, riskējot zaudēt redzi. Tādēļ ārstu praksē VMD visbiežāk konstatējam tikai vēlīnā stadijā, kad jau radušies neatgriezeniski redzes bojājumi.”
VMD ietekmē centrālo redzi, tā bojā tīklenes centru, ko sauc par makulu. Tā atbild par mūsu redzes asumu. Tas nozīmē, ka cilvēks zaudē iespēju redzēt objektu, ko tieši uzlūko, tas kļūst miglains vai izzūd pilnībā. Pasliktinoties redzei mazinās cilvēka dzīves kvalitāte. Progresējot slimība var novest līdz neatgriezeniskam redzes zudumam. Ja cilvēku ir skārusi VMD, to pilnībā apturēt nav iespējams, taču var palēnināt tās attīstību un galvenais — ar profilaksi ievērojami mazināt saslimšanas risku.


Profilakses loma veselas redzes saglabāšanā
Ar gadiem vājinās acs aizsargsistēma. Acs tīklenes centra jeb makulas filtru veido īpaši pigmenti karotinoīdi — luteīns un zeaksantīns. Gadiem ejot, saules gaismas un brīvo radikāļu ietekmē šo elementu blīvums samazinās, acs kļūst neaizsargāta, un tas ir sākums vecuma makulas deģenerācijas procesam. Tādēļ būtiski jau no 40 gadu vecuma pārbaudīt redzi vismaz reizi gadā un veikt profilaktiskus pasākumus, ievērojot veselīgu dzīvesveidu un rūpēties, lai acis saņem visas nepieciešamās barības vielas. Zinātniskie pētījumi ir pierādījuši, ka, lietojot uzturā nepieciešamajās devās pārtikas piedevas, kuru sastāvā ir C, E vitamīni, selēns un cinks, rodas preventīvs efekts, kas samazina risku saslimt ar VMD un aizkavē tās attīstību.
Ilva Pūķe, Ocuvite redzes programmas eksperte: „Vecuma makulas deģenerācijas vienīgais priekšnoteikums nav tikai vecums, tās attīstību būtiski sekmē smēķēšana, uzturs, kurā trūkst minerālvielas un vitamīni un ir augsts holesterīna līmenis, kas veicina kā VMD attīstīnu tā arī sirds un asinsvadu saslimšanas. Atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem un pilnvērtīga uztura uzņemšana, mazinās saslimšanas risku  ar VMD.”
Luteīns un zeaksantīns, kas dabīgā veidā atrodas mūsu acīs, nelielā daudzumā tiek uzņemts ar uzturu. Veselīgs uzturs un dzīvesveids ir mūsu dzīves kvalitātes priekšnoteikums, taču ne visu organismam nepieciešamo var uzņemt pat ar visveselīgāko uzturu. Dienā nepieciešams uzņemt vismaz 6mg luteīna, lai to paveiktu tikai ar pārtiku dienā būtu jāapēd desmitiem kilogramu tomātu, kāpostu un ievērojams daudzums brokoļu un spinātu. Tādēļ profilaktiskos nolūkos ieteicams lietot arī speciālas uzturvielas, kas satur nepieciešamos elementus redzes veselībai. Karotinoīdu formula, luteīns un zeaksantīns, minerālvielas un vitamīni, kuri ir Ocuvite Lutein Forte sastāvā, palīdz pasargāt no VMD.