Kā iegūt skaistus, baltus un veselīgus zobus?

Ikvienai sievietei gribas tikt ievērotai ne tikai ar skaistu tērpu un lielisku frizūru, bet arī ar žilbinošu smaidu. Ko iesākt, skaidro zobārste Baiba Krauze.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Zobu veselības uzturēšanai ieteicams reizi pusgadā apmeklēt higiēnistu, bet, lai uzlabotu, saglabātu un atjaunotu zobu veselību, varu ieteikt lietot profesionālās zobu pastas (piemēram, Elmex, R.O.C.K., OralB).  Patlaban viena no ļoti atzītām lietām ir GC Tooth Mousse — gels, ko iesaka lietot gan bērniem, gan pieaugušiem, lai uzlabotu, stiprinātu zobu emalju. Visbiežāk to var iegādāties pie higiēnista vai zobārsta. Ja ir vēlēšanās iegūt baltākus zobus, ir divas iespējas — lietot baltinošās vai balinošās zobu pastas vai arī veikt profesionālu zobu balināšanu zobārsta kabinetā vai balināšanu ar kapēm.

Baltinošās un balinošās zobu pastas
Baltinošās pastas (piemēram, SILCA, el-cemed, Yotuel, R.O.C.K.) ir tādas pastas, kuras maz ietekmē zoba emalju ķīmiski. To pamatsastāvā ir fermenti, kas arī ir to darbīgā viela. Baltinošajās pastās esošie fermenti iedarbojas uz olbaltumvielas saturošo plēvīti, kas veidojas no siekalām un pārklāj mūsu zobus. Šī plēvīte ir mikroskopiska, un mēs to neredzam, bet tajā var uzkrāties pigmenti, un tad zobu krāsa kļūst tumšāka. Mēs katru dienu notīrām šo plēvīti mehāniski ar birsti, bet to parasti izdarām nepilnīgi, un normāli tā atjaunojas jau pusstundas laikā pēc tīrīšanas.

Ar balinošajām pastām jābūt uzmanīgam — pārforsējot šo pastu lietošanu, var iegūt paaugstinātu zobu jutīgumu un emaljas bojājumus.

Reklāma
Reklāma

Balinošās pastas (piemēram, Supersmile, Blanx) satur ūdeņraža peroksīdu, ļoti abrazīvas daļiņas un arī fermentus. Šīs pastas balina emaljā esošo pigmentu (to dara ūdeņraža peroksīds), un abrazīvās daļiņas darbojas kā smilšpapīrs — agresīvi pulē zobu un „izpulē” pigmentu. Tāpēc ar balinošajām pastām jābūt uzmanīgam — pārforsējot šo pastu lietošanu, var iegūt paaugstinātu zobu jutīgumu un emaljas bojājumus. Parasti paralēli baltinošām vai balinošām pastām pacientiem iesaku lietot zobu jutīgumu mazinošās pastas, piemēram, no rīta balinošo vai baltinošo pastu un vakarā jutību mazinošo, piemēram, Sensodyne, OralB, Lacalut. Kā arī zobi obligāti jātīra pareizi un jālieto zobu birste ar mīkstiem (soft) vai ļoti mīkstiem (ultra soft) sariņiem.

Balināšana zobārsta kabinetā vai ar kapēm
Ja pacients vēlas ātru rezultātu, ir iespējama profesionāla zobu balināšana zobārsta kabinetā vai balināšana ar kapēm. Ja izvēlies balināt ar kapēm, zini, ka efekts būs vidēji par diviem toņiem gaišāki zobi. Zobārsts paņem nospiedumus no abiem žokļiem, zobu tehniķis izgatavo plānas plastmasas kapes, kas uzliekamas tikai uz zobiem, un atkarībā no tā, kādu balinātāju izvēlas (balinātāji ir dažādi un satur dažādas koncentrācijas ūdeņraža peroksīdu), kapes ar balinātāju ievieto mutē uz noteiktu laiku pa dienu vai uz nakti. Otra iespēja — balināšanu veic zobārsta kabinetā. Tiek izmantota ķīmiska viela — parasti ūdeņraža peroksīds, kas speciāla gela veidā tiek uzlikta uz zobiem un apstrādāta ar zilo gaismu, kas iniciē balināšanu. Parasti šāds process ilgst vidēji stundu. Ieguvums — līdz pat pieciem toņiem gaišāki zobi (bet ne visiem pacientiem). Bet arī pēc tam vajadzīga ļoti rūpīga balināto zobu kopšana ar speciālām pastām. Šī balināšanas metode ir dārga. Latvijā patlaban biežāk lietojamās sistēmas ir BriteSmile un ZOOM. Negatīvais — plombas un kroņi nebalinās, zobi pēc balināšanas var būt ļoti jutīgi.

Atceries!
•    Pirms balināšanas visiem zobiem jābūt salabotiem, smaganām veselām.
•    Pirms sākt balināt zobus, iesaku aiziet pie higiēnista, kas noņems zobu aplikumu, zobakmeni, ja tāds ir, nopulēs zobus ar speciālām pulējošam pastām, uzliks fluora aplikācijas. Daudzos gadījumos pacients jau pēc higiēnista apmeklējuma ir ļoti apmierināts ar rezultātu.
•    Zobu balināšanu neiesaka grūtniecēm.
•    Ja pacients ir smēķētājs vai kafijas vai tējas dzērējs, labāk izvēlēties zobu pastu kafijas cienītājiem vai smēķētājiem, piemēram, Blanx. Bet arī par konkrētam pacientam piemērotāko pastu būtu jākonsultējas ar savu zobārstu vai higiēnistu.