Kā rīkoties, ja gadās traumēt acis?

Brīžos, kad saskaramies ar traumām, negadījumiem un īsti nezinām, kā pareizi sniegt pirmo palīdzību cietušajam, pārņem stress un apjukums. Optikas salonu "Metropole" redzes speciāliste Ilze Dilāne konsultē par sadzīvē visbiežāk gūtām acu traumām, ko gūst kā pieaugušie, tā arī bērni.

Ja acī ir iekļuvis bīstams svešķermenis, piemēram, stikla gabaliņš, nekavējoties ir jāmeklē palīdzība pie acu ārsta.

FOTO: Shutterstock.com

Ja acī ir iekļuvis bīstams svešķermenis, piemēram, stikla gabaliņš, nekavējoties ir jāmeklē palīdzība pie acu ārsta.

Ikviens ir aicināts iepazīties ar rakstu un ņemt vērā speciālista ieteikumus rīcībai gadījumos, kad gūts acu ievainojums, jo no ātras rīcības, sniedzot palīdzību, ir atkarīga cilvēka redze un acu veselība!

Biežākās acu traumas
Aptuveni 8% no acu traumām, ir ķīmiskie apdegumi. Šos apdegumus galvenokārt izraisa sadzīvē izmantojamie šķidrumi, piemēram, mazgāšanas un dzesēšanas šķīdumi, pārtikā izmantojamais etiķis, kā arī līme. Savukārt pusaudži mēdz niekoties ar asaru gāzes baloniem, kuru saturs var radīt acs radzenes apdegumu. Aptuveni puse no acu traumām ir dažādi acī iekļuvuši svešķermeņi.

Kā sniegt pirmo palīdzību acs ķīmiskā apdeguma gadījumā?
Ja ir notikusi nelaime un acīs iekļuvusi kāda ķīmiska viela, nekavējoties ir jāveic acu skalošana. To var veikt arī ar tīru istabas temperatūras ūdeni. Skalošana ir jāveic vismaz 15 minūtes ilgi. Ķīmisku apdegumu gadījumā ir svarīgi nezaudēt laiku un skalošanu veikt pēc iespējas ātrāk. Kamēr tiek veikta skalošana vai tūlīt pēc tās, ir nepieciešams noskaidrot, kāda ķīmiskā viela ir nokļuvusi acī, un ja iespējams, trauku ar šo vielu jāpaņem līdzi un jāparāda speciālistam.Tiklīdz ir sniegta pirmā palīdzība, cietušais nekavējoties ir jānogādā pie acu ārsta, kurš izvērtēs traumas nopietnumu un nozīmēs turpmāko ārstēšanu.

Vecāki, esiet uzmanīgi!
Optometriste aicina vecākus īpaši uzraudzīt lietas, ar kurām spēlējas bērni. Nepievēršot uzmanību rotaļām, var izrādīties, ka bērns rotaļājas ar kādu veselībai kaitīgu šķidrumu vai bīstamu priekšmetu. Sadzīves ķīmiju un citas ikdienā izmantojamas lietas, kas var nodarīt kaitējumu veselībai, ir jāuzglabā nepieejamā vietā vai slēgtā telpā, kurā bērnam nav iespējas iekļūt.


Nekavējoties pie acu ārsta!
Ja acī ir iekļuvis bīstams svešķermenis, piemēram, stikla gabaliņš, nekavējoties ir jāmeklē palīdzība pie acu ārsta. Šādos gadījumos tikai ārsts var izņemt svešķermeni un nozīmēt nepieciešamo terapiju. Arī jebkuras acu traumas gadījumā ir jāvēršas pie speciālista pēc iespējas ātrāk, izņemot gadījumus, kad acī ir iekļuvusi ķīmiska viela un vispirms ir jāveic pareiza un ilgstoša acs skalošana, un pēc tam jādodas pie tuvākā speciālista.


Acu traumu punkti Rīgā, atvērti visu diennakti:
- P. Stradiņa Klīniskā Universitātes slimnīca
- Klīniskā slimnīca “Gaiļezers”
- Bērnu Klīniskā Universitātes slimnīca

Neatliekamos gadījumos, kad pašiem nav iespējas nogādāt cietušo pie speciālista, ir jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot 113!

 

 

Rakstu sērija tapusi sadarbībā ar 

Reklāma
Reklāma