Vai pārlieku liela tīrība tualetē var kaitēt?

Tualeti uzturēt tīru ir prātīgi, taču simtprocentīga sterilitāte nav vajadzīga. Apskatīsim, kas slēpjas tualetes poda tīrītājos. Tualetes atsvaidzinātāji (tie, ko piestiprina pie poda malas), pēc vides draudzīguma kritērijiem, ir nevajadzīgi un videi kaitīgi, tāpēc no tiem iesakām atteikties vispār.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sastāvs
Lielākā daļa tirgū pieejamo tualetes podu tīrīšanas līdzekļu satur ļoti aktīvas ķīmiskās vielas, kas piesārņo apkārtējo vidi un var apdraudēt mūsu veselību.
Lielākā daļa (ap 80%) mājsaimniecību tualešu tīrīšanā izmanto hloru (nātrija hipohlorītu) saturošus balinātājus. Hlors vidē viegli reaģē ar organiskajām vielām un rada bīstamus savienojumus: furānus, dioksīnus un citas toksiskas vielas (www.ecos.com). Vēl viena no biežāk lietotajām aktīvajām vielām ir paradihlorbenzols (paradichlorobenzene), ko uzskata par kancerogēnu. Plaši lieto arī hlorinētos fenolus, kas kaitē elpošanas un asinsrites sistēmai. Taču jūs par to varat arī nezināt, jo ražotājiem šīs vielas obligāti uz iepakojuma nav jānorāda. Ķīmisko produktu marķēšanas likumi nosaka, ka uz iepakojuma jānorāda virsmaktīvo vielu proporcija produktā. Virsmaktīvās vielas var būt minerālas vai augu izcelsmes. Lielākā daļa populārāko produktu satur tieši minerālas izcelsmes un petroķīmiskas vielas, kas ir naftas rūpniecības produkti, un to ražošana saistās ar ģeopolitiskiem konfliktiem, cilvēktiesību pārkāpumiem, ūdens un gaisa piesārņojumu un globālo sasilšanu.

Lielākā daļa tirgū pieejamo tualetes podu tīrīšanas līdzekļu satur ļoti aktīvas ķīmiskās vielas, kas piesārņo apkārtējo vidi un var apdraudēt mūsu veselību.

Tradicionālie tualešu tīrīšanas līdzekļi arī satur sintētiskās smaržvielas, kas ilgtermiņā var izraisīt veselības problēmas, un kodīgas skābes, parasti nātrija ūdeņraža sulfātu (sodium hydrogen sulphate), nātrija ūdeņraža hlorīdu (sodium hydrogen chloride) vai sālsskābi (hydrochloric acid). Šīs vielas izmanto, lai tiktu galā ar kaļķakmeni un urīna nosēdumiem. Skābes dēļ šie līdzekļi kairina acis un ādu. Tīrīšanas līdzekļi var saturēt arī antibakteriālas vielas. Dažas no tiem, piemēram, triklozāns, ir atrastas zivīs un mātes pienā.
Taču visplašāk lietotā sastāvdaļa tualešu tīrītājos (līdz pat 90%) ir ūdens. Ūdens pārvadāšanai no ražotāja līdz patērētājam iznieko enerģiju, tā veicinot klimata pārmaiņas. Lielais ūdens daudzums ir arī jāiepako, līdz ar to radot papildu atkritumus. Tāpēc, no vides viedokļa, labāk ir izvēlēties koncentrētos līdzekļus ar pēc iespējas mazāku devu, respektīvi, mazāku ūdens daudzumu. Izvēloties šādus līdzekļus, bieži vien var arī ietaupīt naudu. 

Alternatīvas
Kā alternatīvu ieteicams izvēlēties produktus (piemēram, Frosh), kas satur uz augu bāzes veidotas virsmaktīvās vielas, piemēram, citronskābi vai etiķi, kas bioloģiski sadalās un nav toksiskas, bet labi veic savas tīrīšanas funkcijas.
Ne vienmēr labākais tualetes tīrīšanas līdzeklis ir veikalā nopērkams. Ir daudz dažādu recepšu šādu līdzekļu pagatavošanai mājas apstākļos. Mājas darinājumu pamata sastāvdaļas ir soda, etiķis, citronu sula, boraks un eļļa.

 

Reklāma
Reklāma

Lai tiktu galā ar kaļķakmens nosēdumiem, ieteicams uz nakti podā iebērt miltus, tos pārliet ar karstu etiķi un ieberzt ar suku, bet no rīta to visu noskalot.


Urīnam pašam nav ļoti nepatīkams aromāts, taču baktērijas to sadala līdz amonjaka savienojumiem, kam piemīt nepatīkama smaka. To var novērst, arī neizmantojot sintētiskos līdzekļus. Puķu smidzināmajā iepildi ūdeni un iepilini 10 piles tējas koka eļļas. Šo maisījumu regulāri iesmidzina podā. Tādējādi tiksi galā ar nepatīkamajām smakām.
Ja tualetes pods ir ar nosēdumiem, ieteicams nolaist ūdeni, uz poda sieniņām izbērt glāzi boraka un to pārsmidzināt ar pusglāzi etiķa. Tad pods uz pāris stundām jāatstāj un vēlāk jānoskalo un jāizberž ar tualetes suku. Vēl viena recepte: sajauc boraku ar citronu sulu un ar šo pastu iezied podu. Pēc divām stundām podu izberž. Lai tiktu galā ar kaļķakmens nosēdumiem, ieteicams uz nakti podā iebērt miltus, tos pārliet ar karstu etiķi un ieberzt ar suku, bet no rīta to visu noskalot.
 
Padomi
o  Neizmanto sintētiskos tualetes atsvaidzinātājus.
o  Gatavo tualetes tīrīšanas līdzekļus pats.
Ja tomēr izmanto rūpnieciskos produktus, izvēlies:
o   koncentrētus produktus, kas satur pēc iespējas mazāk ūdens un kam ir maza deva;
o   produktus, kuru aktīvā viela ir etiķis vai citronskābe (tas parasti norādīts uz iepakojuma);
o   produktus bez sintētiskajām smaržvielām.

Sabiedriskās vides aizsardzības organizācijas Zaļā brīvība (www.zb-zeme.lv) informācija