Padomi, kā izvēlēties aizsarglīdzekli pret sauli bērnam

Drīz klāt vasara!!! Un saule sūta karstas, karstas bučas... Ko darīt, lai šī „saules mīlestība” neapdedzinātu?

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Atbilde — sāc ar saules aizsargkrēmu! 20. gadsimta 90-tajos gados cītīgi tika meklētas formulas, kas ļautu efektīvi apvienot aizsardzību no UVB un UVA. Tagad, lietojot atbilstošus saules aizsargkrēmus saules peldes tiešām vairs nav tik bīstamas. Par to, kāpēc jālieto saules aizsarglīdzekļi un kādi nosacījumi jāievēro, lai to izvēle būtu nekļūdīga, stāsta Veselības centra 4 Dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikas dermatoloģe Linda Kapteine.

Saules UV starojums un bērna āda
Maza bērna āda ir daudzkārt plānāka par pieauguša cilvēka ādu un līdz 7 gadu vecumam tā nespēj producēt melanīnu pietiekamā apmērā, lai spētu sagatavoties iedegumam, līdz ar to saules ultravioletais (UV) starojums gaišās rases bērna ādai ir ļoti bīstams. Līdz 3 gadu vecumam pavisam noteikti nedrīkst uzturēties tiešā saulē, jo tās iedarbība var ietekmēt pat mazuļa imūno sistēmu. Tomēr, ja vedat pastaigā mazuli (pat zīdaini) vasaras dienā, atklātās ķermeņa daļas noteikti ir jāpārklāj ar saules aizsargkrēmu! Tie, kuri kaut reizi līdz 18. gadu vecumam ir guvuši saules apdegumu, palielinās risks (2,5 līdz 4, 2 reizēm) saslimt ar ļaundabīgo ādas audzēju. Ādas apdegšana saulē mazam bērnam ļoti nopietni draud ar onkoloģisku saslimšanu vēlākā vecumā. Vislielākā piesardzība vajadzīga, dodoties uz dienvidiem, kur saules apdegumus var iegūt ļoti viegli un ātri.

Tomēr, ja vedat pastaigā mazuli (pat zīdaini) vasaras dienā, atklātās ķermeņa daļas noteikti ir jāpārklāj ar saules aizsargkrēmu!

Saules UV starojums un D vitamīns
Saules UV starojums ir galvenais ādas vēža izraisītājs, taču tas ir arī dabiskais D vitamīna avots cilvēkiem. Šīs duālās darbības dēļ gan pacientu, gan ārstu vidū ir visai pretrunīgi viedokļi, spriedumi, nereti kļūdīgi pieņēmumi. Vairāki pētījumi, starptautiskās publikācijas un eksperti apliecina, ka, izvērtējot kopējo veselības ieguvumu, sauļošanās bez aizsargkrēma ar mērķi saņemt vairāk D vitamīna nav attaisnojama — īpaši tāpēc, ka mūsu platuma grādos tikai ar sauli pietiekama D vitamīna deva nav iegūstama, īpaši ziemas laikā, turpretī ādas vēždraude, atrodoties UV staru ietekmē bez aizsargkrēma, būtiski palielinās. Vasaras mēnešos Latvijā UV indekss ir pat 8, kas ir ļoti augsts, redzam, ka pasaulēun arī Latvijā būtiski pieaug saslimstība ar ādas vēzi, tāpēc aizsargkrēma lietošana ir svarīga ādas vēža profilaksē. Un, zinot, ka D vitamīns ir jāuzņem regulāri, ieteicamākais, ērtākais un drošākais veids ir D vitamīnu uzņemt ar atbilstošiem preparātiem vai pārtiku, nepaļaujoties uz sauli vien. Turklāt, lai saņemtu vajadzīgo D vitamīna devu, vasaras laikā saulē pietiek uzturēties 15 minūtes katru dienu pat apģērbtam!

Maza bērna āda ir daudzkārt plānāka par pieauguša cilvēka ādu un līdz 7 gadu vecumam tā nespēj producēt melanīnu pietiekamā apmērā, lai spētu sagatavoties iedegumam, līdz ar to saules ultravioletais (UV) starojums gaišās rases bērna ādai ir ļoti bīstams.

Kā izvēlēties saules aizsargkrēmu?
Saule sevī ietver ultarvioleto starojumu, kas atkarībā no garuma iedalās UVA, UVB un UVC staros. Kaut arī atmosfēra nodrošina dabisku vairogu pret UV stariem, UVA un UVB stari tomēr sasniedz zemes virsmu. Ozona slānis vienīgi aptur UVC starus.UVA starojums izraisa priekšlaicīgu ādas novecošanu un ietekmē cilvēka imūnsistēmu, savukārt UVB starojums ir "saules apdeguma" cēlonis. UVA un UVB starojuma veidi ir būtiski ādas vēža apdraudējuma veicinātāji. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties aizsarglīdzekli, kas satur filtrus pret abu veidu starojumu. Turklāt uz iepakojuma jābūt norādītam konkrētam skaitlim, nepietiek ar marķējumu anti UVB un anti UVA. (Šajā gadījumā nepietiek ar vienkāršu norādi — Ir.) Parasti konkrēta ciparu (3 līdz 50+) norāde ir SPF indeksam — saules aizsargfaktoram, kas galvenokārt atbild par aizsardzību pret UVB starojumu un spēju aizkavēt saules apdeguma rašanos, betaizsardzība pret UVA stariem nav norādīta, jo tehnoloģiski tos ir grūtāk nobloķēt.

Turklāt uz iepakojuma jābūt norādītam konkrētam skaitlim, nepietiek ar marķējumu anti UVB un anti UVA.

Taču jāatceras, ka ādas virsmas aizsardzība nevar mazināt ilgstošo risku, ko rada UV starojums, tāpēc nepieciešamapapildu aizsardzība šūnu līmenī. Vienīgi BIODERMA pētnieki ir radījuši jaunu saules aizsargfiltru sistēmu, kas garantē konstantu, līdzsvarotu aizsardzību pret UVA (UVA38) un UVB stariem, atbilstoši ES vadlīnijās izvirzītajām prasībām saules aizsarglīdzekļiem. Tiem ir ļoti augsta un līdzsvarota SPF/UVA proporcija 1,8 (ES vadlīnijas nosaka, ka šai proporcijai jābūt ne lielākai par 3). Visi Photoderm aizsarglīdzekļi pret sauli satur īpašu patentētu Cellular BIOprotection® kompleksu, kas, pateicoties dabiskām aktīvajām vielām, aizsargā šūnu DNS par 99,6%, neitralizē brīvos radikāļus un stimulē to dabiskās aizsargspējas.

Saules aizsargkrēmu SPF indeksu amplitūda ir no 3 līdz 50. Tomēr dermatologi iesaka izvēlēties krēmus ar SPF indeksu, kas nav zemāks par 15. Jo āda ir jutīgāka, jo ar augstāku SPF indeksu jāizvēlas saules aizsargkrēms. Tāpat, jo tālāk uz dienvidiem dodieties ceļojumā, jo saules aizsargkrēma SPF indeksam jābūt lielākam. Taču bērnam noteikti jāizvēlas saules aizsargkrēms ar maksimālo SPF 50+ — tas nozīmē, ka SPF indekss ir lielāks par 50


Bērna aizsargkrēma iedarbības spektram jābūt pēc iespējas plašākam (UVB un UVA), tam jābūt rezistentam pret ūdeni, gaismas noturīgam, labi panesemam, ar patīkamu tekstūru. Photoderm saules aizsarglīdzekļiem ir vēl viena būtiska priekšrocība — jaunās paaudzes aizsargkrēmu klājošā bāze. Saskaroties ar ādu, krēms kļūst plūstošs, tas klājas vienmērīgi un viegli, neaizsprostojot ādas poras. Šajos modernajos aizsargkrēmos pievienota arī mitrinoša un ādu kopjoša funkcija, kas nav mazsvarīgi, lai rūpētos par veselīgu bērna ādu vasarā. Turklāt tieši Photoderm krāsainā pieniņa bērniem (KID) dzidri zilā krāsa nodrošina skaidri saskatāmu un vienmērīgu klājumu uz visas sejas un ķermeņa un tādējādi garantē optimālu aizsardzību. Visas vietas tiek aizsargātas! Un tūlīt pēc uzklāšanas zilā krāsa izgaist!

 

Kā lietot saules aizsargkrēmu?
• Saules aizsargkrēms jālieto pietiekamā daudzumā (1 mg/cm2, kas būtu aptuveni 3 tējkarotes bērnam), pārlieku plāna kārtiņa nenodrošina pietiekamu aizsardzību (lietojot pusi devas, aizsardzība mazinās par 2/3). Parasti cilvēki to lieto uz pusi mazāk, bet jāatceras, ka jebkura līdzekļa derīguma termiņš ir ierobežots, it īpaši atvērtā veidā! Krēms, kuru lietojām pagājušo gadu, pat, ja tā derīguma termiņš vēl nav beidzies, nākošajā gadā vairs pietiekoši nesargās mūsu bērna ādu.
• Sauļošanās līdzekli labāk uzklāt uz ādas stundu pirms iziešanas saulē. Tas labāk reaģēs ar keratīnu ādas virsējā slānī. Ja bērnam saules aizsardzības līdzekli uzklāsiet tikai tad, kad iesit ārā, viņš kādu laiku būs bez aizsardzības.
• Saules aizsardzības līdzeklis ir jāuzklāj atkārtoti pēc dažām stundām, īpaši ja bērns peldas.
• Pārliecinieties, lai ar saules aizsarglīdzekli ir noklātas visas bērna ķermeņa daļas (arī degungals un ausis).

 

Reklāma
Reklāma

Mīti un patiesība par sauļošanos
• Maldīgs ir uzskats, ka bagātīgi ieziežoties ar aizsargkrēmiem, var uzturēties saulē visu dienu, nejūtot nekādas negatīvas sekas. Sauļošanās laiks noteikti ir jāierobežo. Ja saulē tiks pavadīta visa diena — minimāls apdegums ir garantēts. Ja arī ir apmākusies diena, aizsargājiet bērna ādu no saules, jo 90% UV starojuma nonāk uz zemes arī mākoņainā laikā (it īpaši UVA stari). Turklāt saules stari šajās dienās ir īpaši kaitīgi!Tāpat nepareizs ir arī uzskats, ka rīta un vakara saule nerada iedegumu.
• Sauļojoties, jāņem vērā, kādā vidē atrodaties. Apkārtējā vide atstaro UV starus (smiltis 17%, sniegs 80%, ūdens 85%). Tas pierāda to, ka, atrodoties tuvu ūdenim, smiltīm (jūrmalā), starojuma intensitāte gandrīz dubultojas. Tiek saņemts ne tikai tas starojums, kas nāk tieši no saules, bet arī tas, ko atstaro gaišās virsmas. Tādā gadījumā apdegums par spīti visiem aizsargkrēmiem ir garantēts. Dārzā vai guļot zaļā zālītē, UV starojums ir mazāks un līdz ar to sauļošanās nekaitīgāka, jo šajā vidē ir vairāk UV staru absorbējošas virsmas. Vissliktāk cilvēks iedeg pilsētā, jo gaisā ir daudz putekļu, dūmu, kā arī citu gaisa piesārņojumu. Turklāt asfalts, kas ir melns, labi absorbē UV starus. Daudzkārt dzirdēts, ka uzturēšanās ūdenī glābj no ultravioleto staru iedarbības,tomēr arī šie stari nonāk līdz 3 m dziļumam. Ūdenī, iespējams, tikai atvēsināties, no saules apdegumiem tas nepasargās. Turklāt pēc peldēšanās vienmēr noslaukiet bērnu dvielī, nevis ļaujiet ādai nožūt saulē, jo ūdens pilieni palielina saules starojuma iedarbību, tādējādi palielinot apdeguma risku. Ūdens procedūras saulē pastiprina un paātrina ādas iedegšanas procesu, jo ādas raga slānis ir mīkstināts.
• Daudzi uzskata, ka, ja āda jau nedaudz iesauļojusies un pieradusi pie saules, var nelietot saules aizsarglīdzekļus. Saules aizsarglīdzekļus nekad nav par vēlu sākt lietot. Šos līdzekļus vēlams lietot arī tad, ja atrodas zem saulessarga, jo tas nepasargā no UV starojuma.


Svarīgi!
• Nesauļojies un ierobežo bērna uzturēšanos ārā laikā no pulksten 12.00 līdz 16.00 Tas ir saules aktivitātes maksimums! Turklāt nepārvērtē drošību:pat tad, ja tikai peldaties, vai ārā ir vēss vējš, ir nepieciešams pasargāt ādu no saules iedarbības.

• Bērni līdz 12 mēnešu vecumam drīkst atrasties tikai ēnā. Jūrmala vai saulaina pļava nav piemērota pastaigām ar zīdaini. Labāk izvēlies mežu, kāpu zonu vai ēnainus parkus.

• Nekad neliec mazu bērnu gulēt saulē un nodrošini, lai bērns rotaļātos ēnā. Tomēr arī tad āda ir jāpārklāj ar saules aizsargkrēmu!

• Karstā laikā pastaigājoties un rotaļājoties bērniem nepieciešams piemērots (elpojošs, gaišs) apģērbs un galvassega aizsardzībai no saules, saulesbrilles.

• Lai pasargātu bērnu no saules apdeguma, vienmēr lieto saules aizsardzības līdzekli!

• Pirmo reizi tiešā saules staru ietekmē neapģērbtam bērnam vēlams atrasties ne ilgāk par 5 līdz 7 minūtēm, pakāpeniski šo laiku var palielināt. Bērna aktivitātēm karstā laikā nevajadzētu pārsniegt 1 stundu atklātā saulē, jo, bērnam kustoties, saules intensitāte ir lielāka. Ja temperatūra ārā pārsniedz +28 C, labāk pārcel šis „saules rotaļas” uz citu laiku!

• Lai pasargātu bērnu no pārkaršanas, nekad neatstāj viņu stāvošā automašīnā.

• Rūpējies, lai bērns saņemtu pietiekamā daudzumā šķidrumu. Ik pēc 20 minūtēm piedāvā kaut ko padzerties. Nodrošini, lai dzēriens bērnam ir brīvi pieejams.

• Pēc ilgstošas uzturēšanās saulē veic ādas apskati. Tās mērķis nav pašai noteikt melanomu (ādas vēzi), bet laikus pamanīt izmaiņas (daudz un jaunas dzimumzīmes, kas ir mainījušas krāsu vai izmērus). Bieži vien, atrodoties pludmalē, šķiet, ka āda nav iesauļota, bet pēc pāris stundām uz ādas jūtama nepatīkami smeldzoša sajūta. Tas nozīmē, ka ādas un saules “sadarbība” (melanīna sintēze) atspoguļojas tikai pēc pāris stundām. Spilgtākās saules apdeguma izpausmes vērojamas 6 līdz 24 stundas pēc saules iedarbības. Tāpēc necenties pārliecinoši just saules iedarbību pludmalē, jo tad ir vislielākā iespējamība iedzīvoties veselības un ādas problēmās! Vienā dienā nevar iegūt iedegumu visai vasarai vai gadam!

Ko darīt, ja ir aizdomas par saules apdegumu?
• Palīdzēs vēsa ūdens komprese vai Sensibio izsmidzināmais dermatoloģiskais ūdens. Pēc ādas atvēsināšanas tā noteikti jāmitrina un jādziedē ar bērnu ādai piemērotu krēmu. Piemēram, ar Photoderm After-sun mitrinošo pieniņu, kas bagātināts ar mīkstinošām un nomierinošām aktīvajām vielām. Pieniņš pēc sauļošanās attīra ādas aizsprostojumus un ierobežo ādas lobīšanos, kā arī sagatavo ādu turpmākai saules iedarbībai, nodrošinot optimālu ādas dabisko aizsardzību pret ultravioleto starojumu.

• Apdegušas ādas atjaunošanos veicinās Bioderma Sensibio Forte krēms. Tas ir bagātināts ar nomierinošām un modulējošām aktīvajām vielām. Apūdeņojošās un mitrinošās vielas novērsīs ādas dehidrēšanos, kas bieži seko kairinājumam.

• Ja āda apdegusi stiprāk, veidojoties apsārtumam, tūskai un pūslīšiem, jāmeklē mediķa palīdzība, jo, pūslīšiem plīstot, ādā var iekļūt infekcija un tā sastrutot. Noteikti neiezied ādu ar skābu krējumu un eļļu, jo tas var paaugstināt infekcijas risku un ādu pastiprināti kairināt. Izvairieties no kosmētiskiem līdzekļiem, kas satur smaržvielas.
 

Materiālu sagatavojusi: Ilze Apine