"Esmu precēta vīra mīļākā..." Dubulto spēli komentē attiecību speciālists

„Nemeklēju padomu, nosodījumu vai uzmundrinājumu. Tikai vēlējos rosināt arī citus padomāt par to. Nekad nesaki „nekad”. Esmu šķīrusies. Šķīrāmies vīra neuzticības dēļ. Visapkārt bija situācijas, kad kāds no laulātajiem ir neuzticīgs — gan starp draugiem, gan kolēģiem. Ļoti nosodīju gan tos, kas pārkāpj laulību, gan tos, kas iejaucas citu savienībā, un biju pilnīgi pārliecināta, ka es tā nekad nedarīšu. Bet sanāca tā, ka tagad pati esmu precēta vīra mīļākā,” pieredzē dalās kāda lasītāja.

Piekrītot dubultām attiecībām un slepenās mīļākās lomai, pat, ja sākotnēji tas neliekas nopietni, ar laiku sieviete sāk ilgoties pēc stabilām attiecībām, kas netiek dalītas ar trešo personu.

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Piekrītot dubultām attiecībām un slepenās mīļākās lomai, pat, ja sākotnēji tas neliekas nopietni, ar laiku sieviete sāk ilgoties pēc stabilām attiecībām, kas netiek dalītas ar trešo personu.

„Mēs bieži pārmetam citiem cilvēkiem to, ko dažkārt nemanot darām paši. Un neapzināmies, ka reiz paši varam nokļūt tādā situācijā. Lai pirmais met akmeni tas, kurš bez grēka. Tagad šo teicienu izprotu jau citādi. Saprotu, ka man nav nekādu tiesību nosodīt citus, jo nezinu, kas ar mani notiks nākotnē. Tagad es nesaku: „Nekad!”, bet lūdzu augstākos spēkus, lai palīdz izvairīties no situācijām, kurās es nevēlētos nokļūt.”
 


Situāciju komentē individuālpsiholoģe un pāru konsultante Ineta Lazdāne

Pilnīgi varu piekrist diskusijas autorei — nosodot kādu, pastāv diezgan liela varbūtība, ka nonāksim līdzīgā situācijā. Visi esam cilvēki, un visi pieļaujam kļūdas. Tomēr gribētu komentēt šo jautājumu no cita aspekta. Kad iemīlies, ir grūti racionāli spriest un vērtēt, jau ir par vēlu, bet ir brīdis pirms tam, kad izlemjam ļauties vai ne otra cilvēka valdzinājumam. Svarīgi būtu izvērtēt riska momentus, kas saistīti ar attiecībām, kuras veidotas uz citu attiecību bāzes. Bieži vien, pat zinot visus faktus, sievietes allaž lolo sevī cerību, ka „ar mani tā nenotiks”, „man izdosies viņu mainīt”, „es būšu tā īpašā”.

 

Svarīgi klausīties, ko vīrietis stāsta par iepriekšējām attiecībām. Ja ir daudz sūdzību par sievu, tad ir diezgan skaidrs, ka visa atbildība tiek novelta uz otru cilvēku, bet tas nav īsti korekti.


Pastāv diezgan liela varbūtība, ka cilvēks, kurš līdz galam nav pārtraucis iepriekšējās attiecības un jau cenšas dibināt jaunas, no kaut kā bēg, kaut ko meklē; iespējams, šajos jaunā meklējumos viņu vada aizvainojums, sarūgtinājums vai bailes. Tas nozīmē, ka viņš nav līdz galam izvērtējis iepriekšējās attiecībās pieļautās kļūdas, jo, kā zinām, attiecības veido divi cilvēki, tā ir divu cilvēku saspēle. Šajā gadījumā viens no neveiksmīgajiem spēlētājiem meklē sev jaunu partneri, bet, ja viņš nav izvērtējis savas kļūdas (jo parasti ir tendence vainot tikai otru partneri), ir diezgan liela varbūtība, ka pēc laika „sliktās spēles partneres” lomā nonāks mīļākā.

 

Reklāma
Reklāma

Ir svarīgi klausīties, ko vīrietis stāsta par iepriekšējām attiecībām. Ja ir daudz sūdzību par sievu, tad ir diezgan skaidrs, ka visa atbildība tiek novelta uz otru cilvēku, bet tas nav īsti korekti, jo esmu pārliecināta — lai kādas apsūdzības tiktu izvirzītas sievai, arī vīrs ir piedalījies to sekmēšanā. Ja cilvēks neizvērtē savu rīcību, viņš beigu beigās atkal uzkāpj uz tā paša grābekļa un sāk spēlēt spēli pēc līdzīgiem noteikumiem. Novēlu nekāpt uz šā grābekļa kopā ar viņu!

 

Viņš laimīgs sēž vienlaikus divās laivās un klusi cer, ka tā sēdēt varēs mūžīgi, jo ļoti negribas piedzīvot nepatīkamos izskaidrošanās brīžus ar sievu vai mīļāko.


Piekrītot dubultām attiecībām un slepenās mīļākās lomai, pat, ja sākotnēji tas neliekas nopietni, ar laiku sieviete sāk ilgoties pēc stabilām attiecībām, kas netiek dalītas ar trešo personu. Tomēr šis „nerakstītais kontrakts” ir savstarpēji „parakstīts” jau attiecību sākumā. Iespējams, mīļāko attiecības paliks slepenībā ilgus gadus, tā arī nekad nekļūstot par legālām, vai arī uz to vajadzēs gaidīt ilgi jo ilgi. Izvēlies, vai tu to vēlies! Sākt būvēt māju vietā, kur atrodas iepriekšējās mājas pamati, ir ļoti apgrūtinoši un ierobežojoši. Vienmēr būs jārēķinās ar nosacījumiem, kas jau pastāv neatkarīgi no tevis. Būs jāsamierinās ar bezspēcību un neiespējamību plānot savu dzīvi; iespējams, būs jāpiedzīvo vilšanās un sarūgtinājuma brīži, kad otrs nav kopā ar tevi, bet ir pie trešā spēles dalībnieka (lai gan, kurš ir pirmais, kurš trešais mīlas trijstūrī, ir grūti saprast!).

Pieļaujot šādu situāciju, tiek atbalstīta vīrieša nevēlēšanās uzņemties atbildību. Viņš laimīgs sēž vienlaikus divās laivās un klusi cer, ka tā sēdēt varēs mūžīgi, jo ļoti negribas piedzīvot nepatīkamos izskaidrošanās brīžus ar sievu vai mīļāko. Sirdij pavēlēt ir grūti, bet, kamēr vēl spēj, nebaro sevi ar ilūzijām, kuras, iespējams, nav īsti pamatotas! Ne velti ir teiciens: ja gribi patiesi saprast cilvēka motivāciju, skaties uz viņa kājām. Ar to ir domāts: neklausies, ko viņš runā, bet skaties, ko viņš dara, kā rīkojas, — tā ir viņa būtība. Izvēlies sev labāko, tu esi to pelnījusi.


Konsultēja Ineta Lazdāne, individuālpsiholoģe, pāru konsultante, ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centrs Līna 

Saistītie raksti