Kā saglabāt skaistas krūtis zīdīšanas laikā?

Mazuļa piedzimšana — cik gan daudz dažādu emociju māmiņai saistās ar šo brīdi. Arī zīdainim nepieciešamā piena veidošanās krūtīs ir viena no pārmaiņām sievietes organismā, kura tieši saistīta ar bērniņa nākšanu pasaulē. Kā ar krūti barojošai māmiņai palīdzēt sev saglabāt krūtis veselas, skaistas, tvirtas un formīgas visu zīdīšanas laiku, kā arī pēc mazuļa barošanas perioda? Par to stāsta skaistuma klīnikas 4. dimensija ķermeņa estētiskas speciāliste Guna Puriņa.

Pirmais priekšnoteikums, lai saglabātu skaistas un tvirtas krūtis, ir valkāt piemērotus un ērtus krūšturus.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmais priekšnoteikums, lai saglabātu skaistas un tvirtas krūtis, ir valkāt piemērotus un ērtus krūšturus.

Mazuļa barošanas laikā

Sievietes krūtis sāk kļūt lielākas jau grūtniecības pirmajā mēnesī un maksimālo lielumu sasniedz uzreiz pēc dzemdībām, kad tajās sāk veidoties piens. Gan krūšu palielinātais izmērs, gan svars zemes pievilkšanas spēka ietekmē var veicināt krūšu noslīdēšanu. Krūšu svara un lieluma pieauguma dēļ var veidoties arī neestētiskās strijas — zemādas saistaudu plīsumi bez brūcēm ādas virspusē. Bērna barošanas laikā strijas parasti nerodas, taču pēc zīdīšanas pārtraukšanas tās sāk kļūt labāk pamanāmas, tāpēc rodas iespaids, ka tās izveidojušās mazuļa zīdīšanas periodā.


Krūts barošanas laikā krietni palielinās arī sievietes krūšu gali un oreoli ap tiem, krūšu galu āda reizēm kļūst sausa, un no zīdīšanas procesa tajā var rasties sāpīgas plaisas un iekaisumi.


Pirmais priekšnoteikums, lai saglabātu skaistas un tvirtas krūtis, ir valkāt piemērotus un ērtus krūšturus. Zīdīšanas laikā vēlams krūšturi nenovilkt arī naktīs. Krūšu kopšanas kosmētiskie līdzekļi negarantē, ka krūtis pēc bērna barošanas sievietei izskatīsies tieši tādas pašas kā pirms grūtniecības. Tomēr tie stāvokli ievērojami uzlabos — palīdzēs krūšu ādai saglabāt tonusu, tvirtumu un ādas elastību, ja krūšu kopšanas līdzekļus lietos jau grūtniecības laikā un turpinās visu bērna zīdīšanas periodu.

 

Bērna barošanas laikā strijas parasti nerodas, taču pēc zīdīšanas pārtraukšanas tās sāk kļūt labāk pamanāmas, tāpēc rodas iespaids, ka tās izveidojušās mazuļa zīdīšanas periodā.

 

Šajā laikā reizi nedēļā vajadzētu veikt krūšu ādas pīlingu, kas palīdz krūšu ādai atjaunoties un saglabāt svaigumu. Krūšu tonusa uzlabošanai noderēs kontrastdušas un aprīvēšanās ar frotē cimdiņu. Atkarībā no ādas stāvokļa tām var uzlikt barojošu vai tonizējošu masku. Vasarā noteikti jālieto mitrinošie krēmi ar ultravioleto staru aizsargfiltru. Tomēr svarīgi izvēlēties atbilstošus krūšu kopšanas līdzekļus ar norādi — līdzeklis lietojams bērna zīdīšanas periodā, jo jebkurš pārāk aromātisks līdzeklis var izraisīt nepatiku zīdainim. Liela nozīme ir arī krūšu vingrojumiem!


Pēc bērna barošanas

3 mēnešus pēc bērna barošanas var sākt uzlabot krūšu formu ar dažādu procedūru palīdzību, kas, protams, ir efektīvākas par skaistumkopšanas līdzekļiem. Tomēr, lai novērtētu krūšu stāvokli, vispirms jāapmeklē ķermeņa estētikas speciālists. Pirms krūšu korekcijas kursa uzsākšanas obligāti ir nepieciešams krūšu audus izmeklēt ultrasonogrāfiski (US) vai mamogrāfiski, kā arī ginekologa konsultācija. Krūšu procedūras (īpaši aparāttehnoloģiskās) lietojamas tikai veselām krūtīm.

Reklāma
Reklāma

 

Atkarībā no ādas stāvokļa tām var uzlikt barojošu vai tonizējošu masku. Vasarā noteikti jālieto mitrinošie krēmi ar ultravioleto staru aizsargfiltru.

 

Krūšu procedūras

Pēc vienas kompleksas krūšu kopšanas un korekcijas procedūras, kuras laikā izmanto gan ādu attīrošus, gan mitrinošus, barojošus un tonizējošus kosmētiskos līdzekļus, gan masāžu ar rokām, gan ādu nostiprinošas maskas, gan kādu no aparātprocedūrām, jau būs vērojams rezultāts. Tomēr, lai iegūtu vēlamo rezultātu, procedūras vēlamas kā vesels kurss (1 reizi nedēļā, kurss 8–10 reizes). Visbiežāk sastopams ir saistaudu vājums un strijas, kas rada krūšu noslīdējumu un krūšu tvirtuma zudumu. Atsevišķos gadījumos ar fizikālo metožu palīdzību arī neattīstītas mazas krūtis var vērst lielākas un novērst krūšu asimetriju.
Skaistumkopšanas iestādes piedāvā manuālās — kosmētiskās procedūras — un mehāniskās — kosmētiski-ārstnieciskās procedūras. Iknedēļas krūšu kopšanai lieto manuālās metodes, bet krūšu korekcijai būs nepieciešams aicināt talkā aparāttehnoloģijas.

Manuālās krūšu kopšanas procedūras laikā veic krūšu, kakla un dekoltē zonas pīlingu, klāj dažādus serumus un atbilstoši problēmai — pretstriju, liftinga vai formējošos krēmus, kā arī lieto maskas un procedūru noslēdz ar katram ādas tipam atbilstošu krūšu ādas mitrinošu vai barojošu krēmu. Procedūras laikā īpaša loma ir dažādām masāžas tehnikām. Piemēram, limfodrenāžas masāžas laikā kosmētiskos līdzekļus iemasē limfas atteces virzienā (no krūšu kaula uz padusi). Liftinga masāžai lieto knaibļveida tehnikas paņēmienus (ar abu roku īkšķiem un rādītājpirkstiem knaibot, masē pulksteņrādītāja virzienā ap krūti). Tonizējošo masāžu veic augšupejošā virzienā (no ribu loka beigām pāri krūtīm, dekoltē zonai, kaklam, līdz zoda apakšējai malai). Pneimatiskās masāžas laikā īpašus lipīgas konsistences kosmētiskos līdzekļus (cukura maskas utt.) iecilā krūtīs (ar ieliektām plaukstām un kopā saliktiem pirkstiem abas rokas liek uz krūtīm un ar mērenu uzspiedienu atceļ).

 

Pirmais priekšnoteikums, lai saglabātu skaistas un tvirtas krūtis, ir valkāt piemērotus un ērtus krūšturus. Zīdīšanas laikā vēlams krūšturi nenovilkt arī naktīs.

 

Mehāniskās krūšu kopšanas procedūras veic, lietojot kosmētiskos līdzekļus un dažādas aparāttehnoloģiskās metodes. Krūšu vakuummasāža balstās uz krūšu audu attīrīšanu, pēc principa svaigais iekšā — vecais ārā, tādējādi nodrošinot aktīvu limfodrenāžas procesu, kas ir nepieciešams krūšu audu veselībai. Spiediena maiņas ietekmē uzlabojas krūšu ādas tonuss, samazinās redzamo striju reljefs, tiek veicināta saistaudu formēšanās — adekvāta krūšu pacelšana, palielināšana vai samazināšana. Ja sieviete nevingro, var lietot pasīvu miostimulāciju. Elektromiostimulāciju veic ar mikrostrāvu aparāttehnoloģijām, lietojot dažāda veida elektrodus, kurus novieto uz attiecīgiem muskuļaudiem (ne uz krūtīm), un tie izraisa pasīvu muskuļu saraušanos, kas savukārt trenē krūšu muskuļaudus. Tā tonizējas krūšu muskuļi, krūtis tiek paceltas, notiek adekvāta krūšu palielināšana, uzlabojas krūšu ādas tonuss. Lai sasniegtu labāku rezultātu, pēc elektromiostimulācijas metodes [kam? ādai?] uzklāj dažādus kosmētiskos līdzekļus un tonizējošās maskas. Ultraskaņas terapiju (US) veic estētikas speciālists manuāli, lietojot ultraskaņas aparāttehnoloģiju un atbilstošu kosmētisko līdzekli. Tā kā ar šīs terapijas palīdzību preparātu ievada dziļāk zemādā, ultraskaņu visbiežāk lieto ādas mitrināšanai, barošanai, tonizēšanai, zemādas sablīvējumu retināšanai (pēc plastiskās ķirurģijas operācijām). US iedarbībā par 80 % uzlabojas šūnu vielmaiņa un mikrocirkulācija un tiek veikta šūnu mikromasāža, tādēļ āda kļūst tvirtāka, aktivizējas šūnu bioloģiskie procesi, pastiprināti izvadot vielmaiņas galaproduktus.US terapija kalpo par sava veida profilaksi pret strijām un esošo striju reljefa izlīdzināšanai.